DERGİ - Dünyanın en büyük gorilleri

Dünyanın en büyük primatı Kongo ormanlarında yaşayan ve Grauer gorili olarak da bilinen gorillerdir. Ancak bu gorillerle ilgili fazla bilgiye sahip değiliz.

Vücut ağırlığı 225 kilogramdan fazla olan gri sırtlı goriller (yetişkin erkekler) insandan birkaç kat daha güçlüdür.

Goriller ses çıkararak yumruklarını göğüslerine vurup her an kavgaya hazır, saldırgan bir tavırla güç gösterisinde bulunsa bile aslında genel olarak barışçıl bir yaşam sürerler.

Bu primatlar bitki ve meyveyle, bazen de böcekle beslenirler. Grauer goril aileleri, dominant bir erkeğin başını çektiği dişi gorillerle bebek ve genç gorillerden oluşur.

Bu orman gorilleri hakkındaki bilgiler dağ gorillerine kıyasla daha az olduğu gibi, sayıları da tam olarak bilinmiyor.

Fakat avlanma ve özellikle Kongo Cumhuriyeti’ndeki iç savaş nedeniyle doğal ortamlarının tahribata uğraması sonucu son zamanlarda bu sayının hızlı bir şekilde azaldığı tahmin ediliyor.

Kahuzi Biega Milli Parkı’nda gorilleri avcılardan korumak için özel ekipler dolaşıyor.

Bazı uzmanlar bu gorillerin doğal ortamda yaşamlarını sürdürmelerinin en iyi, hatta tek yolunun eko-turizmden geçtiğine inanıyor.

Milli Park’taki bazı gorillerin insanlara alıştıkları, daha vahşi olanları alıştırmak için de özel görevlilerin çalışma yaptığı bildiriliyor.

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Earth’te okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.