حادثه معدن یورت؛ جسد یک نفر دیگر خارج شد
سه روز پس از حادثه انفجار معدن زغال سنگ زمستان یورت در شمال ایران، در عملیات امدادی جسد یک معدنکار دیگر از اعماق خاک پیدا شد.
این خبر را صادق علی مقدم، مدیر مدیریت بحران استانداری گلستان اعلام کرده است. در استان گلستان سه روز عزای عمومی اعلام شده است.
بر اساس آماری که مقامهای محلی در استان گلستان ایران اعلام کردهاند تا کنون جسد ۲۲ نفر پیدا شده اما سرنوشت ۱۳ کارگر دیگر همچنان نامعلوم است.
در شبکههای اجتماعی تصاویری از اطراف این معدن زغال سنگ منتشر شده که نشان میدهد خانوادهها در انتظار شنیدن خبری از نزدیکان خود هستند هرچند با توجه به عمق زیاد معدن و بسته شدن راه هوا، امید زیادی به زنده بودن محبوس شدگان نیست.
انفجار حدود ظهر چهارشنبه سیزدهم اردیبهشت به وقت محلی در معدن زمستان یورت اتفاق افتاد. ریزش تونل افقی معدن باعث بسته شدن راه خروج معدنکاران شد و شماری دیگر از معدنچیان هم که برای کمک به همکاران خود وارد تونل شده بودند بر اثر تنفس گاز متان مصدوم شدند.
علی ربیعی، وزیر کار ایران در بازدید از محل حادثه دلیل انفجار معدن را به خبرنگاران اینطور توضیح داد: "باتری لوکوموتیوی که زغال میآورد در ۷۰۰ متری تخلیه شده اما به جای اینکه باتری آن تعویض شود از روش باتری به باتری استفاده شده و علت انفجار نیز همین موضوع بوده است. البته گاز متان هم قدرت انفجاری بالایی دارد."

در سه روز گذشته آمارها از تعداد کشتهشدگان متناقض بوده و همین موضوع باعث انتقاد فعالان کارگری شده است.
منتقدان وضعیت ایمنی معدن میگویند آمار ۱۳ نفر محبوس شده قابل استناد نیست و به طور دقیق مشخص نیست چند نفر هنگام انفجار زیر زمین بودهاند.
بعضی از کارگران معدن که با روزنامه ایران و رسانههای دیگر مصاحبه کردهاند، میگویند در روزهای پیش از حادثه گاز متان به شدت حس میشد "اما ابزارهای سنجش دقیق و تهویه در داخل تونل وجود نداشت."
عملیات امداد و نجات به کندی پیش میرود. خبرنگار شبکه خبر در استان گیلان درباره سرعت کم عملیات امدادی گزارش داده که گروههای بیست تا سی نفری مجبورند بدون تجهیزات تا عمق ۱۵۰۰ متری جلو بروند اما چون اکسیژن به اندازه کافی نیست هر چند ساعت یک بار باید بازگردند و نفس تازه کنند.
معدن یورت در سال ۱۳۹۳ به عنوان واحد نمونه شناخته شده بود. وزیر کار نیز با اشاره به این موضوع گفته است که در ارزیابی آذرماه گذشته وضعیت این معدن از لحاظ ایمنی "مناسب" گزارش شده بود. اما بعضی فعالان کارگری میگویند این معدن حتی دستگاه تهویه هوا نداشته و از نظر ایمنی وضعیتش مناسب نبوده است.