مذاکرات صلح افغانستان 'نباید حقوق و دستاوردهای زنان را نادیده بگیرد'

جمعی از زنان در کابل امروز (پنجشنبه، ۱۱ دلو/بهمن) در "کنفرانس شبکه زنان افغان" با تاکید بر اهمیت دستاوردهایشان از سال ۲۰۰۱ تا کنون، موضعشان را در مورد دور تازه گفتوگوهای صلح اعلام کردند.
در اعلامیه این نشست آمده که زنان افغان خواهان صلح عادلانه و پایدار هستند و این صلح مستلزم مشارکت وسیع زنان است.
زنان افغان میگویند آنها از قربانیان اصلی چهار دهه جنگ بودهاند و به خصوص در دوران جنگهای داخلی و دوره حکومت طالبان، از حقوق اساسی خود چون دسترسی به آموزش و پرورش، خدمات بهداشتی و مشارکت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محروم شده بودند.
دستاوردهای پس از سال ۲۰۰۱ اکنون برای زنان افغان بسیار مهم است و آنها میگویند: "زنان افغان نمیخواهند و نمیگذارند که قربانی معاملات پس پرده حکومت و جامعه جهانی، احزاب سیاسی و جناحهای مخالف شوند... زنان به هیچ گروهی حق نمیدهند که دستاوردها، مشارکت و حقوق زنان را به معامله بگیرند."
- نظرسنجی تازه در افغانستان؛ زنان بیشتر از مردان، طالبان را 'تروریست' میدانند
- سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان: در پی چه نوع صلحی هستیم؟
- خلیلزاد: توافق با طالبان مشروط به آتشبس همهجانبه و مذاکره بینالافغانی است
در اعلامیه شبکه زنان افغان آمده که استفاده از حضور سمبولیک/نمایشی زنان در شورای عالی صلح و دخیل ننمودن آنها در بحثهای مهم سیاسی و ملی در مورد صلح دیگر برای زنان قابل قبول نیست و دیده شده که زنان در نشستهای ملی و بینالمللی که به شکل رسمی و غیررسمی در مورد روند صلح افغانستان دایر شده، شامل نبودهاند.
زنان افغان تاکید کردهاند که خواهان نقش فعال و معنیدار زنان در تمامی روند صلح و مذاکرات مقدماتی آن نیز هستند و "هیچ گروه داخلی و خارجی به نمایندگی از زنان تصمیم گرفته نمیتواند و اجازه ندارند."
دور تازه گفتوگوهای صلح افغانستان به تازگی از سوی ایالات متحده آمریکا آغاز گردیده و به گفته مقامها در آن پیشرفتهایی نیز صورت گرفته است.
در اعلامیه تازه زنان افغان از ایالات متحده آمریکا و جامعه جهانی نیز به تندی انتقاد شده و آمده که عدم حمایت آنها از حضور پرمعنی وموثر زنان در روند مقدماتی روند صلح "سوال برانگیز" است و میتواند تعهدات حقوق بشری این دولتها را زیر سوال ببرد.
شبکه زنان افغان تاکید کرده که روند صلح در افغانستان باید شفاف و حسابده باشد و نظارت جدی بر آن صورت بگیرد تا "خطوط قرمز زنان، حمایت از قربانیان خشونتها و جنگها مدنظر گرفته شود و از فرهنگ معافیت جلوگیری به عمل بیاید."
- خلیلزاد: با طالبان به توافق کلی رسیدیم؛ غنی از طالبان خواست مذاکرات جدی را آغاز کنند
- خلیلزاد: صلاحیت من تنها فراهم کردن زمینه گفتوگوهای بینالافغانی است
- وزیر خارجه آمریکا: مذاکرات صلح افغانستان پیشرفت داشته است
نگرانی زنان افغان از روند صلح در حالی ابراز میشود که محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در تازهترین سخنرانیاش خطاب به مردم در مورد این روند گفت ارزشهایی وجود دارد که غیر قابل بحث است.
او وحدت ملی، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی، دولت مرکزی قوی و رعایت حقوق اساسی اتباع کشور را از جمله این ارزشها یاد کرد.
او پیش از این نیز بارها به حفظ حقوق زنان در گفتوگوهای صلح تاکید کرده است.
پیشرفت گفتوگوهای صلح در افغانستان
طالبان تاکنون حاضر به گفتوگوی مستقیم با دولت افغانستان برای صلح نشدند اما تاکنون چهار دور گفتوگوهای مستقیم میان نمایندگان این گروه و نمایندگان آمریکا برگزار شده است.
پس از پایان آخرین دور این گفتوگوها که شش روز دوام کرد، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا برای صلح افغانستان گفت نمایندگان آمریکا و طالبان درباره چارچوب کلی صلح به توافق رسیدهاند.
آقای خلیلزاد گفته پیشنویس این توافق شامل "برنامهای برای خروج نیروهای آمریکا، برقراری آتش بس و طرد گروههای بینالمللی تروریستی در خاک افغانستان است."
اگرچه او تاکید کرده که توافق با طالبان مشروط به آتش بس همه جانبه و مذاکره بینالافغانی است اما اظهارات تازه مقامهای دولتی افغانستان غیرمستقیم نشان میدهد که آنها زیاد از توافقات صورت گرفته راضی نیستند.
آقای غنی به تازگی از حامیان بینالمللی حکومتش خواسته تا در مساله صلح افغانستان عجله نکنند و بگذارند در این زمینه خواست افغانها در نظر گرفته شود.