روسیه و چین قطعنامه شورای امنیت برای تحریم سوریه را وتو کردند

روسیه و چین قطعنامه شورای امنیت برای تحریم سوریه را وتو کردهاند. پیشنویس این قطعنامه خواهان تحریم ۱۱ شهروند و ۱۰ نهاد و موسسه سوری به دلیل نقششان در حملات شیمیایی سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ بود.
سرلشکر جمیل حسن، رییس اطلاعات نیروی هوایی سوریه و سرلشکر ساجی جمیل درویش، فرمانده عملیات نیروی هوایی سوریه در زمان حملات شیمیایی در بین افرادی هستند که پیشنویس قطعنامه خواستار تحریم آنها شده است.
آمریکا خود ماه گذشته ۱۸ مقام نظامی سوریه را به دلیل مشارکت در حملات شیمیایی مشمول تحریم کرد.
- ادامه گفتگوها در مذاکرات صلح سوریه در ژنو
- جنگ آب، پردهای دیگر از مصائب سوریه
- سازمان گسترش منع تسلیحات شیمیایی به محکومیت دولت سوریه و داعش رای داد
اگر این قطعنامه تصویب میشد اموال این افراد که اکثرا مقامات نظامی هستند مسدود شده و حق سفر از آنها گرفته میشد.
این قطعنامه همچنین فروش هلیکوپتر و تجهیزات مربوط به آن را به ارتش و دولت سوریه ممنوع میکرد.
پیشنویس این قطعنامه را آمریکا، بریتانیا و فرانسه تهیه و ارائه کردند.
این نخستین اقدام مهم دولت دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا در شورای امنیت بود. با اینکه تصور بر این است که آقای ترامپ قصد بهبود روابط آمریکا را با روسیه دارد به نظر میرسد دو کشور در مورد سوریه موضع متضادی دارند.
این هفتمین بار است که روسیه از حق وتوی خود برای حمایت از متحدش سوریه استفاده کرده است.
آقای پوتین که به قرقیزستان سفر کرده پیش از رایگیری در یک کنفرانس خبری تحریم "علیه رهبری سوریه" را "کاملا نامناسب" خواند و گفت: "این کار به پیشرفت مذاکرات کمکی نمیکند و فقط اعتماد به این مذاکرات را مخدوش و تضعیف میکند."
"روسیه از هیچ تحریم تازهای علیه سوریه حمایت نمیکند."
اما سه کشوری که قطعنامه را تهیه کرده بودند میگفتند این تحریم ضروری است.
متیو رایکرافت سفیر بریتانیا در سازمان ملل گفت آمریکا، بریتانیا و فرانسه اتفاق نظر دارند که مسئولان استفاده از سلاح شیمیایی باید حساب پس بدهند.
او گفته است: "حمایت از این قطعنامه پیامی محکم و واضح خواهد بود که جامعه جهانی در پیشگیری از این سلاحهای نفرتانگیز جدی است."
نیکی هیلی سفیر آمریکا جمعه گذشته پس از یک نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره سوریه گفته بود: "روسیه تا کی میخواهد از سوریه مثل بچه پرستاری کند و برای رژیم سوریه توجیه بتراشد؟"
"مردم خفه شده و مردهاند. این کار وحشیگری بوده."
فرانسوا دلاتره سفیر فرانسه در سازمان ملل هم از اینکه دیدگاههای دولت جدید آمریکا با فرانسه مشترک است اظهار خشنودی کرد و گفت دو کشور به همکاری در این زمینه ادامه خواهند داد.
اما ولادیمیر سفرانکو معاون سفر روسیه در سازمان ملل هم تاکید کرد که روسیه این قطعنامه را وتو خواهد کرد چون قطعنامهای "یکجانبه" و "بدون مدرک" است.
دولت سوریه همواره استفاده از سلاح شیمیایی را تکذیب کرده است.
رایگیری شورای امنیت در حالی صورت گرفت که مذاکرات صلح سوریه، که به ابتکار عمل سازمان ملل چهار روز پیش در ژنو آغاز شد، پیشرفتی نداشته و علیرغم اعلام آتشبس، دولت سوریه حملات هوایی به مواضع مخالفان خود را ادامه داده است.
تحقیقاتی که سازمان ملل حدود چهار ماه پیش انجام داد به این نتیجه رسید که نیروی هوایی سوریه در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ سه روستا را که در کنترل مخالفان بوده هدف بمبهای بشکهای حاوی کلر قرار داده است.
کمیته مشترک سازمان ملل و سازمان منع سلاحهای شیمیایی همچنین به این نتیجه رسیده که گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) هم در نبرد با نیروهای دولتی سوریه از گاز خردل استفاده کرده است.
پیمان منع سلاحهای شیمیایی کلر را ماده شیمیایی ممنوعه اعلام کرده است. دولت سوریه در سال ۲۰۱۳ زیر فشار روسیه به این پیمان پیوست.