روزنامههای کابل؛ چالش فساد اداری برای دولت افغانستان
روزنامه اطلاعات روز
دیروز سخنگوی دادستانی کل افغانستان اعلام کرد که به بیش از ۱۵۰۰ قضیه فساد اداری در یک سال گذشته رسیدگی کردند که در نتیجه آن بیش از پنجاه مقام حکومتی ممنوع الخروج شده و بیش از صد مقام دیگر در دادگاه محکوم شدند.
چالش مبارزه با فساد اداری در افغانستان، شلیکهای شادیانه در کابل و بحث اصلاح نظام انتخاباتی مهمترین عناوین مطالب تحلیلی روزنامههای صبح هفتم حوت/اسفند کابل است.
فساد اداری در افغانستان
روزنامه اطلاعات روز به دستاوردهای دادستانی کل اشاره کرده و مینویسد که بی هیچ تردیدی مبارزه با فساد و برخورد با عاملان آن منجر به کاهش فساد خواهد شد، اما مساله اساسی این است که افغانستان علیرغم این دستاوردها، هنوز در شمار فاسدترین کشورهای جهان قرار دارد.
اطلاعات روز نوشته که نهاد شفافیت بینالمللی هفته گذشته در گزارش سالانهاش اعلام کرد که افغانستان پس از سودان، کره شمالی و سوریه، چهارمین کشور فاسد جهان است. مقایسه دستاوردهای اندک حکومت در مبارزه با فساد با شاخصهای فساد در جهان و ردهبندی کشورها در این بخش، ناامیدکننده است.
اطلاعات روز افزوده که قرار گرفتن افغانستان پس از کشورهای یادشده، معنایی غیر از این ندارد که دستاوردهای حکومت در این خصوص بیشتر نمادین و ناموثرند.
به باور نویسنده سرمقاله روزنامه اطلاعات روز، برای مبارزه واقعی و موثر با فساد، فراتر از این مسئولیت ابتدایی، توجه به دو موضوع دیگر نیز مهم است: ۱- اراده سیاسی مبارزه با فساد و ۲- شفافسازی کار ادارات دولتی از طریق تغییر رویه نهادی در کلیت دولت.
روزنامه افغانستان ما نیز مینویسد که همان گونه که مبارزه با تروریسم در کشوری مثل افغانستان با چالشهای جدی و شکننده مواجه است، چالش مبارزه با فساد نیز کمتر از آن نیست.
افغانستان نوشته که فساد تمام ساختارهای اداری این کشور را آلوده کرده، مثل ویروس تروریسم، هرگونه اقدام سازنده را بی تاثیر میسازد.
افغانستان افزوده که "حکومت ممکن است در برخی از موارد در سطح کلان موفق بوده و جلو فسادهای میلیاردی را گرفته ولی طبقه زورمند که دست در دست مافیای فساد دارند، همچنین پابرجا هستند و گاهی به صورت آشکارا حکومت را به چالش میکشند. "
با آنهم نویسنده سرمقاله روزنامه افغانستان مینویسد که اگر جدیت و قاطعیت وجود داشته باشد ریشه کن کردن فساد ناممکن نیست.
شلیکهای شادیانه در کابل
روزنامه ماندگار مینویسد که روز گذشته، وزارت داخله افغانستان اعلام کرد که بیشتر گلولهباریهای هراسآور شبهای گذشته، از خانههای بزرگان کشور ـ شامل وزیران، وکیلان و رئیسان ـ صورت گرفته است.
ماندگار نوشته که شب دوشنبه و جمعه هفته گذشته، بهدلیل پیروزی تیم ملی کریکت افغانستان مقابل زیمباوه و متعاقبا بهدلیل پیروزی سه ورزشکار افغانستان در مسابقات آزاد، شهر کابل شاهد آتشباری سنگین و سرآسیمگی شهروندانش در هر سو بود.
ماندگار به خواست وزیر داخله از مقامات برای جلوگیری از رخ دادن دوباره همچو رویدادها اشاره کرده و افزوده که توصیه اخلاقی، وظیفه اشخاص و نهادهایی غیر از پلیس کابل است و مسلما پند اخلاقی قبل از مشاهده جرم میتواند منطق و کارایی لازم را داشته باشد؛ اما وقتی که عمل جرمی صورت میگیرد و امنیت عمومی مختل میگردد، پلیس قاطعانه باید دست به مقابله و توقیف مجرمان و اخلالگران نظم عمومی بزند، ولو اینکه آنها متعلق به خانههای بزرگان باشد.
اصلاح نظام انتخاباتی در افغانستان
روزنامه ۸صبح مینویسد که برخی از احزاب سیاسی خواستار اصلاح نظام انتخاباتی شدهاند و میخواهند که قانون انتخابات و ترکیب کمیسیونهای انتخاباتی بار دیگر تغییر کند.
۸صبح نوشته که این موضعگیری نشان میدهد که شماری از جریانهای سیاسی از کار کمیسیون مستقل انتخابات و در مجموع حکومت در پیوند به انتخابات رضایت ندارند و به همین دلیل است که واکنش نشان میدهند و خواستار تغییر کل روند میشوند.
۸صبح افزوده که یکی از عوامل این نارضایتی، نبود اجماع سیاسی در مورد انتخابات و کار کمیسیون مستقل انتخابات است و تا زمانی که اقدامات قناعتبخش تخنیکی صورت نگیرد، اجماع سیاسی انجام نمیشود.
۸صبح نوشته که سران حکومت هم وظیفه دارند که اجماع سیاسی در مورد برگزاری انتخابات پارلمانی ایجاد کنند و تا زمانی که رهبران حکومت با قاطعیت دست به کار نشوند، نه کمیسیون مستقل انتخابات دل به کار میدهد و نه اجماع سیاسی ایجاد میشود.
روزنامههای کابل؛ پاکستان و فهرست کشورهای تامین کننده مالی تروریسم
خطر شامل شدن پاکستان در فهرست کشورهای تامین کننده مالی تروریسم، انفجار در مسیر تاپی و جنجال ارگ و سپیدار در مورد توزیع شناسنامههای الکترونیکی مهمترین عناوین مطالب تحلیلی روزنامههای ششم حوت/اسفند کابل است.