صفحه افغانستان
Top story - Afghanistan
وزارت داخله افغانستان: 'فرمانده شمشیر' باید برای پاسخگویی به پروندهاش حاضر شود
مسعود اندرابی، وزیر داخله/کشور افغانستان میگوید که عبدالغنی علیپور، فرمانده محلی در ولسوالی بهسود ولایت میدان وردک مشهور به "فرمانده شمشیر" در این وزارت و در ریاست امنیت ملی به اتهام شلیک بر نیروهای امنیتی، پرونده دارد و باید برای پاسخگویی خود او و یا وکیلش به این نهادها حاضر شود. درگیری میان نهادهای امنیتی و حامیان آقای علیپور چندی پیش دستکم ۱۱ کشته و ۳۱ زخمی به جا گذاشت که گفته شد همه غیرنظامیان بودند.
افغانستان از رسیدگی به پرونده قتل جمال خاشقجی استقبال کرد
وزارت خارجه افغانستان از رسیدگی به پرونده جمال خاشقجی استقبال کرده و گفته که این کار را به پیروی از احکام و ارزشهای قانون اساسی این کشور و در مطابقت با تعهدات بینالمللیاش انجام داده است. همچنین کابل از اقدامات عربستان سعودی نیز در مورد محاکمه عاملان قتل آقای قاشقجی استقبال کرده است. اولین بار است که افغانستان در این باره رسما ابراز نظر میکند.
دادستان کل افغانستان استعفا کرد
محمد فرید حمیدی، دادستان کل افغانستان استعفا کرده است. دوا خان مینهپال، معاون سخنگوی محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان تایید کرد که آقای غنی استعفای دادستان کل افغانستان را پذیرفته است. او به بیبیسی گفت که آقای حمیدی "به دلایل شخصی و خانوادگی" استعفا کرده و رئیس جمهور افغانستان از کارکردهای چند سال گذشتهاش تقدیر به عمل آورد.
چین ۴۰۰ هزار دوز واکسن کرونا به افغانستان اهدا میکند
دولت چین اعلام کرده که چهارصد هزار دوز واکسن کرونا به افغانستان اهدا میکند. وانگ یو، سفیر چین در کابل، در دیدار با وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت/بهداشت افغانستان از اهدای این مقدار واکسن از سوی کشورش به افغانستان خبر داده است. وزارت صحت عامه گفته که کارمندان بهداشت، خبرنگاران و نظامیان در این مرحله واکسن میشوند.
آغاز سفرهای منطقهای نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان؛ خلیلزاد با غنی و عبدالله دیدار کرد
سفارت آمریکا در کابل گفته که زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان سفرهای خود را به افغانستان، قطر و کشورهای منطقه برای از سرگیری بحثها بر سر روند صلح افغانستان آغاز میکند. او امروز به کابل رسید و با رئیس جمهوری و رئیس شورای عالی مصالحه دیدار کرد. این اولین دور سفرهای آقای خلیلزاد پس از روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا است که درست یک روز پس از یکسالگی توافقنامه صلح آمریکا و طالبان آغاز شده است.
افزایش قتل زنان در افغانستان؛ در یک سال گذشته ۱۳۶ زن به قتل رسیدند
وزارت امور زنان میگوید در سال جاری خورشیدی دستکم ۱۳۶ زن در نتیجه خشونتهای خانوادگی در افغانستان به قتل رسیدند. این رقم بیش از پنجاه درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. این نهاد همچنین در تمام سال جاری هفت هزار مورد خشونت علیه زنان را ثبت کرده است.
سالگرد توافقنامه دوحه؛ طالبان: به سمت مثبت در حرکتیم، دولت: چندان موثر نبود
در یک سالگی توافقنامه صلح دوحه میان آمریکا و طالبان، وزارت دولت در امور صلح افغانستان میگوید این سند در کاهش خشونتها و بهبود وضعیت چندان موثر نبوده اما طالبان گفته با وجود کمبودیها، اجرای این توافقنامه به سمت مثبت در حرکت است. شورای امنیت ملی افغانستان نیز میگوید این سند توقعات افغانها را برآورده نکرد.
صالح: اعضای حزبالتحریر پس از این حق تجمع و تبلیغ در افغانستان را ندارند
امرالله صالح، معاون اول رئیس جمهوری افغانستان گفته که حزبالتحریر در وزارت عدلیه این کشور ثبت نشده و پس از این حق تجمع و تبلیغ در افغانستان را ندارد. او همچنین شماری از فعالین این حزب را در تبانی نزدیک فکری با گروههای تروریستی خوانده و از اعضای این تشکیلات خواسته از تبلیغ ضد نظام دست بردارند.
نگرانی از وضعیت طلاتپه محل کشف گنجینه باختر
مسولان محلی در ولایت جوزجان در شمال افغانستان میگویند که منطقه طلاتپه که گنجینه باختر در سال ۱۳۵۷ در آنجا کشف شد در خطر تخریب کامل قرار دارد. رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت جوزجان میگوید در سال ۱۳۵۷ در قسمت محدودی از این محل کاوشهای باستانشناسی انجام شده و نیاز است که حفریات بیشتر انجام شود. به گفته او این محل هنوز ثبت میراثهای جهانی در یونسکو نیست.
صفحه ویژه
افتتاحیه مذاکرات صلح میان دولت افغانستان و طالبان روز شنبه (۲۲ سنبله/شهریور) در دوحه پایتخت قطر آغاز میشود. هیاتهای مذاکره کننده دولت افغانستان و طالبان، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا و شماری از مقامهای دیگر نیز در این مراسم شرکت میکنند.
تحلیل و گزارش
چرا موفقیت روند صلح افغانستان به پیمان جدید در سیاست داخلی وابسته است؟
در این مطلب که محمود صیقل، نماینده پیشین افغانستان در سازمان ملل برای صفحه ناظران بیبیسی فارسی نوشته است، به ابعاد مختلف توافقنامه دوحه میان گروه طالبان و آمریکا از جمله این که چه طرفی بیشترین سود را از این توافقنامه برده، پرداخته و توضیح داده که چرا برای موفقیت روند صلح به یک پیمان جدید در سیاست داخلی افغانستان نیاز است.
افغانستان؛ سالی پرخشونت در مسیر صلح
یک سال پیش همین هفته طالبان و ایالات متحده توافقی امضا کردند که در تئوری راه را برای رسیدن به صلح در افغانستان هموار میکرد. طالبان متعهد شد که مانع از حمله به نیروهای آمریکایی شود و آمریکا نیز تعهد داد که باقی نیروهایش را از افغانستان خارج کند. اما این توافق طالبان را به آتشبس با دولت افغانستان یا شهروندان این کشور متعهد نمیکرد.
یک سال از توافقنامه دوحه گذشت؛ بایدن چه نقشهای برای صلح افغانستان در نظر دارد؟
در توافقنامه صلحی که در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ در دوحه قطر امضا شد، آمریکا متعهد به خروج سربازانش از افغانستان تا اول ماه می ۲۰۲۱ شد و طالبان نیز متعهد به قطع رابطه با شبکههای تروریستی از جمله القاعده شد. دولت افغانستان در آستانه یک سالگی امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان میگوید این سند در روند صلح موثر نبوده است.
افسانههای تغییر خط
گرایش به تغییر خط در قرن بیستم نشانه دو خصلت بزرگ این قرن است که تقریبا به طور فراگیر همه جوامع انسانی را کمابیش در بر گرفت: باور به ضرورت دستکاری در جامعه یا مهندسی اجتماعی یکپارچه و متمرکز؛ و باور به ضرورت منطقیسازی جامعه و طبیعت بر اساس علم بشری.
سایه سنگین روند صلح بر بودجه ۱۴۰۰ افغانستان
مجموع بودجه ملی افغانستان برای سال ۱۴۰۰، بیش از ۴۷۳ میلیارد افغانی است که شامل ۳۱۱ میلیارد بودجه عادی و ۱۶۱ میلیارد افغانی بودجه انکشافی/ توسعهای میشود. ۵۰ درصد از بودجه انکشافی افغانستان به کمک جامعه جهانی وابسته است و اکنون این کمک ها نیز مشروط به روند پیشرفت گفتگوهای صلح شده است.
روایت متفاوت؛ بازسازی اشغال افغانستان در روز نیروهای مسلح بلاروس
در جریان مراسم روز ملی نیروهای مسلح بلاروس، خاطره حضور سربازان این کشور در هنگام اشغال افغانستان توسط نیروهای شوروی بازسازی شد. در همین حال کنسولگری روسیه در مزارشریف اخیرا روایت متفاوتی از حضور نیروهای شوروی در افغانستان ارائه کرده و نوسازی و پروٍژههای اقتصادی شوروی سابق در افغانستان را برشمرده است.
خروج یا دوام حضور: مخمصه متناقض ناتو در افغانستان
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، در نشستهای خبریاش در جریان اجلاس وزای دفاع این سازمان در بروکسل که دیروز پایان یافت، چند بار تاکید کرد که حضور یا خروج این سازمان در افغانستان «وابسته به شرایط» است.
آیا خط سیریلیک سرنوشت تاجیکان را رقم میزند؟
رسانه، پیام است. این جمله معروف مارشال مکلوهان که زمانی استاد مرکز مطالعات رسانهای تورنتو و نظریهپرداز ارتباطات بود، در گفتمان رسانهشناسی امروز همچنان تأثیرات بارزی دارد. عبارت "دهکده جهانی" را هم که امروزها زیاد به کار میرود، او ابداع کرده است. او دهکده جهانی را ماحصل توسعۀ رسانه و ابزارهای ارتباطاتی میداند که زندگی اجتماعی و فرهنگ بشری را تغییر داده است.
عمق روابط ایران و القاعده تا کجاست؟
سید عبدالله نظامی، روزنامهنگار در این مطلب نگاهی کرده به سابقه روابط ایران و شبکه القاعده و معتقد است که تامین این روابط به اوایل دهه نود میلادی با میانجیگری حسن ترابی، رهبر اسلامگرایان در سودان بر میگردد. نویسنده بدین باور است که خصومت القاعده با عربستان و آمریکا نکات مشترک میان ایران و القاعده است.
نقش و جایگاه زبان پارسی در قزاقستان؛ گذشته، امروز و آینده
غالیه قمبربیکوا استاد ارشد خاورشناسی در دانشگاه ملی فارابی قزاقستان در این مقاله کوشیده است پیشینۀ زبان پارسی در قزاقستان و در کل در آسیای مرکزی را بررسی کند و همچنین به نقش این زبان در زندگی معنوی مردم قزاق بپردازد. نقش و اهمیت زبان پارسی در قزاقستان از دو منظر بررسی میشود: ادبیات و آثار معنوی از یک سو و تاریخ و دیپلماسی از سوی دیگر. نویسندۀ این جستار همچنین نگاه خود به وضعیت فعلی زبان پارسی و چشمانداز آن را شرح میدهد.
برنامههای رادیو
بعدی مجله شامگاهی, ۱۴:۰۰, ۲ مارس ۲۰۲۱
تازه ترین خبرهای افغانستان، منطقه و جهان همراه با گزارش ها ونگاه موشکافانه به مهم ترین اتفاقات روز.
چشم انداز بامدادی 1, ۰۲:۳۰, ۲ مارس ۲۰۲۱
تازه ترین خبرهای افغانستان، منطقه و جهان همراه با گزارش ها و بررسی روزنامه های مهم جهان وافغانستان.
چشم انداز بامدادی 1, ۰۱:۳۰, ۲ مارس ۲۰۲۱
تازه ترین خبرهای افغانستان، منطقه و جهان همراه با گزارش ها و بررسی روزنامه های مهم جهان وافغانستان.
خبر و نظر, ۱۶:۰۰, ۱ مارس ۲۰۲۱
برنامه نویسی از سرویس بی بی سی فارسی
ویدیو و صدا
ویدیو, یک سال پس از توافق آمریکا و طالبان؛ دولت افغانستان و طالبان چه میگویند؟, مدت 4,50
یک سال بعد از توافق آمریکا با طالبان، سرنوشت روند صلح افغانستان نامعلوم است. در آمریکا دولت تغییر کرده و تیم جدیدی بر سر کار آمده اند، در افغانستان خشونت و خونریزی بیشتر شده و در دوحه گفتگوها چندان پیشرفتی نداشته است.
ویدیو, روز ملی سرباز؛ غنی میگوید ۴۰ سال است صلح را از مردم افغانستان دریغ کردهاند, مدت 3,58
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان گفته که جامعه جهانی در چهل سال گذشته مردم این کشور را از بنیادیترین حقشان که صلح است محروم کرده است.
ویدیو, یک سال از شناسایی اولین مورد کرونا در افغانستان گذشت, مدت 4,52
یک سال قبل در چنین روزی، اولین مورد ویروس کرونا در افغانستان شناسایی شد.
ویدیو, آغاز روند واکسیناسیون کرونا در افغانستان, مدت 3,12
افغانستان ۵۰۰ هزار دوز واکسن کرونا از هند وارد کرده که تولید داخلی آن کشور است و به تازگی تایید سازمان بهداشت جهانی را به دست آورده است.
ویدیو, اشرف غنی: برای صلح، دو طرف باید تصمیمهای سخت بگیرند, مدت 3,22
نیروهای خارجی تا چه زمان در افغانستان خواهند ماند؟
ویدیو, گفتوگوی بیبیسی فارسی با مارشال دوستم؛ 'طالبان را در دولت میپذیریم اگر شروط ما را بپذیرند', مدت 5,35
مارشال عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش اسلامی افغانستان و معاون پیشین ریاست جمهوری گفته که با حفظ دستاوردهای ۲۰ سال اخیر، حکومت موقت، پذیرفتنیاست.
چشم انداز بامدادی
مجله شامگاهی
گپ روز
بحث هفته