برگزاری انتخاباتی 'قابل قبول در افغانستان کار دشواری است'
قرار است انتخابات پارلمانی در افغانستان در سال جاری میلادی برگزار شود
نشست مشترک مشورتی بین کمیسونهای انتخاباتی افغانستان و بنیاد انتخابات شفاف افغانستان موسوم به تیفا، و شماری از نهادهای مدنی امروز یکشنبه هشتم حوت (اسفند) در کابل برگزار شد.
نعیم ایوبزاده، رئیس تیفا، میگوید در حالی که بیش از ۴۰ درصد خاک کشور در کنترل دولت نیست، اعلام زمان برگزاری انتخابات درست نیست.
او در کنار مشکلات امنیتی، به دشواریهای اقتصادی، مشخص نشدن فهرست رایدهندگان و حوزه ها و مراکز انتخاباتی و نبود اپوزیسیون قوی بیرون از حکومت در راه برگزاری یک انتخابات شفاف و سراسری اشاره میکند.
وی میگوید که برگزاری انتخاباتی قابل قبول در این وضعیت کار بسیار دشواری است.
آقای ایوبزاده همچنان به تضمین استقلال کمیسیونهای انتخاباتی تاکید دارد و میگوید اگر این مشکلات و مداخلات باقی بماند، برگزاری انتخابات شفاف ممکن نخواهد بود و افغانستان به بحران کشیده خواهد شد.
ریاست جمهوری افغانستان اخیرا از اجماع نظر رهبران افغان برای برگزاری دستکم انتخابات پارلمانی در سال روان میلادی خبر داد.
در نشست امروز (یکشنبه ۸ حوت) اما نجیبالله احمدزی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات و عبدالعزیز آریایی، رئیس کمیسیون شکایات انتخاباتی، گرچه به صراحت نگفتند که این چارچوبزمانی عملی نیست اما از چالشهای فراوان سخن گفتند.
آقای احمدزی میگوید که مشکلات زیادی در عرصه انتخابات وجود دارد حتی تاکنون امنیت اعضای کمیسیونهای انتخاباتی تامین نشده است و با گذشت یک و نیم ماه از معرفی سه نامزد ریاست دبیرخانه کمیسیون انتخابات، هنوز شخص نهایی از سوی ریاست جمهوری تعیین نشده است.
او افزوده که میکوشند تدابیر لازم را برای برگزاری انتخابات بگیرند.
رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان همچنان تاکید دارد که به هیچ کسی اجازه مداخله در امور کمیسیونهای انتخاباتی را نخواهند داد.
عبدالعزیز آریایی، رئیس کمیسیون شکایات انتخاباتی، هم تاکید دارد که اگر آمادگیهای لازم برای برگزاری انتخاباتی شفاف، آزاد و سراسری گرفته نشود، برگزاری انتخابات ممکن نخواهد بود.
او افزود که اگر امنیت تامین نشود و آمادگیهای دیگر چون ترتیب فهرست رایدهندگان و تعیین حوزههای انتخاباتی گرفته نشود، انتخابات "نیمه جان" برگزار خواهد شد که مشروعیت نخواهد داشت.
وی گفت: "اگر این آزمون را از دست بدهیم و این آزمون را قربانی حلقات مشخص حکومت و بیرون حکومت کنیم به سوی روزی میرویم که گلیم دموکراسی برچیده شود و فاجعه کلان خواهد بود."
حکومت افغانستان از اراده برگزاری انتخابات پارلمانی احتمالا در ماههای اکتبر و نوامبر سخن گفته است اما به نظر میرسد مدیران نهادهای برگزار کننده انتخابات تا اینجا با رهبران حکومت خیلی موافق نیستند.
انتخابات پارلمانی افغانستان
براساس ماده ۸۳ قانون اساسی، "مدت کار اعضای پارلمان در اول ماه سرطان (تیر) سال پنجم کاریشان بعد از اعلان نتایج انتخابات پایان مییابد و انتخابات پارلمانی باید ۳۰ تا شصت روز قبل از پایان دوره کار مجلس نمایندگان برگزار شود."
به این ترتیب باید انتخابات پارلمانی افغانستان درماه ثور (اردیبهشت) یا جوزا ( خرداد) ۱۳۹۴ برگزار میشد، ولی دولت در زمان تعیین شده قادر به برگزاری انتخابات نشد.
ریاست جمهوری افغانستان مدت کار پارلمان برحال این کشور را تا اعلام نتایج انتخابات دور بعدی تمدید کرد.