روزنامههای صبح تهران: سازهای ناکوک در دولت
روزنامههای پایتخت در روز پنجشنبه پانزدهم مهر ۱۳۹۵، همچنان صحنه رویارویی موافقان و مخالفان دولت است، در این میان برخی هم از سیاسی شدن مخالفتها با موسیقی و ورزش انتقاد کردهاند و از دولت خواستهاند که از حق مردم نگذرد.
آقای روحانی سکوت چرا
مسعود سلیمی در سرمقاله روزنامه جهان صنعت نوشته که چندی پیش رئیس جمهوری در ارتباط با مساله کنسرتها لب به سخن گشود و به شدت از دخالت افراد غیرمرتبط انتقاد کرد، اما هنگامی که کار بالا گرفت و بحث به تریبونهای نماز جمعه کشیده شد، وزیر متولی فرهنگ و هنر بر خلاف سخنان رئیس دولت، مقابل انتقادها کوتاه آمد تا جایی که دیروز در خبری از قول او آمده بود که هیچ کنسرتی در مشهد و قم برگزار نمیشود.
به نوشته این مقاله زمانی که سخن از گشایش سندیکای روزنامهنگاران به میان آمد و هنگامی که کارگران به اصلاح قانون کار اعتراض کردند، حرف و حدیثها حکایت از آن داشت و دارد که وزیر کار به عنوان مخالف سرسخت این دو مقوله با بدنه دولت رفتار ناسازگار دارد. زمانی که زیگمار گابریل در راس یک هیات بلندپایه اقتصادی و تجاری به ایران آمد، وزیر خارجه کشور از دیدار با او سرباز زد و وقتی وزیر ارتباطات در مورد فیلترینگ و حرفهای ضد و نقیض برخلاف تاکیدات رئیس جمهوری و معاون اولش مبنی بر آزادی ارتباطات بر زبان آورد، مشخص شد در دولت تدبیر و امید، سازهای ناکوک و ناساز زده میشود.
آقای سلیمی نوشته که بعد از بحث FATF، پرداختهای به قولی نجومی و ماجرای شورای شهر و خانه و زمینهای واگذاری، اینک نوبت به فوتبال رسیده است.
نویسنده سرمقاله جهان صنعت در پایان نوشته که اگر دولت تدبیر و امید حرف حساب دارد به عنوان حق مردم باید سکوت را بشکند.
آمریکا و روسیه به سوی درگیری در سوریه
روزنامه جوان در گزارشی نوشته که هرچند هنوز احتمال حمله نظامی به سوریه از سوی مقامات آمریکایی و اروپایی اعلام نشده است اما به نظر میرسد بررسی طرح نظامی ناتو بلوف تبلیغاتی برای وادار کردن روسیه به اجرای آتشبس در حلب و گرفتن امتیازات باشد.
به نوشته این روزنامه، معادلات سیاسی و نظامی در سوریه هر روز پیچیدهتر میشود. پس از به هم خوردن معادلات محور ضد سوری به رهبری آمریکا در جنوب حلب و تعلیق مذاکرات مسکو-واشنگتن، تحولات سوریه نشان از ورود به مرحله جدیدی از بحران دارد. هرچند دوطرف تاکید میکنند که راهکار دیپلماتیک تنها راه حل بحران سوریه است اما گمانهزنیها حاکی از آن است که آمریکا و متحدانش راههای جایگزین از جمله ابزار نظامی را در دست بررسی دارند.
نگاه درجه ۲ به شرکتهای ایرانی
روزنامههای اصلاحطلب و هوادار دولت دیروز اولین قرارداد جدید نفتی با ستاد اجرایی فرمان امام را در صفحه اول خود منتشر کرده بودند، اما روزنامه کیهان امروز در گزارشی به نقل از رئیس آن ستاد، نوشته که این موضوع صرفا یک تفاهمنامه بوده و فعلا قراردادی در کار نیست.
به گزارش کیهان چنانچه از ظاهر این قراردادها و اظهارات مسئولان برمیآید، قراردادهایی که با طرف داخلی بسته شده به نوعی فراهم کننده زمینه برای حضور شرکتهای خارجی در پروژههای کلان و سودآورتری همچون توسعه میدان آزادگان است. گویا وزارت نفت قصد دارد شرکتهای ایرانی را در پروژههای افزایش ضریب بازیافت از مخازن نفتی به کار بگیرد تا به این ترتیب مقدمات ورود شرکتهای خارجی از جمله توتال فرانسه در قراردادهای توسعهای فراهم شود.
سفره ۵۵ میلیون نفری، بدهکار ۵۰ هزار میلیاردی
روزنامه اعتماد در میزگردی، وضعیت صندوقهای بازنشستگی را بغرنج ارزیابی کرده و به بررسی آن پرداخته است. گروه اقتصادی اعتماد در مقدمه این میزگرد، نوشته که تجربه نشان میدهد، آنچه امروز بر صندوقها آمده ناشی از فقدان حکمرانی خوب در این صندوقها است. در غیاب حکمرانی خوب، شفافیت و مشارکت وجود نداشته و در نتیجه پاسخگویی هم عملا نبوده است. به همین دلیل بار زیادی از تصمیمات نابخردانه بر دوش صندوقها گذاشته شده و حالا بخش مهمی از آنچه برسر صندوقها آمده به دلیل همین تصمیمات نادرست است. به بیان دیگر صندوقها قربانی پوپولیسم و فساد حاکم بر اقتصاد شدند و هزینه این اتفاق را بخش مهمی از ذینفعان که بخش کمدرآمد جامعه هستند، پرداختهاند.
مطلب روزنامه اعتماد حاکیست که به ویژه در دو انتخابات گذشته صندوقها آسیب بسیاری دیدند و تنها در آستانه انتخابات ۱۳۹۲ بار مالی دو هزار میلیارد تومانی بر دوش صندوق تامین اجتماعی، تحت عنوان همسانسازی گذاشته شد که ادامه آن در سالهای اخیر به هشت هزار میلیارد تومان رسیده است.
حجتالله میرزایی، معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جمله شرکتکنندگان در این میزگرد است که گفته، امروز صندوقها کسری شدید برای تامین هزینه مصارف دارند و برای دولت تامین این کسریها به خصوص در سال آینده، دست کم به ۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
فرسودگی ساختمان دانشگاهها
روزنامه ایران در گزارشی نوشته که فرسودگی ساختمان و تجهیزات دانشگاهها با سقوط یک آسانسور در دانشگاه شریف و زخمی شدن ۶ استاد بار دیگر خبرساز شد. این اتفاق البته اگر با مصدوم شدن این ۶ استاد همراه نبود، شاید به عنوان یک اتفاق معمول، پس از چند روز به فراموشی سپرده میشد و این که تا سالهای آینده و یک اتفاق مشابه دیگر، کسی سراغی از ساختمانهای بالای ۵۰ سال دانشگاهها را نمیگرفت.
روزنامه ایران که گزارش مشروحی هم از وضعیت درمانی ۶ استاد مجروح دانشگاه شریف منتشر کرده در ادامه مطلب اصلی خود از جمله نوشته که براساس آمارهای موجود ۹۳۱ ساختمان آموزش عالی نیازمند مقاومسازی است. علاوه بر آن دانشگاه شهید بهشتی هم دچار همین مشکل بوده و اوضاع در خوابگاههای دانشجویی هم به همین منوال است. براساس رتبهبندی انجام شده، ۴ درصد خوابگاههای دولتی در رتبه یکم، ۲۶ درصد در رتبه دوم، ۳۳ درصد در رتبه سوم، ۳۰ درصد در رتبه چهارم و ۷ درصد در رتبه پنجم قرار دارند که نشان میدهد، تعداد خوابگاههای با کیفیت، بسیار کم است.