اعتراض معلولان افغان به 'موشکپرانی پاکستان به افغانستان'
روز جمعه هم شماری در کابل در اعتراض به شلیک موشک و توپخانه از جانب "پاکستان" به سوی مناطق مرزی افغانستان اعتراض کردند
صدها معلول در اعتراض به 'موشک پرانی پاکستان ' به مناطق مرزی افغانستان و مسدود شدن گذرگاههای مرزی بین افغانستان و پاکستان، از کابل تا گذرگاه مرزی تورخم در شرق افغانستان راهپیمایی کردند.
شماری از این معلولان صبح روز شنبه (۷ حوت/اسفند) از کابل با موتر/خودرو حرکت کردند و شماری دیگر در شهر جلالآباد، مرکز ولایت شرقی ننگرهار به آنها پیوستند تا در گذرگاه مرزی تورخم تجمع کنند.
این معترضان نسبت به موشکپرانی که گفته شده از سوی نیروهای پاکستانی به سوی مناطق کوهستانی در مرزهای شرقی افغانستان صورت گرفته نیز خشمگین هستند.
معترضان از پاکستان، دولت افغانستان و جامعه جهانی خواستهاند که برای توقف این موشکپرانیها، گشودن گذرگاههای مرزی و بهبود روابط بین کابل و اسلامآباد اقدام کنند.
از حدود یک هفته است که پاکستان به دنبال انفجار انتحاری در زیارتگاهی در ایالت سند این کشور، گذرگاههای مرزی خود با افغانستان را مسدود کرده و به گزارش مقامهای افغان، صدها موشک و گلوله توپ به مناطق مرزی شرق افغانستان فرود آمده که عامل آنها پاکستانیها خوانده شده است.
مقامهای پاکستانی گفتهاند که دهها نفر از عوامل مرتبط با انفجار روز ۲۸ دلو/بهمن ایالت سند، که دست کم ۷۰ کشته بر جای گذاشت، در افغانستان پنهان شدهاند، اما مقامهای افغان ضمن رد این ادعا، گفتهاند که این کشور خود قربانی تروریسم است و پاکستان خود به گروه طالبان و شبکه حقانی پناه داده است.
بازارهای افغانستان چه وضعیت دارند؟
تصور میشد که با مسدود شدن گذرگاههای مرزی بین افغانستان و پاکستان در پی این تنشها، بهای مواد خوراکی در بازارهای افغانستان افزایش یابد، اما گزارشها حاکی است که مسدود شدن مرزهای دو کشور، تاثیر قابل ملاحظهای بر بازارهای افغانستان نداشته است.
پاکستان از هفته گذشته گذرگاههای مرزی تورخم در شرق و چمن (اسپین بولدک) در جنوب افغانستان را مسدود کرده است.
مرضیه عدیل، خبرنگار بیبیسی که با شماری از خریداران و مغازهداران در بازار خوراکی کابل صحبت کرده، میگوید که آنها نسبت به مسدود شدن گذرگاههای مرزی دو کشور اصلا ناراحت نیستند.
برخی از آنها گفتهاند ترجیح میدهند به جای محصولات پاکستانی از فرآوردههای کشورهای دیگر استفاده کنند، چرا که به گفته آنها کیفیت بهتری دارند.
خانجان الکوزی، معاون رئیس اتاقهای تجارت افغانستان به بیبیسی گفته که مسدود شدن گذرگاههای مرزی بین افغانستان و پاکستان، به هر دو کشور آسیب میرساند، اما زیان بیشتر آن را جانب پاکستان متحمل میشود.
آقای الکوزی افزود که مبادلات تجاری هر دو کشور روزانه به حدود سه تا پنج میلیون دلار میرسد که بخشی از آن مربوط به صادرات پاکستان به آسیای میانه است.
به گفته او، حجم تجارت بین دو کشور در سالهای گذشته سالانه تا حدود سه میلیارد دلار میرسید، ولی حالا این آمار تا ۵۰۰ میلیون دلار کاهش یافته است.
ساخت بندر چابهار در ایران، گشوده شدن خط آهن مستقیم بین افغانستان و چین و افزایش مبادلات تجاری با کشورهای آسیای میانه، دلیل اصلی کاهش وابستگی افغانستان به راههای ترانزیتی و فرآوردههای پاکستانی دانسته میشود.