'ننه حسن' و 'آهوی این کوه منم' در آپارات

این هفته در آپارات دو فیلم 'ننه حسن' ساخته محمدعلی و آرش طالبی و 'آهوی این کوه منم' ساخته حسن رجبی بهنمایش درمیآیند.
درباره فیلم 'ننه حسن'
هیچوقت برای شروع یک کار تازه دیر نیست، حتی برای شروع تجربه کردن در یک هنر تازه. منور رمضانی معروف به 'ننه حسن ' یک زن روستایی از یک روستای تُرکنشین اطراف زنجان است. او زنی سنتی با همه خصوصیات زنان روستایی در ایران است. او یازده تن از فرزندانش را از دست داده اما 'ننه حسن ' یک فرق عمده با بقیه دارد. 'ننه حسن ' از هفتاد سالگی به بعد به نقاشی علاقمند شده و کنار پسرش به نقاشی روآورده است. شور نقاشی در او فوران کرده و حالا در طول این سالها و دهه هشتم زندگیاش 'ننه حسن ' که سواد ندارد و تاریخ هنر هم نخوانده و سبکهای نقاشی را هم نمیشناسد، چنان تابلوهایی کشیده که آثارش نه تنها تبدیل به تابلو شدن که تابلوهایش از گالریها و مراکز هنری بزرگ در ایران و جهان سر در آوردهاند. اما منور خانم که متولد ۱۳۱۶ است همچنان 'ننه حسن ' ماند و در روستایش در حشرونشر با طبیعت اطرافاش است.
درباره کارگردانها
محمدعلی طالبی نویسنده و کارگردان سینمای ایران متولد سال ۱۳۳۷ در تهران است. او در دهه شصت کارش را با ساخت فیلم سینمایی برای کودکان و مجموعه تلویزیونی 'گل پامچال ' کارش را شروع کرد. کارهای او در فستیوالهای داخلی و خارجی بهنمایش درآمدهاند و جوایز متعددی را از آن سازندهاش کردهاند.. از آن جمله میتوان به جشنواره فیلم سافرانسیسکو، شیکاگو. برلین و بیش از ۵۰ جشنواره جهانی دیگر اشاره کرد. دو فیلم از کارهای آقای طالبی مشترکاً با ژاپن تهیه شدهاند. در سال ۲۰۱۴ سه فیلم از محمدعلی طالبی بهنامهای 'چکمه ' ، 'کیسه برنج ' و بید و باد بهعنوان بهترین آثار تاریخ سینمای کودک ونوجوان جهان در بریتانیا معرفی و بهنمایش عمومی درآمدند.
آرش طالبی متولد سال ۱۳۶۵ در تهران و در رشته سینما درسش را به پایان برده است. در کارنامه هنری او کارگردانی چند فیلم کوتاه و تدوین چند فیلم بلند سینمایی به چشم میخورد. فیلم مستند 'ننه حسن ' حاصل همکاری او و محمد علی طالبی بهعنوان کارگردان است. او تصویربرداری و تدوین این فیلم را نیز بر عهده داشته است.آرش طالبی در سال ۱۳۹۳ در حال ساخت یک فیلم کوتاه بر اثر سانحه رانندگی جان خود را از دست داد.
نگاه کارگردان
سال ۱۳۹۲ همراه با فرزندم آرش برای ساخت فیلمی در باره یک خانم ۷۶ ساله به نام منور رمضانی به روستایی در زنجان رفتیم و یک فیلم مستند از زندگی او و نقاشیهای بسیار زیبایش ساختیم. خانم رمضانی برای ما نقاشی کرد .نان پخت ، قصه گفت و موقع خداحافظی یک پرتره کوچک هم از آرش کشید و به ما داد. نقاشیهای او در حین سادگی و صمیمیت بازتاب زندگی سخت گذشته اوست و در برگیرنده خاطرات ،آیینها و سنت های ایرانی است.
درباره فیلم ''''آهوی این کوه منم '
مدتی بعد از ساخت فیلم 'ننه حسن'، حسن رجبی پسر'ننه حسن'، که در طول ساخت فیلم قبلی با فیلمسازان همکاری داشت و مسئول آرشیو تصویری فیلم قبل بود، خودش تصمیم میگیرد تا در فضایی نزدیکتر به مادرش روایت خودش از مادرش را تصویر کند. او اسم این فیلم را میگذارد: 'من بوداغین مارالی یام ' )آهوی این کوه منم).
ویژگی فیلم
'آهوی این کوه منم 'ساخته حسن رجبی فیلمی درباره مادرش است. دیدن این دو فیلم از جنبه های مختلفی قابل توجه و تعمق هستند. ننه حسن، اولین مادر بزرگ نقاش در ایران نیست دستکم قبل از او، درباره دو نفر زن نقاش بدون تحصیلات آکادمیک دیگر هم در ایران فیلم ساخته شده است. 'مکرمه ' ساخته ابراهیم مختاری درباره زنی روستایی و نقاش در اطراف بابل به نام مکرمه و نیز 'بالا رفتن از پله ها ' درباره زنی به نام 'کرم خانم '.
درباره کارگردان
فیلم مستند 'من بوداغین مارالی یام '(آهوی این کوه منم) ساخته حسن رجبی (آخرین فرزند ننه حسن نقاش) است. او متولد ۱۳۵۹ در خدابنده زنجان و دانشآموخته ارتباط تصویری از دانشگاه هنر سمنان و نقاشی دانشگاه تهران است.
او بیشتر در زمینه نقاشی و گرافیک فعال است و تاکنون چندین نمایشگاه از آثارش را در کشور برگزار کرده است. آقای رجبی در زمان ساخت فیلم اول، مسئول آرشیو تصاویر این پروژه بوده و با فیلمسازان همکاری کرده است.
فهرست نمایشگاههای ننه حسن :
راه یافته در هشتمین دوسالانه ملی نقاشی ایران، سال ۱۳۹۰
نمایشگاه انفرادی درخانه هنرمندان ایران، سال۱۳۹۲
نمایشگاه انفرادی در گالری سیحون لوس آنجلس، سال ۱۳۹۳
نمایشگاه انفرادی در گالری شیرین، سال ۱۳۹۳
نمایشگاه انفرادی در گالری سایان اصفهان، سال ۱۳۹۴
نمایشگاه انفرادی در گالری شیرین، سال ۱۳۹۴
نمایشگاه گروهی درموزه کنستال روتردام هلند، سال ۱۳۹۵
نمایشگاه گروهی نیم دایره با عنوان 'مجاورت ' در گالری برج میلاد تهران، سال ۱۳۹۵
نمایشگاه گروهی ۳۴ زن از ۱۸ کشور در موزه ماگوگ ، کبک کانادا سال ۱۳۹۵
نگاه کارگردان
از آنجایی که موقعیت زندگی و زمینه فعالیت و رشته تحصیلیام به نوعی کاملا مرتبط با فضای زندگی و کاری مادرم بود از این رو به خاطر کهولت سن ایشان باید در کنار ایشان میبودم و همچنین پیگیر کارهایش بودم و احساس کردم این توانایی را دارم که از ایشان مستند بسازم و گر چه مستند سازهای زیادی پیشنهاد ساخت فیلم از زندگی مادر را داده بودند ولی چون ننه فقط به دوربین بنده عادت کرده بود و جلوی دوربینم کاملا خودشان بودند و به هیچ وجه معذب نبودند ولی با توجه به اعتقادات شخصی ایشان در مقابل دوربین دیگران همچون گزارشگران تلویزیون صورت خود را با چادرمی پوشاندند، در هر صورت تصویرهایم را گرفتم ودر مرحله تدوین با مشورت یکی ازدوستانم این فیلم را تولید کردیم ولی همچنان به تصویربرداری از لحظات و اتفاقهای زندگی ننه ادامه می دهم. امیدوارم در آیندهای نزدیک هم بتوانم فیلم بلند ننه را بسازم. جنبه دیگری که بنده را وادار به ساخت مستند ننه حسن کرد، این بود که تابلوهای آثار نقاشی ننه فقط در گالریها و موزهها به نمایش گذاشته میشد و تنها مخاطبهای خاص میتوانستند این آثار را ببینند و نیز این مخاطبهای خاص فقط نقاشیهای هنرمند را میدیدند. در حالی که سن و سال وی و نوع زندگی و نگا ه و صداقت ننه کاملا با نقاشیهایش آمیخته و در یک سو هستند و آن شور و صداقت و صمیمیتی که در نقاشیهایش هست در زندگیاش هم وجود دارد و از هم جدا نیستند و این برای مخاطبان عام و خاص و حتی غیرمرتبط هنر و در هر شرایط سنی هم لذتبخش بوده و جذابیت خواهد داشت و این مهم مستلزم آن است که در قالب تصویر نشان داده شود تا بر مخاطبان عام و خاص تاثیرگذارتر باشد، پس احساس کردم تنها خودم باید تصویربرداری و ساخت این فیلم را انجام بدهم.فیلم تلاش کرده تا در ضمن روایت زندگی یک هنرمند، ارتباط تنگاتنگ این آثار را با زندگی و فرهنگی که در آن زیسته را بازنمایی کند.
درباره کارشناسان برنامه
لیلا پازوکی هنرمند ایرانی ساکن بریتانیا متولد ۱۳۵۶ در تهران و دانشآموخته هنر از ایران و برلین است. او تجربیات متفاوتی از نقاشی تا مجسمهسازی و تا ' آرت این کانتکست '( هنر در زمینه) را فراگرفته است.
خانم پازوکی در چند سال اخیر پروژههای بزرگ و بلند پروازانهای را در چندین نقاط دنیا بهمرحله اجرا در آورده است: از چین تا اندونزی، از تهران تا برلین و از دبی تا مکزیکو سیتی. یکی از پروژههای او با شرکت صدها نقاش ساکن روستایی در چین شکل گرفته است.
بخشی از این پروژه این بود که نقاشان چینی، نسخهای کپی از نقاشیهای یکی از اتاقهای نشنال گالری لندن را تولید کنند.
افشین ناغونی نقاش ایرانیالاصل ساکن بریتانیا متولد ۱۳۴۸ در اهواز است. او دانشآموخته هنر در مقطع کارشناسیارشد دانشگاه متروپولیتن لندن است.
او یکی از هنرمندهای شناختهشده ایرانی خارج از ایران است که از سال ۱۹۹۷ تاکنون بهطور پیوسته در نمایشگاههای گروهی و انفرادی در ایران و خارج از ایران شرکت کرده و به موفقیتهایی نیز دست یافتهاست.
او زندگی پر فراز و نشیبی داشته است که گوشهای از آن در فیلم مستند تحسینشده 'ناواضح ' ساخته شهریار صیامی بهتصویر کشیده شده است.
کارهای اخیر او عموما در قطعهای بزرگ و روی بوم هستند. از جمله این نمایشگاهها میتوان به اینها اشاره کرد: توانایی هنری- ترنر هاوس لندن ( ۲۰۱۶)، کپسول هنر - سالن نمایش مریلبون لندن (۲۰۱۶) ساتیر (انفرادی) هیهیل گالری لدن ( ۲۰۱۵)
فرید اسماعیلپور فیلمساز، پژوهشگر و دانشجوی مقطع دکترای سینما در دانشگاه سوربن فرانسه است. فعالیت سینمایی خود را در نوجوانی با تحصیل در دورههای آموزش فیلمسازی انجمن سینمای جوانان ایران و ساخت فیلمهای کوتاه تجربی آغاز کرد. پس از آن او کوشید تا با ساخت سه فیلم مستند درباره موسیقی فولکلور خراسان و یک فیلم درباره شیخ احمد جامی، صوفی و شاعر قرن ششم (مجموعه فرهنگ فولکلوریک خراسان)، سهم خود را در حفظ و انتقال این فرهنگ ایفا کند. وی تا کنون هشت فیلم مستند و چهار فیلم کوتاه داستانی و تجربی در کارنامه خود دارد و در کنار فیلمسازی به عنوان مترجم و منتقد با نشریههای سینمایی همکاری میکند. او عضو هیئت تحریریه مجله سینمایی 'سینما-چشم ' نیز است. بعضی از فیلمهای او عبارتاند از: 'نامه ایرانی ' )۱۳۹۲)، 'آوریل بی رحم ترین ماههاست'(۱۳۹۰) ،'نیمکت سنگی'( ۱۳۸۹) و 'ژنده پیل' (۱۳۸۷).
گفتگوی آپارات
گفتگوی آپارات درباره دو فیلم 'ننه حسن' ساخته محمدعلی و آرش طالبی و 'آهوی این کوه منم' ساخته حسن رجبی را اینجا تماشا کنید.

زمان پخش برنامه آپارات :
جمعه ساعت ۲۱:۰۰ ایران
شنبه ساعت ۱۳:۰۰ ایران
یکشنبه ساعت ۲۴:۰۰ ایران
سهشنبه ساعت ۱۶:۰۰ ایران ( ۱۵:۳۰ و ۱۵:۰۰ برای فیلمهای نیمه بلند و بلند)
چهارشنبه ساعت ۲۴:۰۰ ایران
آرشیو برنامه های آپارات
برای دسترسی به صفحات برنامههای گذشته آپارات روی اینجاکلیک کنید.
مشاهده برنامه از طریق وبسایت بیبیسی فارسی
این فیلم در ساعات اعلام شده در جدول فوق از طریق کلیک بر روی اینجا، لینک پخش زنده تلویزیون وبسایت بیبیسی فارسی
و یا اینجا، لینک پخش زنده تلویزیون بیبیسی فارسی در کانال بیبیسی فارسی در یوتیوب نیز قابل مشاهده است.
آدرس پست الکترونیک برنامه آپارات: aparat@bbc.co.uk
آدرس فیس بوک برنامه آپارات: https://www.facebook.com/aparatonbbc
می توانید از طریق پنجره زیر هم با ما تماس بگیرید: