روزنامههای کابل؛ نگرانی از روند کند ثبت نام رای دهندگان

بیشتر روزنامههای کابل از حضور کمرنگ ثبت نام کنندگان برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ابراز نگرانی کردهاند. کمیسیون انتخابات افغانستان دیروز اعلام کرد که در طول یک هفته گذشته فقط ۱۵۸هزار نفر برای شرکت در انتخابات ثبت نام کردهاند.
روزنامه آرمان ملی نوشته در حالی که چند روز از زمان آغاز ثبت نام رای دهندگان در کشور میگذرد، مراکز ثبتنام رأی دهندگان در مرکز و ولایتهای کشور همچنان شاهد حضور کم رنگ ثبت نام کنندگان است.
سرمقاله نویس افزوده "که این کار از یک سو برای حکومت شرم آوراست و از جانبی هم میتواند رسوایی باشد برای کمیسیونهای انتخاباتی در کشور که نتوانستهاند اعتماد و باور مردم را به خود جلب کنند".
نویسنده آرمان ملی نوشته "که تقلب گسترده در انتخابات چهار سال پیش که با رسواییهایی همراه بود و در نتیجه سرنوشت انتخابات به دست جان کری، وزیر خارجه وقت آمریکا رقم خورد، مردم را به آینده انتخاباتها در افغانستان بی اعتماد ساخته است و از این جهت است که آنها تمایل چندانی هم به سهم گیری در این روند ندارند."
روزنامه افغانستان ما با اشاره به روند کند ثبت نام از رای دهندگان گفته است که یکی از مهم ترین دلایلی که در روزهای گذشته بسیار گفته شده و بر اساس همین دلیل هم شایعاتی ساخته و پرداخته شده، " ترس از مواجهه مردم با نیروهای طالبان و داعش در مناطق مختلف بوده است".
نویسنده افزوده که بر اساس این ادعا گویا طالبان تهدید کردهاند که هرکس در روند ثبت نام رای دهندگان شرکت کند و علامت شرکت در انتخابات در تذکرهاش(شناسنامه) یافت شود، از سوی آنها به قتل خواهد رسید.
سرمقاله نویس گفته است که "این شایعهها در میان مردم متأسفانه جا افتاده است؛ ولی واقعیت این است که چنین شایعاتی به نفع "تروریستها" آگاهانه طراحی شدهاست. زیرا اگر واقعا چنین امری واقعیت داشته باشد، که ندارد، میزان تاثیرگذاری تروریستها در روند ملی مثل انتخابات را نشان میدهد".
روزنامه افغانستان ما افزوده که دلیل دیگر به نحوی میتواند تاثیر پذیرفته از جنجالهای انتخاباتی گذشته باشد. "واقعیت این است که جنجالهای انتخاباتی به خصوص بحران انتخاباتی سال ۲۰۱۴ بر ذهنیت عمومی تاثیر منفی گذاشته است. این بحران که عامل آن هر چه بود، مردم را به نهادهای انتخاباتی و روند انتخابات بی اعتماد شود و انگیزههای اشتراک مردم در انتخاباتهای بعدی را به شدت کاهش داد."
روزنامه ۸صبح نوشته است که یکی از دلایلی که مردم در مراکز ثبت نام حضور گسترده ندارند، نگرانیهای امنیتی است. "مردم به خاطر مشکلات امنیتی از رفتن به محلات ثبت نام احساس امنیت ندارند و به همین دلیل حضور مردم در هفتهای گذشته کمرنگ بود."
مقاله نویس این روزنامه افزوده است که از آغاز روند ثبت نامهای رایدهندگان تاکنون، مرکزهای ثبت نامها در سه ولایت کشور مورد حمله قرار گرفتهاند.
نویسنده همچنین گفته است که مسئولان در کمیسیون انتخابات نیز از حمله بر مراکز ثبت نام و کارمندان این کمیسیون ابراز نگرانی کرده است. "اما در همین حال وزارت داخله/ کشورگفته که با همهای امکانات، امنیت انتخابات را تأمین خواهند کرد."
روزنامه ماندگار نوشته که "اکنون به نظر میرسد که سیاست اعمالی حکومت آقای غنی، بر خلاف سیاست اعلانیاش همان سیاست تفرقه انداز حکومت کن است و رویه و نقطه اصل حکومت گری او را تشکیل میدهد. بر اثر چنین سیاستی است که امروزه مردم افغانستان دیگر اعتمادشان را به حکومت آقای غنی از دست دادهاند و این بی اعتمادی امروزه در نحوه استقبال مردم از روند ثبت نام به خوبی مشخص است؛ زیرا مردم ازتقلب، تبعیض و دید تبعیض آمیز به شدت نفرت دارند و آن را در حرکت مدنی نرفتن به محلهای ثبت نام، از خود تبارز دادهاند."
سرمقاله نویس افزوده که "این حرکت خودآگاهانه استفاده نکردن از حقی است که میتوانند با آن جامعه شان را تغییر بدهند. اما وقتی که سیاستهای قومی شود، تقلبها تعیین کننده باشند و همه ارزشها به بازی گرفته شود، مردم به همه چیز حتی به خودشان بیاعتنا میگردند."
نویسنده همچنین نوشته است که این وضعیت که تازه در افغانستان باب شده و از گذشتهها به میراث مانده، به این زودی و سادگی قابل حل نیست. اعتماد، همدیگرپذیری و وفاق ملی یک کیفیت است که در درون مناسبات عینی جامعه شکل میگیرد. دمکراسی، انتخابات و رای و نظرآزاد، تنها بستری است که متکی با ارزشهای اسلامی و میهنی میتوانست زمینهساز همدیگرپذیری، بریدن و فاصله گرفتن از بسترهای قومی، زبانی و نژادی معنی پیدا کند.