امیدهای ایران در لندن؛ زهرا دهقان (تیر و کمان)

هشتمین و آخرین سهمیه برای زنان ورزشکار ایرانی در المپیک لندن در رشته تیر و کمان به دست آمد.
این کماندار اهل استان فارس، تنها بانوی کاروان ورزش ایران است که سهمیهاش را در آمریکا و در مرحله آخر مسابقات انتخابی گرفت.
او با قرار گرفتن در جمع هشت نفر برتر رقابتهای انتخابی، مجوز کمان اندازی در زمین کریکت لردز (Lord's Cricket Ground) لندن را دریافت کرد.
زهرا دهقان ابنوی متولد سال ۱۳۶۶ است و مدت زیادی نیست که در رشته تیر و کمان فعالیت میکند. تنها شش سال است که تیراندازی میکند، آنهم در هر دو سلاح کامپاند و ریکرو.
اما سهمیه المپیک تنها افتخار چشمگیر در کارنامه او نیست. زهرا هم مدال نقره تیمی جایزه بزرگ آسیا در تهران را گرفته، و هم روی سکوی نایب قهرمانی هفدهمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا ایستادهاست.
او همچنین عضو تیمی بود که مدال برنز بازیهای داخل سالن آسیا در ویتنام را از آن خود کرد و روی سکوی سوم ایستاد.
رییس هیأت تیر و کمان استان فارس با اشاره به درخشش استعدادهای این استان می گوید: "هماکنون پنج کماندار استان فارس بنامهای نجمه آبتین، زهرا دهقان، زهره ده بزرگی، سارا تبیان و امین عطفیان عضو تیم ملی ایران هستند."
او تأکید میکند: "کمانداران فارس با کمترین امکانات به این موفقیت دست یافتند و اگر امکانات مناسبی فراهم شود، شاهد موفقیتهای بیشتری از این استان در رشته های ریکرو و کامپاند خواهیم بود."
کماندار ایرانی با مربی تاجیکستانی
در جدول انفرادی رقابتهای تیر و کمان انتخابی المپیک در قسمت زنان، که به میزبانی آمریکا برگزار شد، سه نماینده از ایران در جمع ۵۰ نفر اول قرار داشتند. این سه نفر عبارتند بودند از: ساره اسدی، مریم محمودی سرشت و زهرا دهقان.
دهقان در اسلحه ریکرو، پس از میلاد وزیری دومین ایرانی در رشته تیراندازی با کمان بود که با کسب سهمیه راهی بازیهای المپیک شد.
او با توجه به رتبهای که در دور مقدماتی کسب کرده بود، در دور اول استراحت کرد، و سپس بالاتر از کمانداران پوئرتوریکو و فنلاند قرار گرفت. اما در دور چهارم نتیجه را مقابل تیراندازی از ترکیه واگذار کرد.
دهقان سپس در گروه بازندهها، ورزشکاران فنلاندی و اسلوونیایی را شکست داد تا سهمیه المپیک ۲۰۱۲ لندن را بدست بیاورد.
پس از این نتیجه دور از انتظار، سرمربی تیم ملی تیراندازی با کمان گفت: "زهرا زحمت زیادی کشیده و حقش بود تا سهمیه بگیرد".
زبیدالله سلیماف گفت: "دیر به جمع ملیپوشان اضافه شدم و اگر زودتر میآمدم، میتوانستیم نتیجه بهتری کسب کنیم. البته کسب سهمیه المپیک دستکمی از قهرمانی در این رقابتها ندارد."
در بخش ریکرو تیمی، ایران با ترکیب ساره اسدی، زهرا دهقان و مریم محمودی سرشت با ژاپن مسابقه داد و ۲۰۹-۱۹۰ مغلوب شد تا از رسیدن به المپیک محروم شود.
تیمهای آمریکا، مکزیک و ژاپن با برتری در دوئلهایشان راهی لندن شدند.
در انفرادی نیز غیر از دهقان و ورزشکار ترکیهای که او را شکست داد، دختران کماندار اهل ونزوئلا، یونان، سوییس، قزاقستان، استونی و فیلیپین مسافر لندن شدند.
دهقان پس از کسب سهیمه گفت: "وقتی از حضور در جمع هشت کماندار برتر بازماندم، تصورم این بود که حذف شدهام. اما پس از بررسی امتیازات، بار دیگر شانس حضور در جدول را پیدا کرده و توانستم سهمیه بگیرم. البته باد شدیدی میوزید و رها کردن تیر از چله کمان را سختتر میکرد."
او درباره اینکه چه نتیجهای در لندن کسب خواهد کرد، میگوید: تمام تلاشم را انجام میدهم تا بهترین نتیجه را بدست بیاورم. البته کسب مدال سخت است. با این حال چیزی قابل پیشبینی نیست و برای کسب مدال نیز تمام کوشش را خود را بهکار میبندم."
واکنشها به کسب سهمیه
نجمه آبتین که خود در المپیک پکن به عنوان نماینده تیر و کمان ایران حضور داشت، اولین نفری بود که به تمجید و حمایت از همرشتهای خود پرداخت.
آبتین گفت: "شانسی در کار نبوده، چون زهرا در تهران تمرینات خیلی خوبی را برگزار کرده بود. چهار سال پیش هم که من سهمیه گرفتم، همه گفتند شانسی بوده اما همین هم لیاقت میخواهد."
مربی- بازیکن تیم ملی تیر و کمان ایران ادامه داد: "دهقان سرش به کار خودش گرم بود و کاری به مسائل حاشیهای نداشت. او واقعاً قلب صافی دارد و حقش است که سهمیه بگیرد."
زهرا دهقان نیز درباره روزهای باقیمانده تا آغاز مسابقاتش در لندن گفته که قصد دارد از تجربیات نجمه آبتین کمک بگیرد، درخواستی که با پاسخ مثبت آبتین مواجه شد.
آبتین میگوید: "زهرا چهار سال است که تمرین میکند. یعنی او حاصل زحمات چهار ساله خود را گرفتهاست. نمیگویم زبیدالله سلیماف بیتأثیر بوده اما مربیان کرهای هم چهار سال زحمت کشیدند."
او درباره اینکه دهقان در المپیک لندن تا چه اندازه میتواند موفق باشد، گفت: "زهرا از نظر روحی و روانی در سطح بالایی است. متأسفانه او بعد از مسابقات آمریکا وقت کافی برای ریکاوری نداشت. اما باز هم تلاشمان را میکنیم تا بهترین نتیجه ممکن را بگیریم."
سرپرست فدراسیون تیراندازی با کمان نیز معتقد است زهرا دهقان دست بهکار بزرگی زده و در جمع نمایندگان ۶۶ کشور جهان، خوش درخشیدهاست.
پس از موفقیت دهقان، فدراسیون تیر و کمان ایران تصمیم گرفت زبیدالله سلیماف، سرمربی تاجیکستانی تیم ملی ایران، را تا پایان المپیک در رأس کادرفنی تیم ملی ریکرو حفظ کند.
حالا زهرا دهقان یکی از ۶۴ کمانداری است که در سلاح ریکرو، برای کسب مدال المپیک مبارزه خواهد کرد.
در این جمع، آسیاییها حضور چشمگیری دارند. تایوان، چین و کره جنوبی هر کدام سه تیرانداز دارند و همگی نیز در مسابقات جهانی ۲۰۱۱ تورین، که مرحله اول مسابقات انتخابی بود، توانستند سهمیه حضور در المپیک بگیرند.
کره شمالی، مغولستان، مالزی، ژاپن، قزاقستان و ایران هم هرکدام یک سهمیه دارند. از قاره آسیا، بوتان و عراق هم نمایندگانی را به لندن اعزام میکنند، اما آنها با وایلدکارت به مسابقات خواهند آمد.
به این ترتیب، جمع آسیاییهای سلاح ریکرو در لندن به ۱۷ نفر میرسد. در المپیک پکن، نجمه آبتین در مرحله مقدماتی شصتم شده بود. به اعتقاد مربیان تیم ملی، زهرا دهقان در لندن نتیجهای بهمراتب بهتر از رتبه آبتین در پکن ثبت خواهد کرد.