روزنامههای کابل: دوشنبه، ۲۴ میزان

اجلاس چهارجانبه مسقط برای بررسی اوضاع افغانستان و زمینهسازی برای برقراری صلح در این کشور، از مهمترین موضوعهای مورد بحث مطالب اصلی روزنامههای چاپ امروز کابل است.
"نشست گروه هماهنگی چهارجانبه" در مسقط، پایتخت عمان، روز دوشنبه، ۲۴ میزان/مهر به دعوت کشور پاکستان و با شرکت سه کشور دیگر ـ افغانستان، آمریکا و چین ـ برگزار میشود. این ششمین دور اجلاس چهارجانبه به منظور زمینهسازی برای تامین صلح در افغانستان با شرکت این چهار کشور است.
هشت صبح در مطلب اصلی خود نوشته که "هیچ کسی در کابل به نشست مسقط اعتماد ندارد". استدلال روزنامه این است که پنج دور قبلی این گفتوگوها نتیجهای نداشت و "حمایت استراتژیک پاکستان از طالبان ادامه یافت". نویسنده مدعی است که پاکستان "میزبان" گروهی است که در روستاهای افغانستان آتش جنگ افروخته و به شهرهای آن حمله تروریستی میکند.
رسانهها و مقامهای دولتی افغانستان بارها پاکستان را به حمایت از گروههای طالبان و شبکه حقانی متهم کردهاند، اما دولت پاکستان همواره این اتهام را رد کرده است. مقامهای پاکستانی گفتهاند که این کشور خود قربانی تروریسم است. اما اخیر آمریکا با اعلام راهبرد جدیدی، پاکستان را تحت فشار قرار داده که برای پایان جنگ افغانستان بیشتر همکاری کند.
سرمقالهنویس هشت صبح با این استلال تاکید کرده که در نشست مسقط باید بر پاکستان فشار آورده شود. نویسنده افزوده که قدرتهای بزرگ میتوانند با اعمال فشار بر پاکستان، رفتار این کشور را در قبال افغانستان تغییر دهند. روزنامه از آمریکا و چین، که هر دو در نشست مسقط حضور دارند، در این مورد نام برده است.
هشت صبح افزوده همچنان که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، پیش از این گفته که پاکستان به "مظاهر شرارت پناه میدهد"، نیاز است که ژنرالهای این کشور حالی شوند که سیاستهای آن نه تنها برای افغانستان، بلکه برای امنیت جهانی خطرناک است. روزنامه معتقد است که پاکستان باید مانند سال ۲۰۰۱ با ائتلاف ضدترور همکاری کند.
روزنامه دولتی اصلاح در سرمقاله خود تحلیل مشابهی دارد. به نظر این روزنامه، در نشست مسقط که به دعوت کشور پاکستان برگزار شده، آنچه که اهمیت دارد، نقشی است که پاکستان بر عهده میگیرد. روزنامه افزوده که افغانستان و شرکای بینالمللی آن انتظار دارند که پاکستان "نقش مثبت و سازندهای" در قبال افغانستان داشته باشد.
سرمقالهنویس اصلاح معتقد است که پیش از این پاکستان چنین نقشی بازی نکرده و افغانستان و متحدان بینالمللی آن هم به همین باور هستند؛ چرا که به تعبیر نویسنده، پاکستان بر گروههایی که در حال جنگ با دولت افغانستان هستند، "نفوذ تعیینکنندهای" دارد؛ از جمله شبکه حقانی و گروه طالبان.
این روزنامه دولتی افزوده که این دو گروه از حمایتهای مالی، لژستیکی، اطلاعاتی و آموزشی پاکستان برخوردارند و به همین دلیل به کنشگری خود ادامه میدهند. اصلاح افزوده که پاکستان معتقد است که این گروهها از منافع پاکستان در منطقه و افغانستان در برابر نفوذ هند حمایت میکنند.
اصلاح در ادامه سرمقاله خود آورده که سیاست پاکستان در این مورد باعث "خشم و ناراحتی" جامعه جهانی، بهویژه آمریکا شده و این امر زمینه آن را فراهم کرده که جامعه جهانی در مورد اعمال فشار بر پاکستان همنوا شود. نتیجهگیری نویسنده با این تحلیل این است که نشست مسقط نسبت به سایر نشستهای چهارجانبه پیشین "متفاوت" خواهد بود.
اما روزنامه ماندگار تحلیل متفاوتی از برگزاری نشست مسقط دارد. به نظر این روزنامه، این نشست در راستای بیرون شدن پاکستان از "انزوا" برگزار میشود. مقالهنویس روزنامه افزوده که پاکستان در تلاش است که در این نشست ثابت کند که در جنگ افغانستان دخالتی ندارد و تنها افغانها بین خود درگیر هستند.
به نظر روزنامه، این همایش برای افغانستان نتیجهای نخواهد داشت. استدلال نویسنده این است که قدرتهای منطقهای دخیل در قضیه افغانستان در این نشست حضور ندارند و از سوی دیگر، مناسبات افغانستان و پاکستان هیچ تغییری نکرده و موضع هر دو کشور در مورد صلح و گروههای مسلح مثل گذشته پا بر جا است.
ماندگار افزوده این نشست در صورتی میتواند برای افغانستان متفاوت باشد که حکومت وحدت ملی این کشور بتواند با استفاده از دیپلماسی نیرومند، آمریکا را متقاعد کند که سهم مشروع قدرتهای منطقهای را در تحولات افغانستان به رسمیت بشناسد. روزنامه به "استفاده موثر" افغانستان از این نشست هم در این مورد اشاره کرده است.
مقالهنویس ماندگار با شماری از آگاهان روابط بینالملل و مسائل سیاسی-نظامی در این مورد گفتوگو کرده و به این نتیجه رسیده که اگر افغانستان "محافظهکاری" کند و به "دخالت" پاکستان در امور افغانستان و "حمایت آن کشور از تروریستها" چیزی نگوید، این نشست هیچ سودی برای افغانستان نخواهد داشت.
روزنامه افغانستان ما با اشاره به جلوگیری از وقوع یک حمله بزرگ انتحاری در کابل، در سرمقاله خود نوشته که تنها تقدیر از نیروهایی که این حمله را خنثی کردند، کافی نیست، بلکه ظرفیت نیروهای امنیتی باید افزایش یابد تا آنها بتوانند امنیت پایتخت را به صورت بهتری تامین و با فعالیتهای مشابه مقابله کنند.
وزارت داخله/کشور افغانستان روز یکشنبه (۲۳ میزان/مهر) اعلام کرد که یک محموله حدود دو هزار و ۵۰۰ کیلویی مواد منفجره را که با یک خودرو مزدا حمله میشد و قرار بود در یک حمله انتحاری به کار برده شود، کشف و خنثی و یک نفر را به اتهام تلاش برای حمله انتحاری با این مواد در غرب کابل دستگیر کرده است.
به نظر نویسنده، کشف یک حمله بزرگ مواد انفجاری در حوزه پنجم امنیتی که برای استفاده در یک انفجار انتحاری در نظر گرفته شده بود، زنگ خطر را در این منطقه به صدا درآورده است. سرمقالهنویس افزوده که این "چندمین بار" است که چنین مواد و ابزاری در این منطقه کشف میشود؛ به این دلیل، دولت به این منطقه توجه بیشتری داشته باشد.
موضوع دیگری که نویسنده افغانستان ما بر آن انگشت گذاشته این است که چنین محمولههایی چه وارد کابل میشوند و از ایستهای بازرسی چگونه عبور میکنند. نویسنده به این باور است که دستههای مافیایی و تروریستی با هم همکاری میکنند و خودروهای حامل مواد منفجره برای بمبگذاری انتحاری وارد پایتخت میشوند.
سرمقالهنویس افغانستان ما در ادامه تاکید کرده که دولت برای کاهش تهدیدهای امنیتی در پایتخت هم ظرفیت حرفهای نیروهای امنیتی را بالا ببرد، هم ابزارهای پیشرفتهتری را در اختیار آنها قرار دهد و هم امکان فعالیت بیشتر دستگاههای اطلاعاتی را گسترش دهد تا آنها بتوانند بر ورودیهای کابل کنترل بیشتری داشته باشند.