رئیس جمهوری افغانستان محمد محقق معاون دوم ریاست اجرایی را برکنار کرد

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، محمد محقق، معاون دوم ریاست اجرایی این کشور را از وظیفهاش عزل کرده است.
در فرمان آقای غنی که امروز پنجشنبه چهارم دلو/بهمن صادر شده آمده که این تصمیم به اساس فقره سیزده ماده ۶۴ قانون اساسی گرفته شده است.
در این بخش از قانون اساسی افغانستان در بخش صلاحیتهای رئیس جمهوری افغانستان آمده که تعیین، تقاعد، قبول استعفا و عزل قضات، صاحب منصبان قوای مسلح، پلیس و امنیت ملی و مامورین عالیرتبه مطابق با احکام قانون از صلاحیتهای رئیس جمهوری است.
در فرمان ریاست جمهوری مشخص نشده که این تصمیم به انتخابات ریاست جمهوری ارتباطی دارد یا نه.
- چه کسی میتواند رئیس جمهور افغانستان شود؟
- حنیف اتمر با تعهد به تغییر قانون اساسی برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد
- غنی و عبدالله نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شدند
آقای محقق به اساس تفاهم نامه حکومت وحدت ملی که در انتخابات گذشته ریاست جمهوری به دست آمد به دلیل اینکه که معاون دوم آقای عبدالله به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود، پست معاونت دوم ریاست اجرایی را به دست آورد.
ریاست اجرایی گفته تصمیم ارگ مبنی بر برکناری آقای محقق، خلاف موافقتنامه تشکیل حکومت وحدت ملی است.
در اعلامیه ریاست اجرایی آمده که حکومت وحدت ملی برای ایجاد یک حکومت مشروع و کارا و به هدف ایجاد روحیه همکاری و تصمیمگیریهای مشترک بنا نهاده شده و "ایجاد بی ثباتی به نفع هیچ جناحی نیست."
آقای محقق به تازگی در تیم انتخاباتی محمد حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی ریاست جمهوری افغانستان، برای انتخابات ریاست جمهوری پیشرو به عنوان معاون دوم ثبت نام کرده است.
افزون بر آقای محقق، عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان نیز به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری در تیمی جداگانه ثبت نام کرده است.
آقای عبدالله حین ثبت نام برای انتخابات درباره اینکه در زمان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری از قدرت کنار خواهد رفت یا نه، توضیح مشخصی نداد اما گفت که تلاش میکند تا طرزالعملی تهیه شود که از یک طرف حکومتداری تعطیل نشود و از طرف دیگر زمینه رقابت برابر برای همه نامزدها فراهم باشد.
اما در اعلامیه امروز ریاست اجرایی آمده که "حکومت وحدت ملی که بعد از بحران انتخاباتی ۲۰۱۴ به اساس موافقتنامه کابل شکل گرفت تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده و تشکیل حکومت مشروع بعدی به فعالیت ادامه میدهد."
- انتقاد از ستایش محمد محقق از حضور افغانها در جنگ عراق و سوریه
- ارگ ریاست جمهوری افغانستان: اظهارات محقق مغایر سیاست خارجی است
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری کنونی نیز نامزد این انتخابات است و سرور دانش، معاون دوم کنونی او نیز در انتخابات پیشرو همچنان در این پست باقی مانده است.
به اساس قانون مقامهای حکومتی به جز رئیس جمهوری و معاونان برحال او باید برای شرکت در انتخابات به عنوان نامزد از پستشان استعفا دهند. اما در مورد ریاست اجرایی و معاونان این مقام که در قانون تاکنون جایگاه آنها مشخص نشده، صراحتی در قانون اساسی افغانستان وجود ندارد.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان قرار است به تاریخ ۲۹ سرطان/تیر سال آینده برگزار شود.