BBC News, فارسی - صفحه اول

Top story - Persian

  • فرمانده محلی طالبان

    انفجار در مسجدی در بدخشان؛ چند مقام محلی طالبان کشته و زخمی شدند

    گزارش‌ها از بدخشان در شمال شرق افغانستان حاکی است که در شهر فیض‌آباد مرکز این ولایت، در مراسم ترحیم یک مقام طالبان انفجار نیرومندی رخ داده است، چند مقام محلی طالبان نیز در میان کشته‌شدگان و زخمیان هستند. عبدالنافع تکور، سخنگوی وزارت داخله/کشور طالبان گفته براساس «معلومات اولیه» در این حمله دست کم ۱۱ نفر کشته و ۳۰ نفر زخمی شده‌اند. اما شماری منابع محلی از کشته شدن حدود ۱۶ نفر و زخمی شدن ده‌ها نفر در این حمله خبر داده‌اند.

  • نیروهای پیلیس در محل بروز حمله

    حمله با چاقو در جنوب فرانسه؛ چهار کودک در میان مجروحان

    صبح امروز ساعت ۹:۴۵ دقیقه به وقت محلی فردی با چاقو به پارکی در شهر انسی در جنوب شرقی فرانسه حمله کرد، که در پی آن چندین نفر زخمی شده‌اند. خبرگزاری فرانسه گزارش کرده که شش نفر از جمله ۴ کودک در میان مجروحان این حادثه هستند.

  • ملیشه‌های قومی طالبان در ولایت پنجشیر

    عفو بین‌الملل: حملات بی‌رحمانه و رفتار طالبان در پنجشیر جنایات جنگی است

    سازمان عفو بین‌الملل طالبان را متهم کرده که با انجام «حملات بی‌رحمانه» و «مجازات جمعی» در پنجشیر، مرتکب «جنایات جنگی» شده است. این سازمان دریک گزارش تازه وضعیت پنجشیر را مستند‌سازی کرده است، نیروهای طالبان در آن ولایت را متهم می‌کند که قوانین حقوق بشر دوستانه را زیرپا گذاشته‌اند و از جمله به اعدام‌های فراقانونی، شکنجه، بازداشت و توقیف‌های خودسرانه گروهی، دست زده‌اند. ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان از قندهار، مقر رهبری گروه در صحبت با بی‌بی‌سی یافته‌های عفو بین‌الملل را «تبلیغاتی» خواند و گفت: «ما چنین ادعاهایی را رد می‌کنیم چون بر اساس اسناد استوار نیست و شاید علیه امارت اسلامی پروپاگندا باشد وی یا به خاطر ایجاد بدبینی و تفرقه بین افغان‌ها، گزراش شده باشد. »

  • ایستگاه خبر

    زنده «نشت رادیواکتیو» در بیمارستان کرمانشاه: احضار دو مدیر و صدور حکم جلب رئیس حراست

    ایستگاه خبر؛ پنجشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۸ ژوئن ۲۰۲۳ از ایران، افغانستان، جهان، علم و دانش، ورزش، دنیای هنر، سرگرمی و …

  • .

    اوپک نگران بازار نفت است و «ایران هم جایگاهش را به کلی از دست داده»

    آخرین جلسه وزیران نفت و انرژی عضو کشورهای عمده تولید کننده نفت، اوپک در جالی برگزارشد که عدم رشد اقتصادی کشورهای عمده مصرف کننده، باعث بروز نگرانی در بین کشورهای تولید کننده نفت شده است. در هفته‌های گذشته نشانه‌های بروز رکود اقتصادی در آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا مشاهده شد و اگر دامنه رکود اقتصادی به چین و آمریکا و سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا سرایت کند، بازار نفت با کاهش قیمت در ماههای پیش‌رو مواجه خواهد شد. کاهش رشد اقتصادی چین نیر باعث شد تا اهمیت اجلاس اخیر اوپک افزایش یابد.

  • شهر ملبورن اخیرا شاهد تظاهرات نئونازی‌ها و اعتراضات متقابل بوده

    استرالیا استفاده و نمایش نمادهای نازی‌ها را ممنوع می‌کند

    استرالیا اعلام کرده که در تلاش برای سرکوب گروه‌های راست افراطی، استفاده از نمادهای نازی‌ها را در سطح کشور ممنوع خواهد کرد. براساس این قانون جدید، نمایش عمومی نمادهای صلیب شکسته یا اس‌اس تا یک سال مجازات حبس را پی خواهد داشت. با این حال در این قوانین، ادای سلام نازی‌ها مجازاتی در پی ندارد. دولت می‌گوید نمادهای نازی قبلا در بسیاری از ایالت‌ها ممنوع شده‌اند، اما با اجرای این قوانین آنها دیگر در هیچ جا امکان نشان دادن این علائم را نخواهند داشت.

  • جوکوویچ

    نگاهی به کارهای عجیب جوکوویچ: از نوشیدنی جادویی تا چسبی که از خورشید انرژی می‌گیرد

    نواک جوکوویچ به اعتقاد بسیاری بزرگ‌ترین بازیکن تاریخ تنیس است. اما فقط عملکرد درخشان ستاره صرب در داخل زمین نیست که توجه‌ها را به خود جلب می‌کند بلکه اقدامات عجیب و غریب شبه‌علمی و رمزآلود این تنیس‌باز هم در بسیاری موارد خبرساز شده است؛ آخرین نمونه در این زمینه تکه چسبی است که او روی سینه‌اش قرار داده است.

  • خروج آشفته و خونبار نیروهای آمریکایی از افغانستان در پی صلح دولت ترامپ و طالبان و با مدیریت جو بایدن رئیس جمهوری دیگر آمریکا به بازگشت طالبان به قدرت منجر شد.

    «خط اختلاف» چیست؟

    وزارت خارجه آمریکا برای اولین بار در تاریخ این کشور به گروهی از نمایندگان مجلس اجازه داده است محتوای یک سند محرمانه را رویت کنند که از طریق کانال ارتباطی موسوم به «خط اختلاف» و در اعتراض به نحوه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و تبعات آن، و خطاب به مقام‌های ارشد وزارت خارجه آمریکا نوشته شده است.

  • سد

    جنگ اوکراین؛ ویرانی سد کاخوفکا باعث جابجایی خطرناک مین‌های جنگی شده است

    در حالیکه با شکستن سد کاخوفکا در منطقه خرسون اوکراین و جاری شدن آب به مناطق پایین‌دستی سد، عملیات تخلیه چند هزار تن از ساکنان مناطق آب‌گرفته همچنان ادامه دارد صلیب سرخ در مورد جابجایی مین‌های ضد نفر در اثر جریان آب و خطر انفجار آنها و آسیب جانی به ساکنان منطقه و امدادرسانان هشدار داده است. صلیب سرخ همچنین گفته است که مشخص نبودن محل مین‌های جابجا شده امنیت ساکنان منطقه را در بلندمدت هم به خطر می‌اندازد.

انتخاب سردبیر

  • حسین مرتضوی اوین

    «اعتراف» رئیس زندان اوین در سال ۶۷: خیلی افراد بی‌گناه کشته شدند

    رئیس یکی از مخوف‌ترین زندان‌ها در دوران اعدام‌های جمعی ۱۳۶۷، از نقش مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران در آن اعدام‌ها پرده برداشته و گفته رهبر ایران به دنبال «اعدام‌های بیشتر» است. حسین مرتضوی زنجانی می‌گوید نه به دنبال شهرت است، نه پاک کردن نامش، بلکه می‌خواهد حرفهایش جایی با صدای خودش ثبت شود، «چون اگر بمیرد» این فرصت از دست خواهد رفت. رئیس اسبق اوین از «کامیون‌های حمل اجساد و اعدام بی‌قاعده زندانیان و اظهارات پدری درباره تجاوز به دخترش قبل از اعدام» سخن گفت و از نقشش در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران ابراز «ندامت» کرد.

  • .

    سحر مصیبی، کارگردانی که مجبور به مهاجرت شد: «زن بودن خط قرمز است»

    از آغاز اعتراض‌های «زن، زندگی، آزادی» یکی از پیشروترین گروه‌های زنان که در مبارزه با حجاب اجباری به میدان آمدند، زنان سینماگر بودند؛ مبارزه‌ای که می‌دانستند ارزان تمام نخواهد شد. در این مدت بازیگران سرشناس بسیاری به شکل علنی مخالفت خود را با حجاب اجباری نشان داده‌اند. از کتایون ریاحی و فاطمه معتمد‌آریا، تا افسانه بایگان، گلاب آدینه و ترانه علیدوستی. در این مدت گزارش‌های بسیاری نیز از فشارها بر این زنان منتشر شده است؛ گزارش‌هایی که نشان می‌دهد علاوه بر تهدید و پرونده‌سازی و بازداشت و حتی محاکمه، آن‌ها ممکن است با محرومیت‌های بیشتری نیز روبه‌رو شوند. سحر مصیبی، یکی از همین زنان است؛ فیلمسازی که با مستند خود «از صفر تا سکو»، (که به زندگی خواهران منصوریان، قهرمانان ووشوی دنیا می‌پردازد) مورد توجه بسیاری قرار گرفت و چندین جایزه داخلی و بین‌المللی را از آن خود کرد. او از جمله کسانی بود که تصویری بی‌حجاب از خود در صفحه اینستاگرامش منتشر کرد.

  • شاکره خلیلی

    «رقص روی گور»؛ قتلی که هند را به لرزه درآورد

    شاکره خلیلی زنی «ثروتمند و زیبا» و وارث یکی از اشرافی‌ترین خانواده‌های ایالت کارناتاکا در جنوب هند بود. شاکره سال ۱۹۹۱ ناپدید شد و دیگر هیچ اثری از او پیدا نشد.

  • وحید افکاری

    وحید افکاری؛ «هزار روز زندان انفرادی» و پرونده‌ای که همچنان ابهامات بسیاری دارد

    به گفته نزدیکان وحید افکاری، جمعه دوازدهم خرداد، هزارمین روزی است که او در سلول انفرادی به سر می‌برد. وحید افکاری به همراه دو برادر دیگرش حبیب و نوید در جریان اعتراضات مرداد ۹۷ در شیراز بازداشت شدند. بعدها تلویزیون جمهوری اسلامی گزارشی منتشر کرد از «اعترافات» آنها و در آن گزارش، مقام‌های قضایی این سه برادر را به قتل یک مامور امنیتی به نام حسن ترکمان متهم کردند. هر سه برادر این اتهام را رد کردند و بارها گفتند بی گناهند و زیر شکنجه مجبور به اعتراف شده‌اند. آن‌ها همچنین بارها تاکید کردند که مدرکی علیه‌شان وجود ندارد.

گزارش و تحلیل

  • اعتراض

    ابزار تازه سرکوب دانشجویان منتقد در ایران؛ تشکیل کمیته‌های اخلاق و حجاب

    این روزها موضوع پوشش و حجاب در دانشگاه‌های ایران، به یکی از مهم‌ترین مسائل مسئولان دانشگاه‌ها و نیروهای امنیتی تبدیل شده است. آنقدر که به شهادت دانشجویان،‌ نیروهای حراست در میانه کلاس درس، ناگهان در را باز می‌کنند، کلاس را مختل می‌کنند و از دانشجویان می‌خواهند که «ضوابط حجاب و عفاف» را رعایت کنند.

  • بلینکن و ولیعهد عربستان

    انتقاد از چشم‌انداز عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل؛ «عربستان سعودی چه کسی را انتخاب خواهد کرد؟»

    روزنامه‌های عربی چشم‌انداز عادی‌سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل را پس از اظهارات اخیر آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در این زمینه بررسی کرده‌اند.

  • قبل از قهرمانی جام جهانی ۲۰۲۲، مسی تا آستانه رسیدن به جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل پیش رفته بود، اما با شکست در وقت اضافه دیدار نهایی برابر آلمان، به آرزوی خود نرسید

    دگرگونی مسی در قطر؛ وقتی نابغه خجالتی، رهبر و «پسر بد» آرژانتین شد

    قهرمانی لیونل مسی با آرژانتین در پنجمین و احتمالاً آخرین حضورش در جام جهانی، کلکسیون افتخارات فوتبالی او را تکمیل کرد. در این مطلب، مروری خواهیم داشت بر گفته‌های ستاره‌های حاضر در مستند ورزشی اخیر بی‌بی‌سی درباره مسی از زمانی که یک نوجوان نابغه و خجالتی بود تا وقتی که تبدیل به «پسر بد» و رهبر تیم ملی آرژانتین شد.

  • خشخاش

    طالبان و ممنوعیت کشت خشخاش؛ مشاهدات از کاهش ۸۰ درصدی تولید تریاک خبر می‌دهد

    عبدل در حالیکه کلاشینکفی بر دوش دارد، با تمام توانش با یک چوب بزرگ بر غوزه‌های خشخاش ضربه می‌زند؛ ساقه‌ها و شیره خالص خشخاش در هوا به رقص در می‌آیند و بوی تند آن در تمامی منطقه پخش می‌شود. در عرض چند دقیقه، کل محصول خشخاشی که این مزرعه کوچک را پوشانده بود توسط عبدل و همراهانش که حدودا ده‌-دوازده نفر هستند، با خاک یکسان می‌شود. سپس این مردان مسلح، با ریش‌های بلند و چشم‌های سرمه کشیده که همگی پیراهن و تنبان (لباس محلی) به تن دارند، سوار یک وانت می‌شوند و به مزرعه بعدی می‌روند.

  • .

    امیرحسن چهلتن: «عقل ایرانی» بارها در طول تاریخ نجاتمان داده و دوباره به کمکمان آمده

    امیرحسن چهلتن، نویسنده‌ شناخته‌شده‌ ایرانی که عموما کمتر درباره تحولات روز اظهارنظر می‌کند، در واکنش به اعتراض‌های جنبش «زن، زندگی، آزادی» به بی‌بی‌سی فارسی می‌گوید که از نظر تاریخی این تحولی تازه نیست، چرا که «عقل ایرانی بارها در طول تاریخ این ملت را از سقوط و اضمحلال قطعی نجات داده است». او که سال‌هاست به دلیل سد سانسور، آثار جدیدش را در ایران منتشر نکرده است، درباره شرایط انتشار ادبیات در ایران و نظارت وزارت ارشاد نیز معتقد است: «شأن یک نویسنده بالاتر از آن است که به کارمند دون پایه یک اداره دولتی حساب پس بدهد».

  • راهول گاندی، سیاستمدار هندی، در یک سفر سه روزه به ایالات متحده آمریکا

    سفر رائول گاندی به آمریکا؛ چرا سیاستمداران هندی به دنبال جلب حمایت هندی‌های خارج از کشور هستند؟

    سفر رائول گاندی، سیاستمدار و عضو پیشین پارلمان هند، به آمریکا آمیخته با هیجان و کنجکاوی و بدبینی هندی‌تبارهای در این کشور بوده است. شاید آنگونه که هزاران مهاجر هندی برای استقبال از نارندرا مودی، نخست‌وزیر این کشور، صف می‌بستند، برای آقای گاندی جمع نشدند؛ اما برای سیاستمداری که دیگر عضو پارلمان یا رهبر اپوزیسیون نیست، داوطلبان «کنگره برون‌مرزی هند» - شعبه بین‌المللی حزب کنگره هند - توانستند جمعیت کافی را برای حضور در برنامه‌های او گرد هم جمع کنند. راهول گاندی این هفته به آمریکا سفر کرد و در سه شهر این کشور حضور یافت. او در دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا و باشگاه مطبوعات ملی در واشنگتن دی‌سی نیز توقفی داشت.

  • یادبود

    «کشتن یک روزنامه نگار»؛ قتلی که یک کشور را تکان داد

    «کشتن یک روزنامه نگار» مستند تکان دهنده‌ای است از مت سارنکی که در جشنواره های مختلفی چون کارلووی واری، هات داکس (جشنواره ای در تورنتو که از بزرگ ترین جشنواره های فیلم مستند در جهان است)، شیکاگو و زوریخ نمایش داشته و جوایزی هم نصیب برده است. فیلم داستان قتل یان کوزیاک روزنامه نگار تحقیقی اهل اسلواکی را روایت می کند که در بیست و هفت سالگی، در بیست و یکم فوریه ۲۰۱۸ به همراه نامزدش مارتینا کوسنیروا به طرز فحیعی در خانه اش به قتل رسید. این قتل سرآغاز تظاهرات و اعتراضات گسترده ای بود که به تغییرات اساسی در این کشور انجامید. او اولین روزنامه نگاری بود که از زمان استقلال اسلواکی، در این کشور به قتل رسید.

  • ناهید کیانی

    دختر تاریخ‌ساز تکواندو ایران؛ از ناهید کیانی چه می‌دانیم؟

    ناهید کیانی، ورزشکاری که با قهرمانی در رقابت‌های تکواندوی قهرمانی جهان باکو، نخستین مدال طلای زنان ایران در این مسابقات را بدست آورد. ورزشکاری که با شکست مقابل کیمیا علیزاده در المپیک خبرساز شد و با انتشار تصویری بدون حجاب اجباری در کنار معترضان ایرانی ایستاد. در این مطلب نگاهی انداخته‌ایم به مسیر طولانی کیانی در راه کسب مدال طلای قهرمانی جهان.

  • آتال بیهاری واجپایی

    آتال بیهاری واجپایی، «مرد مرموز» سیاست هند و کسی که به سیاست ملی‌گرای هندو مقبولیت بخشید

    در ۲۶ ژوئن ۱۹۷۵، پلیس به یک مسافرخانه در شهر بنگلور در جنوب هند وارد شد و آتال بیهاری واجپایی، یک سیاستمدار برجسته مخالف، را دستگیر کرد.

سایر خبرها

کیست، چیست، کجاست

  • آیا جنبش اسلامی ازبکستان فروپاشیده است؟

    جنبش اسلامی ازبکستان مدت‌هاست یکی از شناخته‌شده‌ترین نام‌ها در جهان گروه‌های جهادی بوده است. این گروه پس از انتقال به وزیرستان (در ایالت خیبر‌پختنوخواه پاکستان هم‌مرز با افغانستان) در سال ۲۰۰۱ با القاعده ارتباط نزدیکی برقرار کرد و پس از حمله آمریکا از «جهاد طالبان» حمایت کرد. با این حال، وقتی در سال‌های ۲۰۰۹-۲۰۱۰ تنش‌ها بین رهبران القاعده و «طالبان قندهاری» جدی‌تر شد، جنبش نسبت به متحدان عرب خود واکنش شدیدتری به آن نشان داد. اما اکنون بسیاری از اعضای سابق جنبش در میان انتخاب‌های نامطلوب، به دام افتاده‌اند و در دره‌های دورافتاده بدخشان مخفی شده‌اند و شاید منتظرند تا گزینه‌های بهتری پیش‌رویشان بیاید اگر گزینه‌ای واقعا وجود داشته باشد.

    عزیز یولداش، رهبر جنبش اسلامی ازبکستان
  • برگ رای انتخابات ترکیه

    انتخابات ترکیه؛ پیروزی اردوغان یا قلیچدار اوغلو چه تاثیری بر افغانستان می‌گذارد؟

    مهم‌ترین انتخابات ریاست جمهوری سال‌های پسین در ترکیه به دور دوم رفته و بنا است که دور دوم در ۲۸ ماه می برگزار شود. در دور دوم رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه و رئيس‌ جمهور فعلی ترکیه با قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری‌خواه خلق و نامزد مخالفان اردوغان رقابت خواهند کرد. گرچه برخی از تحلیل‌گران وضعیت را به نفع اردوغان می‌بینند ولی در انتخابات همیشه یک نیروی غیرقابل پیش‌بینی وجود دارد و ممکن است آن‌گونه که گفته‌اند کار در این دور هم برای اردوغان چندان راحت هم نباشد. چنان‌که به تازگی خود اردوغان نیز خطاب به هوادارانش گفته است که خوش‌خیالی را کنار بگذارند و به طور جدی به پای صندوق‌‌های رای بروند.

شبکه‌های اجتماعی