روزنامههای کابل؛ یکشنبه ۲۷ سنبله

منبع تصویر، 8am
بیشتر سرمقالههای روزنامههای امروز، یکشنبه ۲۷ سنبله/ شهریور کابل به سفر آقای غنی به مقر سازمان ملل در نیورک و همچنین "برخوردهای قومی" در نهاد ریاست جمهوری افغانستان اختصاص یافته است.
روزنامه افغانستان ما نوشته که نشست عمومی سازمان ملل، مجالی برای تبیین دیدگاهها و نظریات کشورها، درباره مسایل جاری جهانی و منطقهای است. هر چند این نشست بیشتر جنبه نمادین و سمبلیک دارد، اما به دلیل توجه رسانهها و افکار عمومی و حضور گسترده مقامهای عالی رتبه کشورها، هم متن و هم حاشیههای آن از اهمیت بالای برخوردار است.
نویسنده افزوده که سخنرانی معروف "اتم برای صلح" آیزنهاور از روسای پیشین آمریکا در اوج رقابتهای تسلیحاتی جنگ سرد در سال ۱۹۵۳ در همین نشست ارائه گردید و مبنای برای تشکیل آژانس بین المللی انرژی اتمی شد. این سخنرانی زمینه نگاه رایج به دانش اتمی را تغییر داد و رویکرد استفاده صلح آمیز از فناوری هستهای را به گفتمان غالب تبدیل کرد.
او افزوده که سخنرانی سید محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران با عنوان "گفتگوی تمدنها" در همین محفل باعث شد که سال ۲۰۰۱ از سوی ملل متحد به عنوان سال گفتگوی تمدنها نامیده شود.
نویسنده افزوده که از این رو انتظار میرود این موضوع نیز در دستور کار رئیس جمهور افغانستان باشد و تضمینهای برای تغییر مسیر راهبردی و عینی برای سیاستهای پاکستان در مبارزه جهانی علیه تروریسم جستجو شود.
منبع تصویر، daily afghanistan
کارتون روز
روزنامه ۸صبح نوشته که رئیسجمهور غنی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی خواهد کرد. انتظار میرود که رئیسجمهورغنی در مورد تروریسم و حمایت دولتی از این دشمن بشریت سخن بگوید. انتظار عموم در افغانستان این است که رئیسجمهور اسناد ارایه کند و کشورهایی را که از تروریسم، طالبان و گروههای مرتبط با آنان در افغانستان حمایت میکنند، افشا کند.
به نظر سرمقاله نویس وضعیت امروز دنیا با سالهای قبل متفاوت است. در گذشته رئیسجمهوران آمریکا نمیخواستند که از وجود پایگاههای تروریسم در خاک پاکستان انتقاد کنند. اما حالا رئیسجمهور آمریکا به صراحت در این مورد سخن میگوید.
سرمقاله نویس افزوده که وقتش است که افغانستان از این فرصت تاجایی که ممکن است بهره ببرد. رئیسجمهور باید از حمایت سازمانهای رسمی پاکستان از تروریسم سخن بگوید. باید در حضور نمایندگان کشورهای جهان تمام وضعیت پشت پردهای جنگ افغانستان را شرح دهد.
او افزوده است که در سرخط خبرهای جهان باید سخنان بیسابقهای رئیسجمهور غنی بیاید. رئیسجمهور باید بسیار واضح بگوید که پاکستان با استفاده از چتر امنیتی که جنگافزارهای هستهای برایش فراهم کرده، دست به حمایت تروریسم میزند.
روزنامه آرمان ملی نیز نوشته که نشست سازمان ملل در شرایط کنونی فرصتی است که باید رئیس جمهور از آن استفاده مؤثر کند و توجه جهانیان را به کشور و مشکلاتی که مردم افغانستان با تروریسم دارند، جلب کند.
نویسنده افزوده که پس از اعلام راهبرد جدید آمریکا که پاکستان به عنوان حامی تروریستان به ویژه گروه طالبان و شبکه حقانی تلقی شده است، فعالیت دیپلوماتهایی آن کشور بیشتر شده و حکومت پاکستان تلاش دارد تا به هرگونهای که میشود از زیر بار فشار جامعه جهانی به ویژه آمریکا هم خودش و هم ملیشههای شان یعنی طالبان را نجات دهد.
سرمقاله نویس افزوده که به همین منظور است که مقامهای پاکستانی پس از اعلام راهبرد جدید به برخی از کشورها سفر داشتند تا اذهان رهبران آن کشور را اغفال کنند و آنها را فریب بدهند.
نویسنده آرمان ملی معتقد است که حال مجمع عمومی سازمان ملل و سفر رئیس جمهور به آمریکا فرصتی است که باید توطئههای پاکستانیها خنثی و حقایق افغانستان و مسئله هراس افگنی در منطقه و حمایت سازمان اطلاعات ارتش پاکستان از تروریستان در دیدار آقای غنی با رهبران جهان در میان گذاشته شود.
نویسنده مدعی است که علاوه بر پاکستان برخی از شیخهای عرب در تمویل گروههای تروریستی در افغانستان نقش دارند.اگر کمک مالی این شیخهای عرب به هراس افگنان نباشد، بعید است که تروریستان بتوانند به جنگ شان در برابر مردم افغانستان ادامه بدهند.
این گزارش دیروز در روزنامه اطلاعات روز نشر شده بود
'قوم گرایی در اداره امور ریاست جمهوری'
روزنامه ماندگار نوشته که برخی رسانههای کشور، دیروز سندی را نشر کردند که نشان میداد ریاست جمهوری به دنبال مسایل قومی است و تلاش دارد که ارگ و اداره امور را در انحصار افراد خودی قرار دهد و افرادی از دیگر اقوام را به روش بسیار بدوی، به شکل ظاهری استفاده کند.
سرمقاله نویس افزوده که سند درز کرده دارای ۱۲ ماده است و در تلگرام عمومی ادارۀ امور/نهاد ریاست جمهوری، نشر شده و دقایقی بعدتر دوباره حذف گردیده است. احتمال میرود که قرار بوده این سند دستورالعمل سیاسی اجرائی باشد و در کانال دیگری، برای یک حلقه خاص، شریک ساخته شود؛ اما به اشتباه در کانال عمومی اداره امور که هشتصد کاربر دارد، شریک ساخته شده است.
ماندگار نوشته که بر بنیاد گزارشها، کسی از کارمندان ادارۀ امور که این سند را به نحوی بارگذاری کرده، به زودی متوجه شده و ادعا کرده که از لبتاب او سواستفاده شده و چنین سندی بارگذاری شده است.
سرمقاله نویس معتقد است که قصه هرچه باشد، نشر چنان سندی در آن فضایی مجازی و کانال رسمی ادارۀ امور، ثابت کرد که دولت آقای غنی تا کدام پیمانه در زد و بندهای قومی دخیل است و این، همه آن اطلاعات، تحلیلها، برداشتها و ادعاهایی را که از قومی برخورد کردن آقای غنی و دستگاه او حکایت میکند، به شکل دلخواهی آفتابی کردهاست.
روزنامههای کابل؛ یکشنبه ۲۶ سنبله
روزنامههای صبح ۲۶ سنبله/شهریور کابل، در مطالب تحلیلی امروزشان به دیدار دیروز عبدالله عبدالله و عطامحمد نور در شهر مزار شریف و حصارکشی در گذرگاه تورخم پرداختهاند.