روزنامههای صبح تهران: شکست یا پیروزی؟
پیروزی علی لاریجانی در مقابل محمدرضا عارف و منتفی شدن اعزام زائران ایرانی به حج، مهمترین مطالب گزارشها و یادداشتهای روزنامههای دوشنبه دهم خرداد ۱۳۹۵، به شمار میرود.
حباب اکثریت اصلاحطلبان ترکید
محمد اسماعیلی در روزنامه جوان نوشته است که روز گذشته حباب ساختگی پیروزی لیست امید در دو انتخابات مجلس و خبرگان متلاشی شد و با انتخاب علی لاریجانی به سمت ریاست مجلس دهم، بار دیگر اثبات شد که فریب افکار عمومی یا به گفته او توسل به آمارسازی و دروغ پراکنی، تاکتیک اصلی جریان مدعی اصلاحطلبی در طول ماههای اخیر به شمار میآید و اولویت برای آنها اهداف حزبی و جناحی است نه دغدغههای مردمی.
روزنامه کیهان هم با انتخاب تیتر اول "دستاورد امید در بهارستان/ تقریبا هیچ!"، در گزارش خبری و تحلیلی خود بار دیگر تاکید کرده که پیروزی علی لاریجانی بر محمدرضا عارف متعاقب تکیه زدن آیتالله جنتی بر صندلی ریاست خبرگان، درس بزرگی بود به این معنا که با غوغاسالاری رسانهای و دروغپردازی به تنهایی نمیتوان قواعد بازی را به سود خود رقم زد.
راه تعامل باز است
روزنامه شرق در گزارشی نوشته که بسیاری از اصولگرایان تندرو پیروزی علی لاریجانی را شکست اصلاحطلبان تلقی کردند، در حالی که بسیاری از فعالان اصلاحطلب از ابتدا قائل به دوقطبی عارف و لاریجانی نبودند و حالا هم با پیروزی لاریجانی نباید از آن چه رخ داده نگران بود، زیرا که از ابتدا بنا بر رقابت بود تا تکلیف و وزن نیروهای سیاسی در مجلس روشن شود و آن چه امروز به دست آمده میتواند نقشه راه تعاملات بعدی در صحن مجلس باشد؛ این چکیده سخنان فعالان اصلاحطلب است.
جواد دلیری، سردبیر اعتماد هم در سرمقاله این روزنامه نوشته که شاید گروهی از دلواپسان علاقهمند باشند که رای عارف را به باخت و شکست کل جریان اصلاحات و اعتدال بکشانند که قطعا یک روند انحرافی و تبلیغاتی خواهد بود.
الهه کولایی هم در روزنامه اعتماد نوشته که وجود ۱۰۳ رای به آقای دکتر عارف ضرورتا به معنای تعداد اعضای فراکسیون امید نیست. به اعتقاد خانم کولایی مجلس تنها ریاست آن نیست و اصلاحطلبان برای مجلس برنامههای مهمی را در دستور کار دارند.
مجلس و وحدت ملی
محمود صدری در سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد نوشته که اگر تحولات مجلس بر پایه روندی که دیروز شروع شده ادامه یابد راه برای نوعی توافق سیاسی میان دو جناح اصلی کشور یعنی اعتدالگرایان حامی علی لاریجانی و اعتدالگرایان اصلاحطلب هموار خواهد شد و نتیجه چنین توافقی، شکلی از وفاق ملی برای کنار زدن جریانهای سیاسی جنجالآفرین خواهد بود.
به اعتقاد آقای صدری این وفاق ملی محتمل، دولت وحدت ملی است که بدون اعلام رسمی شکل میگیرد و دولت و مجلس را از قالب رقابتی پیشین خارج کرده و آنها را به دو بازوی مکمل نظام سیاسی تبدیل خواهد کرد.
حماسه خودسرها!
فرشید اسحاقی در روزنامه قانون نوشته آن روز که در مقابل سفارت تسخیر شده عربستان، تندروها سلفی یادگاری گرفتند و به رفتار افراطی خود بالیدند، همزمان نسخه حج سال بعدی را نیز پیچیدند تا بار دیگر ضربالمثل معروف: "از ماست که برماست"، جامه عمل پوشد.
نویسنده ضمن انتقاد از رفتار به گفته او وقیحانه مقامهای سعودی نوشته که اکنون حتما بسیاری از افراطیونی که سال گذشته تیشه بر ریشه دیپلماتیک با سعودیها زدند، از کرده خود نادم نیستند اما حتما نگاهی به چشمهای منتظر عاشقان حج، آنها را کمی به فکر فرو خواهد برد که حج ۹۵ با هزینه افراطیگری از بین رفت.
دیپلماسی عمومی برای مقابله با عربستان
حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده اصولگرایان در مجلس دهم در روزنامه جام جم نوشته که عربستان سعودی در شرایط کنونی به موضوع حج در یک قالب سیاسی مینگرد و نه دینی، دلیل چنین رویکردی را میتوان در نگرانی آن کشور از بیداری اسلامی در شش سال گذشته دانست.
نویسنده مدعی شده که دولت عربستان در همین چارچوب به حجاج برخی کشورها که نگاهی مترقی در حوزه سیاست دارند و بخشی از نگاه مترقی آنها در تضاد با نظامها و کشورهای مرتجع است، نگاه منفی دارد.
به اعتقاد آقای فلاحت پیشه در قالب دیپلماسی عمومی، بیانیه سازمان حج باید به یک نامه رسمی برای مراجع بینالمللی از جمله سازمان همکاری اسلامی تبدیل شود و سفارتخانههای ایران در تمامی کشورهای اسلامی متن این نامه را در اختیار مقامهای آن کشورها قرار دهند.
تاکتیکپذیری این تیم شجاع
جمشید حمیدی در روزنامه اطلاعات نوشته که هنوز کار تمام نشده و تا کسب جواز بازیهای المپیک ریو دو سه خان دیگر باقی مانده است، اما واقعیت این که تیم ملی والیبال ایران در مسابقات انتخابی المپیک کولاک میکند.
آن چه که در روزهای اخیر از تیم ملی احیاء شده ایران دیدهایم حاکی از داشتن روحیات تازه و خلقیات تاکتیکی جدید است که با حضور رائول لوزانو، مربی سال دیده و دنیا دیده آرژانتینی به وجود آمده است.
به نظر این کارشناس والیبال، تیم ملی ایران در روزهای آتی به آرامش فکری، تمرکز و بهبود اصولی و تحلیل دقیق حریفان نیاز دارد و این را کادر فنی حرفهای ما به خوبی میداند و وظیفه ما این است که در راستای حفظ شرایط ایدهآل ملی پوشان ایرانی حرکت کنیم و اجازه ندهیم این ذهنیتهای مثبت و ستودنی به هم بخورد.