Tayside and Central Scotland

New visitor facilities at Perthshire nature reserve

Ben Lawers
Image caption The National Trust for Scotland has now restored the site to moorland, with new facilities designed to be more sympathetic to the landscape

A Perthshire nature reserve has given a facelift to its visitor facilities to help them blend into the landscape.

The old 1970s visitor centre and car park at the Ben Lawers National Nature Reserve have been removed.

The National Trust for Scotland has now restored the site to moorland, with a new car park placed in a less visible site within a woodland setting.

New information signs have also been created, designed to be more sympathetic to the surroundings.

The design of these new structures takes inspiration from ruined shielings, small buildings where farmers lived when their livestock were grazing in the hills, found across the reserve.

The work to restore the site was started by the Trust in autumn 2010.

Property Manager Helen Cole said: "Ben Lawers is one of Scotland's most popular walking destinations, with seven Munros, fabulous views over Loch Tay and a huge diversity of plant and animal life.

"We hope these new facilities will enable the Trust to meet its key aims of encouraging everyone to explore their natural heritage, while ensuring that we protect Scotland's landscape for future generations."

More on this story

Related Internet links

The BBC is not responsible for the content of external Internet sites