روزنامههای کابل؛ سه شنبه ۲۹ حمل

مقامات ولایتهای سرپل در شمال افغانستان و لوگر در جنوب این کشور از تیرباران ۶ غیرنظامی از جمله یک کودک از سوی شورشیان طالبان و گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) خبر دادهاند.
محکمه صحرایی در افغانستان، سفر مشاور امنیت ملی آمریکا به کابل و مشکلات در خدمات بهداشتی در افغانستان مهمترین عناوین مطالب تحلیلی روزنامههای ۲۹ حمل (فروردین) کابل است.
محکمه صحرایی در افغانستان
روزنامه افغانستان ما مینویسد که افراد گروه طالبان از سال ها بدین سو در ولایت های مختلف مردان، زنان و کودکان را در محکمه صحرایی به سنگسار، تیرباران و یا قطع دست و پا محکوم کردهاند. تعدادی از افراد خودسر، فرماندهان مسلح غیرمسئول، ملا امامان و متنفذین محلی نیز بارها دست به اقدامات غیرقانونی زده و متهمین را خارج از مجرای قضایی به تحمل مجازات های سنگین مجبور کرده اند.
افغانستان نوشته که اعدام ها، سنگسارها و مجازات های غیر قانونی به سه دلیل صورت میگیرد: تسلط گروه های شورشی در برخی مناطق، ضعف اقتدار حکومت و فساد در دستگاههای عدلی و قضایی.
افغانستان افزوده که طالبان و سایر گروههای مسلح مخالف دولت در مناطق تحت تسلط شان، قوانین نانوشته خودشان را به نام اسلام پیاده میکنند بنابراین باید علمای دینی این کشور از طریق تبلیغ و صدور بیانیهها ماهیت غیر دینی این گونه اعمال را از سوی طالبان و یا بزرگان و ملا امامان محل توضیح دهند.
افغانستان مینویسد که چنانچه اقتدار حکومت گسترش یابد و قوانین به صورت درست، عادلانه و بیطرفانه بر همه تطبیق و اجرا شود، زمینه محاکمه صحرایی افراد تا حد زیادی کاهش مییابد.
روزنامه راه مدنیت نیز مینویسد که طالبان پیشینه گسترده در محاکمه صحرایی و قتل افراد ملکی به شمول زنان و کودکان دارند.
راه مدنیت نوشته نگرانی جدی این است که به جای اقدامهای جدی علیه این اعمال، نهادهای امنیتی و نهادهایی که عنوان حقوق بشری را یدک میکشند، جز تقبیح شدید لفظی و وعده تحقیق، کاری انجام نمیدهند.
راه مدنیت افزوده که "با همه حرفها و ادعاهای بلند از سوی حکومت، نهادهای حقوق بشر داخلی، نهادهای حقوق بشر بینالمللی و کشورهای همکار، میتوان این جغرافیا را کشور تقبیح و مردم این مرزو بروم را بشر بی حقوق خواند."
حاشیههای سفر مشاور امنیت ملی آمریکا به افغانستان
روزنامه اصلاح مینویسد که این سفر میتواند فصل جدید در روابط افغانستان و آمریکا باشد .
اصلاح نوشته که سفر ژنرال مکمستر در حقیقت چراغ سبز اداره ترامپ به افغانستان است بدین معنا که افغانستان هنوز در محور توجه آمریکا قرار دارد.
اصلاح افزوده که آقای مستر از اراده جدی حکومت افغانستان برای مبارزه با فساد استقبال کرده است که نشان دهنده خوشبینی های آمریکا در مورد افغانستان است.
روزنامه آرمان ملی اما نوشته که در نشستهای بین المللی و ملاقات مقامات بلند پایه افغانستان، نخستین موضوع که مطرح و به بحث گرفته میشود، گسترش فساد اداری است.
آرمان ملی مینویسد که با توجه به چند سالی که از عمر حکومت میگذرد و تجربه نشان داده که نه تنها فساد کاهش نیافته است بلکه دامنه گراف فساد هم گسترش یافته است.
آرمان ملی از فساد اداری به عنوان یک لکه ننگ به پیشانی حکومت یاد کرده و افزوده که در دیدار با مکمستر نیز این موضوع مطرح شده است .
آرمان ملی نوشته که تا رهبری حکومت برای مبارزه با فساد تصمیم قاطع اتخاذ نکند و پای مقامات بلندپایه فاسد به دادگاه کشانیده نشود، فساد در این کشور کاهش نخواهد یافت.
مشکلات در خدمات بهداشتی در افغانستان
روزنامه اطلاعات روز مینویسد که گمان میرود سالانه بیش از۲۴۰ میلیون دلار برای برخورداری شهروندان از خدمات صحی، از کشور خارج شود.
اطلاعات روز نوشته که این مساله به معنای صدور سرمایه خارج از چرخه اقتصاد داخلی است. به این معنا که اگر سیستم صحی و عرضه خدمات صحی در سطحی از ارزش کیفی قرار میداشت که میتوانست بسیاری از بیماریها را در داخل کشور درمان کند، پول حاصل از درمان وارد چرخه اقتصاد داخلی میشد.
اطلاعات روز افزوده که مبارزه با فساد، نباید صرفا به معارف، قراردادهای نظامی و توسعهای و ادارات دولتی محدود شود. وضعیت آشفته عرضه خدمات صحی خصوصی و دولتی نیز نیازمند بررسی دقیق و سنجیدن تمهیداتی است که از یکسو از خروج سرمایه و رنج شهروندان بکاهد و از جهتی دیگر به ارائه خدمات بهتر صحی در کشور بینجامد.