مرور روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه 15 مرداد
تیترهای اول
اعتماد "غایبان مراسم سوگند احمدی نژاد" را در بالای صفحه اول خود قرار داده، ایران و رسالت به نقل از محمود احمدی نژاد نوشته اند "انگیزه ای به جز خدمت به مردم و کشور ندارم"، حیات نو خبر داده که "روز گذشته با تدابیر شدید امنیتی مراسم تحلیف برگزار شد" کیهان از زبان رییس دولت نوشته "اخم و لبخند غرب برای ملت ایران ارزشی ندارد"، جوان نوشته "منتظر پیام تبریک غرب نیستم" و ابتکار در صدر گزارش مراسم تحلیف نوشته "کسی حق ندارد آزادی مردم را محدود کند".
"وعده انتخاباتی که یک ماه دوام آورد" عنوان اصلی اعتماد ملی است، "انتطار مجلس از دولت برنامه محوری و استفاده از نخبگان" تیتر اول جام جم است. دنیای اقتصاد "انتظارات دو قوه از دولت" را در صدر گزارش های خود آورده است.
"بررسي علت فوت برخی بازداشت شدگان اخير " تیتر یکم آفتاب یزد است و "دادگاه متهمان حوادث اخیر امروز برگزار نمی شود" عنوان اصلی مردم سالاری.
ابرار "به منافقین پناهندگی نمی دهیم" را از زبان نخست وزیر عراق در صدر عنوان های خود آورده و روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده که "دولت عراق درخواست پناهندگي اعضاي گروهك منافقين را رد كرد".
گزیده مقالات
تحلیف و غرب
ابتکار با این سئوال که چرا سفیران غربی در مراسم تحلیف محمود احمدی نژاد شرکت کرده بودند در سرمقاله خود نوشته غرب اين روزها به دنبال درگيری با ايران نيست. چرا که در افغانستان عراق هنوز زمين گيرند و خوب می دانند اگر بخواهد با ايران وارد جنگ شوند روزهای جهنمی را بايد تجربه کنند. بنابر اين به مذاکره روی می آورد. لزوم مذاکره هم حفظ روابط با ايران و حفظ زمينه هاي مذاکره است. اروپايی ها نمی توانند به راحتی از کنار ايران بگذرند. چرا که در حال حاضر به رابطه با ايران در هر شرايطي نياز دارند.
به نوشته این روزنامه به غير از منافع اقتصادی در منافع سياسی نيز اروپايی ها مشترکاتي با ايران دارند. ايران در منطقه ژئوپلتيک و استراتژيک بسيار مهمي قرار دارد که هر گونه بي اعتنايي به آن مي تواند به منافع غرب نه تنها در ايران بلکه در ديگر کشورها نيز صدمه بزند. در افغانستان، عراق، فلسطين، لبنان، سوريه، آمريکای لاتين و حتی اروپا، غرب به وجود ايران و تفاهم با آن نياز دارد.
مدیر روزنامه کیهان با اشاره به گفته های سخنگوی کاخ سفید در مورد انتخاب محمود احمدی نژاد به ریاست جمهوری ایران نوشته اعتراف آمريكا به قانونی بودن انتخابات و مشروعيت رياست جمهوری احمدی نژاد به مفهوم آن نيست كه دست از ادامه توطئه برمی دارد، بلكه آمريكا می داند و به وضوح درک كرده است در مقابل ايران اسلامی مقتدر و در برابر مردمی كه با حضور بی نظير 85 درصدی در انتخابات و رأی 40 ميليونی خود قبل از هرچيز بر پشتيباني از نظام اسلامی تاكيد ورزيده اند، تاب مقاومت ندارد.
حسین شریعتمداری بدون اشاره به توضیح بعدی سخنگوی آمریکا در مورد استفاده از واژه رییس جمهور منتخب نوشته آمریکا از اين روی كوبيدن بيشتر بر آن طبل توخالی را به سود خويش نمی داند، چون ادامه آن را ناممكن می بيند نه آن كه برای هميشه از ماجراجويی و فريب انسان ها دست بشويد.
وعده یک ماهه
اعتمادملی در تیتر اول خود گزارش داده که مجموع درآمد دولت در 4 ساله اول رياستجمهوري آقای خاتمی معادل 773/66 ميليارد دلار بود و دولت احمدينژاد به معادل 595/284 ميليارد دلار رسید یعنی درآمدهای دولت فعلی در 4 سال 426 درصد (بيش از 4 برابر) نسبت به دولت هفتم (دولت اول آقاي خاتمی) افزايش يافت. در مقابل متوسط نرخ تورم در 4 ساله دولت اول آقای خاتمی معادل 03/17 درصد بود که در 4 ساله دولت نهم معادل 38/17 درصد است.
این گزارش با تاکید بر این که اما متوسط ضريب حقوق كاركنان دولت در دوره رياستجمهوری آقای خاتمی معادل 24/13 درصد افزايش يافت و در دولت احمدی نژاد د 84/11 درصد افزايش يافت اضافه کرده پرونده حقوق كارمندان اينگونه در دولت نهم بسته شد اما بازنشستگان نيز در چهار سال گذشته همنوا با كارمندان بودهاند و اگر وضع بدتری از آنان نداشته باشند بدون شک بهتر نبوده است.
در پایان گزارش اعتمادملی آمده بهار امسال با وعدههای جالبی برای کارکنان دولت و بازنشستگان همراه بود. در باغ سبزهای فراوانی به آنان نشان داده شد اما پس از پايان انتخابات و ختم شدن اوضاع به نفع جريان حاكم بر حسب ظاهر در تيرماه ورق به گونهاي ديگر برگشت حقوق ها كاهش يافت خبري كه بر اساس سنت دولت نهم ابتدا تكذيب و حتی دروغ خوانده شد اما با اختلاف چند روز از سوی رحيم ممبينی معاون بودجه معاونت برنامهريزي احمدینژاد تاييد شد.
پیشنهادی به شاهرودی
رضا سماواتی در مقاله ای در حیات نو نوشته اکنون در حالى که آيتالله هاشمىشاهرودى رياست محترم قوه قضائيه روزهاى پايانى خدمت در اين دستگاه را سپرى مىکند به ايشان پيشنهاد مىکنم به تبعيت از مسئولان سلف اين قوه (آقايان بهشتي، موسوى اردبيلى و يزدي) که به دفعات در کنفرانسهاى خبرى با حضور خبرنگاران داخلى و خارجى شرکت مىکردند، با ترتيب دادن يک کنفرانس خبرى و شرکت خبرنگاران، به سوالات مختلف آنان پاسخ داده و به تشريح عملکرد اين دستگاه مبادرت ورزند.
به نوشته این روزنامه بىترديد شرايط امروز کشور حادتر از سالهاى آغازين نظام جمهورى اسلامى نيست که شهيد بهشتى دائم در کنفرانسهاى خبرى شرکت مىکرد. اگر پاسخگويى به سوالات آن روزها ضرورى بود امروز نهتنها از ضرورت آن کاسته نشده که از جهاتى به دليل حجم سوالات بر ضرورتهاى آن افزوده شده است.
انقلاب مخملین و دادگاه؟
عماد افروغ در مقاله ای در اعتمادملی نوشته اين روزها منتظريم، تا بالاخره ببينيم كه دادستان و قاضی و ديگر افراد مرتبط با پرونده بازداشتشدگان اخير چگونه و با استناد به چه ادلهای میخواهند ثابت كنند كه بازداشتشدگان و متهمان اخير، سران جريانساز انقلاب مخملين در ايران بودند؟
نویسنده مقاله اعتمادملی به عنوان يك روششناس اظهار نظر کرده متهم كردن يك فرد به جريانسازي انقلاب مخملين چندان آسان نيست، زيرا انقلاب مخملين تصميمي نيست كه يك شبه اتخاذ شود و عدهاي در كمتر از يك ماه آن را به سرانجام برسانند و به هدفشان برسند.
در این مقاله آمده: در اين دادگاه شاهد حضور افرادي بوديم كه پس از گذراندن چند روزي در زندان، تحليلهايشان تغيير كرده بود و حالا به اين نتيجه رسيده بودند كه نگاهشان در گذشته درست نبوده است، بنابراين تغيير ديدگاه را چطور ميتوان به برنامهريزي براي انقلاب مخملين ربط داد؟ چرا بايد عدهاي دستگير شوند، آن هم تنها براي تنبه و اصلاح ديدگاه، فكر و عقيدهشان يا حتی اينكه معتقد بودند تقلبی صورت گرفته است؟
ملاقات با زندانیان
اعتمادملی در گزارشی نوشته به نظر میرسد كه چند روزی است خانوادههای بازداشت شدگان اخير خبرهای خوشی دارند خبرهايی كه از تماس تلفنی يا ملاقات با اعضای خانوادهشان حكايت میكند. در همين راستا ديروز مادر هنگامه شهيدی از تماس تلفنی 10 دقيقهای دخترش با منزل پس از گذشت يكماه بيخبری از وی خبر داد. وی ضمن نگرانی از وضعيت دخترش گفت: «هنگامی كه دخترم با منزل تماس گرفت گفت كه دچار افسردگي شديدي شده است و خواستار آن شد كه پيگير داروي قلب و افت فشار از پزشكش شوم.»
به نوشته این روزنامه برخي اعضاي خانواده محمدرضا جلاييپور، سخنگو و مسوول پويش موج سوم، بعد از ۴۸ روز امروز موفق به ملاقات وي در زندان اوين شدند و گفتند روحيه محمدرضا و خانواده وي در اين ملاقات بسيار خوب بوده است. جلاييپور گفته که روزي هزار بار در سلولش راه ميرود و ورزش ميکند و موفق به حفظ بخشهاي زيادي از قرآن شده است.
اعتمادملی از قول جلائی پور نوشته از دو روز پيش به بند عمومي منتقل شده و به همراه ۴ نفر ديگر در يک سلول است. در اين ديدار که حدود نيم ساعت به طول انجاميده جلاييپور ابراز اميدواري کرده است که به زودي تکليفش معلوم شود.
تاثر نرخ ارزها
سیامک شهریاری در گزارش اصلی دنیای اقتصاد نوشته 11سال پیش یعنی سال 1377 نرخ دلار 850 تومان بود و در همان زمان حداقل مزد کارگران روزانه حدود 21 هزار ريال اما اینک در سال جاری قیمت دلار به حدود 9900ريال رسیده که رشد حدود 17درصد را دارد، ولی از آن طرف حداقل دستمزد روزانه کارگران به رقم 77هزارريال رسیده؛ یعنی رشدی 360درصدی.
به نوشته این اقتصاددان با رشد هزینههای تولید، تورم هر ساله به طور متوسط رقمي در حدود 15درصد بالا می رود و خواه ناخواه روی هزینههای تولید اثر ميگذارد، با این حال آیا تولیدکننده داخلی ميتواند با واردکننده کالا که در حال حاضر با دلار 9900ريال کالای خود را وارد ميکند، رقابت کند؟
طنز آژانس شیشه ای
ابراهیم رها در طنز اعتماد احتمال داده که اگر ابراهیم حاتمی کیا آژانس شیشه ای را در شرایط امروز می ساخت روزشمارش چنین می بود:
بيست و سوم خرداد؛ حاج کاظم در دفتر آژانس زير مبل ها، روی ميزها، و لای کاغذها را می گردد. مسوول آژانس از او می پرسد؛ دنبال چی می گردی؟ و او جواب مي دهد؛ دنبال رای ام.
بيست و پنجم خرداد؛ حاج کاظم بين انبوهي از جمعيت ديده مي شود. يکي از مردم از او مي پرسد حاج کاظم شما هم اومدين؟ او مي گويد؛ به من نگو حاج کاظم، از اين به بعد اسم من حاج خس و خاشاکه.
به نوشته طنزنویس اعتماد در سي ام خرداد؛ يک جوان 18ساله در خيابان سوار بر موتور، حاج کاظم را مي گيرد و مي گويد؛ ما هشت سال نجنگيديم که شما بچه قرتيا الان توي خيابون قر بدين، و يک ماه و نيم بعد؛ غاز اينجا نقش حاج کاظم را به جاي پرويز پرستويي، محمد ورشوچي يا احمد پورمخبر بازي مي کند.ف حاج کاظم براي اعتراف مي آيد جلوي دوربين تلويزيون و دقيقاً مثل فيلم آژانس شيشه يي خطاب به همسرش حرف مي زند.
گفته های جانباز جنگ خطابه فاطمه همسرش چنین است:فاطمه جان، فاطمه. من در زندان فرصت فکر کردن پيدا کردم و هي فرصت فکر کردن پيدا کردم و هي پيدا کردم، البته باور کن رفتار بازجوها با من خوب بود و همه اش از من امضا مي گرفتند.،
به نوشته اعتماد فاطمه جان، فاطمه من اعتراف مي کنم. راستش تقصير ميرحسين موسوي بود که بچه ها در جنگ کشته شدند. او نخست وزير جنگ بود و بنا به استدلال هاي امروز کشته شدن همرزمان من پاي اوست. الان هم عادتش را ترک نکرده و باعث آمدن مردم به خيابان ها شده و عامل کشته شدن آنهاست، من پيشنهاد مي دهم او را بگيرند. هم براي اين چند روز، هم براي آن چند سال. خيلي بگيرند.