رئیس جمهوری چین برنامههای سیاسی و اقتصادی خود را تشریح کرد
رئیس جمهوری و دبیرکل حزب کمونیست چین برنامههای دولت خود در زمینههای سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی را با تاکید بر حمایت بیشتر از ارتباط اقتصادی با خارج، حفظ یکپارچگی ملی و امنیت داخلی تشریح کرده است.
روز سهشنبه، ٢٩ اسفند (٢٠ مارس)، شی جینپینگ در سخنرانی افتتاحیه نوزدهم کنگره سراسری حزب کمونیست چین فهرست مهمترین هدفهای حزب و دولت طی پنج سال آینده را مطرح کرد و گفت که در مقام رهبر دولت، هدف او دستیابی به این هدفها در راستای پیشرفت بیشتر کشورش است.
کنگره عمومی حزب کمونیست - حزب حاکم چین - هر پنج سال یک بار با شرکت نمایندگان شعبههای حزب از سراسر این کشور برگزار میشود و هدف از آن تعیین راهبردهای اصولی کشور و انتخاب مقامات ارشد حزبی است. آقای شی در نشست پنج سال پیش به عنوان دبیرکل حزب برگزیده شده و چند ماه بعد توسط اجلاس عمومی کنگره ملی خلق - پارلمان چین - به ریاست جمهوری انتخاب شد.
+ ریاست جمهوری شی جینپینگ در چین تمدید شد
+ چند مقام چینی 'قصد سرنگونی شی جینپینگ را داشتند'
+ حزب کمونیست چین به دنبال افزایش دوره ریاست جمهوری
نشست سال جاری کنگره سراسری حزب کمونیست در حالی برگزار میشود که اوایل ماه جاری، پارلمان چین رای داد که محدودیت دورههای ریاست جمهوری، که پیش از این دو دوره بود، لغو شود. به گفته ناظران، انتظار میرود که آقای شی در پایان دوره دوم ریاست جمهوری، که پنج سال دیگر خاتمه مییابد، بار دیگر به این سمت انتخاب شود.
رئیس جمهوری چین در سخنرانی خود در برابر بیش از دو هزار نماینده حزبی گفت که اقدامات دولت او در کاهش مخاطرات سرمایهگذاری مالی، تشویق نوآوری و افزایش درآمد مصرف کننده زمینه مساعدی را برای ادامه رشد اقتصادی فراهم آورده است. او گفت که به این ترتیب، رشد اقتصادی صرفا به بازارهای صادراتی متکی نخواهد بود.
آقای شی برخلاف گذشته، از تاکید بر اصلاحات ساختار اقتصادی در راستای گسترش فعالیت بخش خصوصی خودداری ورزید. به گفته ناظران، بسیاری از مردم چین شتاب سالهای گذشته در سرمایهگذاری خصوصی در فضای بسته سیاسی چین را عامل بروز نابرابری اقتصادی و نارضایتی گروههای کم درآمد دانستهاند. به گفته آنان، چنین وضعیتی میتواند باعث افزایش خواست مردم برای اصلاحات سیاسی و در نتیجه، تضعیف قدرت مطلق حزب کمونیست شود.
رئیس جمهوری چین گفت که در نظر است تا شرکتهای دولتی فعالیت بیشتری داشته باشند و در همانحال، تلاش بیشتری برای افزایش کارآیی آنان صورت گیرد. او در عین حال گفت که این رویکرد نباید باعث ایجاد قدرت انحصاری شود و افزود که یکی از برنامههای دولت مقابله با انحصارگری است. او از اقدام برای اصلاح نظام بانکی به خصوص در زمینه توزیع اعتبارات سخن گفت.
در زمینه سیاسی، آقای شی در سخنرانی خود بارها از جمهوری خلق چین به عنوان "یک قدرت بزرگ" و "کشوری نیرومند" نام برد در حالیکه در گذشته، رهبران جمهوری خلق چین معمولا این کشور را کشوری فقیر و نیازمند تلاش همهجانبه برای توسعه معرفی میکردند. رئیس جمهوری چین گفت که این کشور با توجه به موقعیت کنونی باید "نقش جهانی خود را مسئولانه ایفا کند."
در زمینه روابط اقتصادی خارجی، رئیس جمهوری چین بر همکاری بینالمللی و کمک به ارتباط نزدیک بین اقتصاد کشورهای مختلف به خصوص پیشبرد اهداف توسعه کشورهای فقیر جهان تاکید نهاد.
در زمینه سیاست بینالمللی، شی جینپینگ بر حق حاکمیت کشورش بر دریای چین جنوبی تاکید گذاشت و گفت که ایجاد جزایر مصنوعی در این دریا ادامه خواهد داشت. این موضوع باعث اختلاف شدید با چند کشور همسایه چین و حتی نیروی دریایی ایالات متحده شده است. آقای شی هشدار داد که چین باید برای بروز درگیری احتمالی بر سر این مساله آمادگی لازم را داشته باشد و برای این منظور، پیشرفت فنی در ارتش ضرورت دارد.
در مورد سیاست داخلی، آقای شی تلویحا این موضوع را مورد شناسایی قرار داد که رشد سریع اقتصادی میتواند باعث طرح خواستهای اجتماعی و سیاسی جدیدی شود و تنش ایجاد کند. او افزود که حزب و دولت باید برای رسیدگی و حل و فصل این آمادگی داشته باشد.
او در پایان گزارش طولانی خود گفت که طی پنج سال گذشته، چین "وارد عصر جدیدی" شده است.
متن گزارش شی جینپینگ تحت عنوان "کشب پیروزی قاطع در ایجاد یک جامعه نسبتا مرفه در تمامی ابعاد و تلاش برای موفقیت عظیم سوسیالیسم با خصوصیات چینی به منظور ساختن عصری جدید" بین حاضران در نشست توزیع شد. سوسیالیسم با خصوصیات چینی اصطلاحی است که از اواخر دهه ١٩٧٠ میلادی توسط رهبران چین ترویج شد که در مجموع، به معنی نظام سیاسی تحت حاکمیت حزب کمونیست همراه با اصلاحات اقتصادی در راستای بازار آزاد است. پیشرف اقتصادی چین طی دو یا سه دهه اخیر که عمدتا بر جلب سرمایهگذاری خارجی و تشویق ابتکار خصوصی در داخل متکی بوده دستاورد این شعار دانسته شده است.
در عین حال، برخی ناظران معتقدند که براساس تجربه سایر کشورهای جهان، معمولا ادامه پیشرفت اقتصادی مستلزم نوینسازی سیاسی است در حالیکه سرعت اصلاحات سیاسی در چین به مراتب کمتر از تحولات اقتصادی بوده است.