دادستانی افغانستان از 'کمک کنندگان عمده فساد' در افغانستان اعلام شد

کمیته مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه علیه فساد اداری در افغانستان اعلام کرده که "فساد اداری در دادستانی از عوامل عمده کمک کننده به فساداداری در افغانستان است".
در تازهترین گزارش این نهاد که امروز چهارشنبه، ۲۸ سرطان/تیر زیر نام "آسیب شناسی فساد اداری در دادستانی افغانستان" نشر شد، وضعیت دادستانی کل افغانستان "وخیم" اعلام شده که سبب ضعف در انجام کارها در این نهاد شده است.
براساس یافتههای این نهاد درگذشته، رشوه، حمایت غیر قانونی، خویش خوری، تبارگرایی و فعالیت نظارتی ضعیف بیانگر وضعیت بد در این نهاد بوده است.
این نهاد افزود که بعد از انتخاب دادستان کنونی افغانستان میزان فساد اداری در این اداره کاهش یافته است. "رشوهگیری در گذشته بطور آزاد و علنی بوده و بعضی از دادستانها در خارج از دفتر کمیشنکار داشتند تا برای شان پول جمعآوری کنند، ولی اکنون دریافت رشوه بطور آزادانه متوقف شده است".
فرید حمیدی، در فروردین سال ۱۳۹۵ به عنوان دادستان کل افغانستان از مجلس نمایندگان رای تایید گرفت.
- سازمان شفافیت بینالمللی: ایران، افغانستان و تاجیکستان همچنان گرفتار فساد گسترده هستند
- 'افغانها سالانه سه میلیارد دلار رشوه میدهند'
- فساد در افغانستان؛ جایگاه بهتر، علیرغم رشوه بیشتر
در گزارش این نهاد آمده که رشوه ستانی اکنون نیز وجود دارد و برخی از قضات و والیها در هماهنگی با دادستانها در گرفتن رشوه سهیم هستند.
این نهاد افزوده که عدم آگاهی مردم از سیستم عدلی و حقوق قانونی شان باعث گسترش فساد اداری در افغانستان شده و دادستانی و وزارت عدلیه/دادگستری افغانستان برای آگاهی مردم از حقوق آنان کارزار اطلاع رسانی را راهاندازی نکردهاند.
در این گزارش کمیته مستقل مشترک نظارت و ارزیابی مبارزه علیه فساد اداری در افغانستان آمده که دادستانها با مداخله مداوم مسئولین حکومتی، نمایندگان شورای ملی، بزرگان، جنگ سالاران و مردم مواجه هستند. دسترسی مردم به دادستانها محدود بوده که زمینه فساد اداری را در این کشور فراهم میکند.

این نهاد افزوده که براساس قانون، پلیس میتواند ۷۲ ساعت مظنونین را بازداشت و دادستانی تحقیق، صلاحیت رهایی یک شخص را دارد، ولی گزارشهای وجود دارد که بعضی اوقات برای دریافت رشوه افراد بازداشت میشوند.
در این گزارش ادعا شده که شماری از دادستانها و مسئولین حوزههای پلیس حکم آزادی موقت زندانیان را در زمان رخصتی صادر میکنند ولی شماری از آنها دوباره به بازداشتگاهها برنمیگردند.
نورحبیب جلال، معاون دادستان کل افغانستان در مراسم نشر این گزارش گفت که حکومت افغانستان متعهد به مبارزه با مظاهر فساد در این کشور است تا بتواند حکومتداری خوب را در راستای تامین رفاه، تامین عدالت و تنفیذ قانون برای مردم به آرمغان آورد.
او گفت که دادستانی کل افغانستان به عنوان اداره تامین کننده عدالت و تنفیذ قانون وظیفه خود میداند که با مظاهر فساد به شکل جدی مبارزه کند. این مظاهر را در اداره خود شناسایی و آنرا از بین ببرد تا بتواند به عنوان یک اداره موثر و کارا به شکل موثر و جدی با این پدیده مبارزه کند.
- افغانستان: ۲۶۲ نفر به اتهام فساد اداری به دادستانی معرفی شدند
- ۱۸۰ کارمند شهرداری کابل به اتهام فساد به دادستانی معرفی شدهاند
نتایج یک نظرسنجی که سال گذشته از سوی نهاد دیدبان شفافیت انجام شد، نشان میداد که افغانها سالانه ۳ میلیارد دلار رشوه میدهند.
براساس یافتههای دیدبان شفافیت افغانستان، پس از ناامنی و بیکاری، فساد همچنان بزرگترین مشکل مردم افغانستان است.
در سال ۱۳۹۲ شهروندان افغانی که به نظرسنجی سازمان شفافیت بینالملل پاسخ داده بودند، گفته بودند در میان نهادهای حکومتی افغانستان در یک سال گذشته، قوه قضائیه و پلیس افغانستان بیشترین رشوه را بدست آوردهاند.
در حالیکه ۶۰ درصد پاسخ دهندگان فکرمیکنند که قوه قضائیه به فساد آلوده است، ۶۵ درصد پاسخ دهندگان هم گفته بودند که درطول ۱۲ ماه یک بار به قوه قضائیه رشوه دادهاند.