عذرخواهی کانال نسمه به خاطر نمایش فیلم پرسپولیس

کانال تلویزیونی تونسی "نسمه" به خاطر نمایش فیلم فرانسوی "پرسپولیس" از مردم تونس عذرخواهی کرد.
نبیل القروی، مدیر کانال خصوصی نسمه، شامگاه سه شنبه (۱۱ اکتبر) در تماسی تلفنی با رسانههای جمعی تونس گفت: "به خاطر نمایش فیلم پرسپولیس از مردم تونس عذرخواهی میکنیم." آقای القروی قول داد: "این اشتباه تکرار نخواهد شد."
آقای القروی گفت اطلاع نداشته است که "در فیلم، ذات پروردگار تجسید" شده است. او تأکید کرد که مسلمان است و به عقاید دینی احترام میگذارد. او گفت به عنوان یک "مسلمان" از برخی "خطوط قرمز" آگاه است و میداند که همه رسانههای جمعی باید آنها را رعایت کنند.
آقای القروی همچنین توضیح داد که فیلم "پرسپولیس" پیشتر در برخی از سینماهای تونس به نمایش در آمده و با هیچ اعتراضی روبرو نشده بود. او این اتهام را که کانال "نسمه" قصد داشته به احساسات مسلمانان توهین کند یا به نیروهای اسلامگرا ضربه بزند، را کاملا نادرست دانست.
اعتراض گسترده به نمایش 'پرسپولیس'
روز دوشنبه (۱۰ اکتبر) رسانههای جمعی تونس از حکم تعقیب قضایی برای کانال خصوصی "نسمه" خبر دادند. مطابق گزارشها، بنا به شکایت چند وکیل دادگستری، دادستانی تونس تحقیق درباره نمایش این فیلم سینمایی را آغاز خواهد کرد.
روز پیش از آن (یکشنبه ۹ اکتبر) چند صدنفر از اسلامگرایان خشمگین به دفتر تلویزیون "نسمه" حمله بردند و قصد داشتند آن را به آتش بکشند.
آنها که گفته میشود از اسلامگرایان سلفی بودند، با دخالت نیروهای پلیس متفرق شدند.
فیلم "پرسپولیس" ساخته مشترک مرجان ساتراپی، کارگردان ایرانی مقیم فرانسه، شامگاه جمعه (۷ اکتبر) از کانال تلویزیونی "نسمه" پخش شد و در تونس موجی از اعتراضات را به دنبال آورد.
برخی از محافل دینی، فعالان سیاسی و کاربران اینترنتی فیلم را "کفرآمیز" دانستند، زیرا در صحنهای از آن خداوند "تجسد" پیدا کرده، که منتقدان آن را نمونهای از "شرک" میدانند.
در صحنهای از فیلم دختر ایرانی قهرمان فیلم که در حیرت و درماندگی گرفتار شده، از خدا راهنمایی میخواهد و در فیلم دیده میشود که خداوند در هیکل پیرمردی سفیدموی و مهربان بر دختر جوان ظاهر میشود و او را راهنمایی میکند.
به نظر محافل اسلامی در تونس، صحنه یادشده نمونهای از قائل شدن "جسمانیت" برای پروردگار است که طبق اعتقادات اسلامی حرام است.
برخی از کاربران در "فیس بوک" اقدام مدیران کانال تلویزیونی "نسمه" در پخش فیلم پرسپولیس را گامی کفرآمیز دانسته و خواهان مجازات آنها شدهاند.
به اعتقاد برخی از رسانههای جمعی درتونس، پخش این فیلم در شرایط حساس کنونی، به اختلافات مذهبی و فرقهای در کشور دامن میزند و باعث تحریک جریانهای اسلامگرا میشود.
برخی از محافل مذهبی عقیده دارند که هدف از نمایش پرسپولیس در آستانه انتخابات در تونس، این بوده که مردم را از حاکمیت اسلامگرایان به وحشت اندازد.
در تونس روز ۲۳ اکتبر انتخابات مجلس مؤسسان برای تدوین قانون اساسی تازه برگزار میشود.
فیلم "پرسپولیس" به کارگردانی مرجان ساتراپی، کارگردان ایرانی مقیم فرانسه، با دوبله عربی و با لهجه عامیانه تونسی از کانال "نسمه" پخش شد.
کانال تلویزیونی پرطرفدار "نسمه" در ماه رمضان گذشته نیز به خاطر پخش سریال تلویزیونی ایرانی "یوسف پیامبر" اعتراض اسلامگرایان را برانگیخته بود.
فیلمی 'ضدایرانی'
فیلم پرسپولیس بر پایه داستانی کارتونی از مرجان ساتراپی ساخته شده است که نخست به صورت کتاب انتشار یافت و با موفقیت زیادی روبرو شد.
داستان طنزآمیز "پرسپولیس" روایت سرگذشت دختری ایرانی از خانوادهای آزاداندیش و بافرهنگ است که پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران را ترک میکند و برای تحصیل به اتریش میرود.
در داستان "پرسپولیس" فراز و نشیبهای انقلاب ایران، سرکوب انقلابیون چپ و ملی، چیرگی جناح انحصارطلب اسلامی به رهبری آیتالله خمینی بر حاکمیت، جنگ ایران و عراق و بحران سیاسی در کشور با زبانی دلنشین و طنزآمیز تصویر شده است.
فیلم "پرسپولیس" در سال ۲۰۰۷ جایزۀ ویژه هیئت داوران را در جشنواره سینمایی بینالمللی کن دریافت کرد و نمایش عمومی آن در اروپا با استقبالی گرم روبرو شد.
معاونت سینمایی "وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی" در سال ۱۳۸۶ در نامهای به دفتر رایزن فرهنگی سفارت فرانسه در تهران، به نمایش این فیلم در جشنواره سینمایی کن اعتراض کرد. همچنین "بنیاد سینمایی فارابی" در اطلاعیهای فیلم "پرسپولیس" را اثری "ضدایرانی" دانست که هدف آن تخریب افکار عمومی در جهان علیه جمهوری اسلامی ایران است.
مرجان ساتراپی اتهامات را رد کرد و در جریان جشنواره کن، جایزه خود را به مردم ایران تقدیم کرد.
فیلم کارتونی "پرسپولیس" را مرجان ساتراپی به اتفاق ونسان پارونو کارگردانی کرده است.