روزنامههای کابل؛ چهارشنبه ۲۱ سرطان

محمد اشرف غنی که در روزهای گذشته مورد انتقاد شخصیتهای عمده سیاسی از جمله ژنرال عبدالرشید دوستم، معاون اول رئیس جمهوری، محمد محقق معاون دوم، ریاست اجرایی و عطا محمد نور والی بلخ قرار گرفته، از آنان خواسته است تا پیشنهاد اصلاحاتی خود را بیاورند.
سخنان تازه رئیس جمهوری افغانستان در پاسخ به منتقدانش و برنامههای اقتصادی حکومت و طرح قانون تظاهرات در افغانستان مهمترین عناوین مطالب تحلیلی روزنامههای ۲۱ سرطان (تیر) کابل است.
پاسخ رئیس جمهوری به منتقدانش
روزنامه اطلاعات روز مینویسد که رئیسجمهور غنی مخالفان سیاسیاش را به دوئلی فراخوانده که نتیجه آن از همین اکنون مشخص است. او به کسانی که از او انتقاد میکنند گفته "بیایند و یک پروژه ۵۰۰ میلیون دلاری را مدیریت کنند" و سرمایه و منابع خود را علنی کنند.
اطلاعات روز نوشته که مخاطب آقای غنی، عمدتا ائتلاف ملی نجات افغانستان و بسیاری از سیاستمداران نسبتا کهنهکاری است که تجربه مدیریت سیاسیشان برای بسیاری از شهروندان آشناست. کسانی که نه تخصص لازم را در مدیریت نهادی حکومت دارند و نه علاقهای برای آن.
اطلاعات روز افزوده که طرح چنین چالشی برای رهایی از موجی از انتقادها و نارضایتیها پاسخی نیست که مردم انتظار آن را دارند.
اطلاعات روز مینویسد که فارغ از کشمکش سیاسی میان رهبران سیاسی افغانستان بهشمول محمداشرف غنی، مسأله اصلی خواستها و انتظاراتی است که شهروندان از حکومت دارند و تاکنون پاسخ شایستهای برای آن دریافت نکردهاند، چالشی که سه سال حکومتداری نشان داده که هنوز تا غلبه بر آن، راه درازی در پیش است.
روزنامه آرمان ملی نیز میگوید که دیروز رئیس جمهور غنی، انحصار قدرت از سوی خودش را رد کرد و گفت که تمام تصامیم در حکومت به گونهای مشترک گرفته میشود.
آرمان ملی نوشته این در حالی است که این مشکل بارها صدای اعتراض و انتقاد رئیس اجرایی، معاون اول رئیس جمهوری، شماری از وزیران، معاون دوم ریاست اجرایی، شماری از نمایندگان مجلس و گروهی از آگاهان امور را بلند کرده است.
آرمان ملی افزوده که با توجه به این ملاحظات رئیس جمهور نباید با این سادگی از کنار اتهامات وارده بر خودش بگذرد و آن را یک مساله عادی تلقی کند.
آرمان ملی مینویسد "پیشنهاد میشود که رهبران حکومت به عوض لج بازیها و شکایت و انتقاد از طریق رسانهها زمینه تفاهم را فراهم کنند و مشکلات داخلیشان را با گفتگو و مذاکره حل و فصل کنند."
روزنامه ۸صبح در سرمقاله امروزش از برگزاری نشست خبری دیروز در ارگ ریاست جمهوری استقبال کرده است.
۸صبح نوشته که باید از این به بعد رئیسجمهور غنی حداقل هر ماه یک بار در نشستهای خبری ظاهر شود و به تمام پرسشهای گزارشگران پاسخ بگوید.
۸صبح نوشته گزارشگران با مردم عام تماس دارند و از منظرهای گوناگون پرسشهایشان را مطرح میکنند. این امر سبب میشود که یک گفتوگوی غیرمستقیم میان شهروندان و رئیسجمهوری ایجاد شود.
۸صبح افزوده که یکی از عوامل سوءتفاهم و بدبینی عمومی نسبت به حکومت، رئیسجمهوری و رییس اجرایی این است که آنان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با مردم گفتوگو نکردهاند.
مساله آب در افغانستان
روزنامه افغانستان ما مینویسد یکی از مواردی که به نظر میرسد همواره به عنوان یک فاکتور غیرقابل مشاهده و پنهان در تداوم بحران افغانستان نقش داشته است، آبهای افغانستان و رودهای خروشانی است که به کشورهای همسایه میریزد.
افغانستان نوشته که اکنون افغانستان نه در داخل کشور استفاده درست از این آبها میبرد و نه در بیرون از کشور در قبال آبهایی که به کشورهای همسایه سرازیر میشود، چیزی به دست میآورد.
افغانستان افزوده که اگر افغانستان بتواند مشکلات و چالشهای فراروی سیاستهای آبی جدید را کنار بزند و این منبع بی پایان مردم افغانستان را به درستی مدیریت کرده و آن را به عنوان یک سرمایه ملی تبدیل به کالای تجاری کند، بسیاری از مشکلات افغانستان و هم چنین بسیاری از منازعات منطقه ای نیز حل خواهد شد. همچنین "در آن صورت طمع کشورهای همسایه نسبت به این سرمایه ملی، فروکش خواهد کرد."
طرح قانون تظاهرات در افغانستان
روزنامه ماندگار مینویسد که بهتازگی حکومت طرحی را به نام "طرح قانون اجتماعات، اعتراضات و تظاهرات" تدوین کرده و به کابینه فرستاده است تا تأیید شود.
ماندگار نوشته که وقتی این طرح به گونه دقیق مطالعه شود، دیده خواهد شد که تقریبا همه فرصتها و زمینهها برای اجتماعات و اعتراضات مدنی مردم برداشته شده و محدودیتهای بسیار کلانی وضع شده تا برگزاری تظاهرات و اجتماعات ناممکن گردد.
ماندگار افزوده که بنابراین باید نهادهای سیاسی و مدنی در برابر این طرح اعتراض کنند و جامعه جهانی باید متوجه باشد که دولت آقای غنی قصد دارد که مانع تحقق خواستهای مردم از طریق اعتراضات و اعتصابات و اجتماعات گردد.