روزنامههای کابل؛ چهارشنبه۱۰ عقرب
شماری از روزنامههای امروز، شنبه ۱۰ عقرب/آبان کابل به حمله انتحاری عصر دیروز در منطقه دیپلماتیک کابل و افزایش ناامنی در افغانستان پرداختهاند.
روزنامه ۸صبح با اشاره به این حمله خونین نوشته که حکومت افغانستان باید رسماً اعلام کند که تا میزان خشونتها در این کشور کاهش نیابد، دیگر نه در نشستهای چهارجانبه شرکت میکند و نه ژنرالهای پاکستانی را در کابل میپذیرد.
نویسنده افزوده که سازمان ملل هم باید خواست افغانستان را بپذیرد و گروه طالبان را در فهرست تحریمهای این سازمان درج کند. رئیس اجرایی و وزیر دفاع افغانستان چند روز پیش از این سازمان خواستند که اسم رهبر طالبان را درج این فهرست کنند.
سرمقاله نویس نوشته، در شرایطی که طالبان به انتحار ادامه میدهند، لزومی ندارد که دفتر سیاسی داشته باشند و اسم رهبرانشان درج فهرست سیاه نباشد. اگر طالبان در افکار و روششان تغییر میآمد و با کنار گذاشتن خشونت شروع به مذاکره میکردند، مدارا جویی در برابر آنان منطق داشت. حال باید سازمان ملل و افغانستان هم با طالبان مثل یک گروه "تروریستی" برخورد کنند.
نویسنده افزوده که لازم است به حامیان طالبان هم فشار لازم اعمال شود. باید ژنرالهای پاکستانی به دلیل میزبانی و حمایت از طالبان مجازات شوند. دستگاه دیپلماسی افغانستان باید در این راستا هم تلاش کند و اجازه ندهد که آب خوش از گلوی حامیان طالبان بگذرد.
روزنامه دولتیانیس نوشته که نظر به شرایط کنونی افغانستان، ایجاب میکند تا شورای امنیت سازمان ملل علاوه بر افزایش تحریمها علیه این گروه و سایر گروههای تروریستی، برحامیان و حمایت کنندگان این گروهها نیز تحریم هایی را وضع کنند.
سرمقاله نویس افزوده که امروز نه تنها دولت افغانستان خواهان وارد شدن نام رهبر گروه طالبان و سران این گروه در فهرست تحریم های سازمان مللاند، بلکه شماری از کشورهای جهان، علاوه بر به انزوا کشاندن طالبان، خواهان فشارهای مضاعف بر حامیان این گروه ها نیز شده اند.
به نظر نویسنده آمریکا در راهبرد جدید نظامیاش به این موضوع اشاره نموده که عملیات نظامی درافغانستان باید بیش از پیش با تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک همراه شود، رئیس جمهور آمریکا خشکاندن ریشه های" تروریسم" در پاکستان را بخشی از این تلاش عنوان کرده است. آقای ترامپ گفته که آمریکا دیگر نمیتواند در برابر حضور "تروریستان" در پاکستان ساکت بماند.
روزنامه اطلاعات روز نیز نوشته که ناامنسازی کابل به شدت ادامه دارد. تصور اینکه اگر چنین حملاتی ادامه یابد و مردم هنوز اعتماد شان را به حکومت حفظ کنند و نمایندگان کشورهای دیگر نیز بر حضور شان در ناامنترین شهر ادامه بدهند، ناممکن است.
به نظر نویسنده تلقین بیاعتمادی نسبت به دولت و نفوذ به امنترین محلات کابل، در حال حاضر به عمدهترین ابزار به چالش کشیدن و به انزوا بردن حکومت بدل شده است. جای تردیدی وجود ندارد که نهادهای امنیتی و رئیسجمهور به درستی این را درک میکنند، اما ناتوانی شان در تأمین امنیت و درهم شکستن این طرح پرسشهای بسیاری را بر میانگیزد.
سرمقاله نویس افزوده که دروازههای ورودی کابل توسط صدها نیروی امنیتی کنترل میشود. نواحی شهر کابل نیز به واسطهای چندهزار مامور پلیس و امنیت ملی و گاها اردوی ملی تحت نظر گرفته شدهاست. ساحهای سبز امنیتی کابل با شدیدترین تدابیر امنیتی و دهها ایست بازرسی کنترل میشود. به رغم تمامی این تدابیر، تاکنون عاملان انتحاری توانستهاند حملات خونباری را در قلب این بخش از پایتخت راهاندازی کنند.
نویسنده مدعی است که به همین دلیل، اکنون دهها دیپلمات افغانستان را ترک کرده، سفارت آلمان تا هنوز بسته است و برخی نهادها نیز نیمهفعالاند. مردم پس از حملاتی چون کشتار مسجد امام زمان، اعتماد شان به نیروهای امنیتی و حکومت افغانستان را از دست دادهاند.
منبع تصویر، dailyafghanistan
نویسنده این روزنامه افزوده که در چنین وضعیتی، آیا رئیسجمهور غنی گاهی از مسئولان امنیتیاش پرسیده است که چهگونه از میان صفوف درهم فشردهای ماموران این نهادها "تروریستها" به پایتخت نفوذ میکنند؟ آیا برای وی حفظ حکومت و اعتماد مردم و حامیان بینالمللیاش اهمیتی دارد؟ اگر پاسخ مثبت باشد، لاجرم باید بر توانایی وی بر نهادهای امنیتی شک کنیم.
روزنامه ماندگار نیز با اشاره به افزایش نا امنی در سراسر افغانستان نوشته که چند روز پیش، یکی از رسانههای تصویری گزارشی از صبحانه سربازان درگیر جنگ در قندوز را ارایه کرد که در آن جز نان خشک و چای تلخ، چیز دیگری به مشاهده نمیرسید. افزون بر آن، بعضا گزارش شده که در برخی حالات و موقعیتها همین چای و نان خشک نیز به سربازان نرسیده است.
سرمقاله نویس افزوده وقتی تصاویر و ویدیوهای سربازان نانخشک به دهان در صحنه جنگ را در کنار تصاویر و ویدیوهای ژنرالان و مقامات "در حال عشرت و خیانت در پسخانهها را تماشا کنیـم، غمگینانه برای مرگ وجدانها خواهیم گریست."
این روزنامه افزوده که ژنرال مراد علی مراد، معاون وزارت کشور افغانستان باید مردانه سرنخ فساد در تدارکات پلیس را دنبال نماید و نتیجه آن را به مردم و رسانهها گزارش دهد. درغیر این صورت، باور بر این است که ماشین فساد، ژنرال میدانهای نبرد و قهرمانی را نیز بلعیدهاست.