ثبت نام نامزدهای انتخابات پارلمانی افغانستان آغاز شد
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان امروز روند ثبت نام نامزدان انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی این کشور را آغاز کرد
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان روند ثبت نام نامزدان انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی این کشور را امروز، پنجم جوزا/خرداد، آغاز کرد.
قرار است انتخابات پیشرو به تاریخ ۲۸ میزان/مهر برگزار شود.
گلاجان عبدالبدیع صیاد، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات در نشست خبری در کابل گفت روند ثبت نام نامزدان تا ۲۲ جوزا/خرداد ادامه خواهد داشت.
او تاکید کرد که کمیسیون مستقل انتخابات تمام آمادگیهای لازم برای انجام این روند را دارد.
رئیس کمیسیون مستقل انتخابات بار دیگر بر استقلال این نهاد تاکید کرد و گفت: به هیچ جناحی؛ حکومت، زورمندان، احزاب و یا اشخاص اجازه مداخله در روند انتخابات داده نمیشود.
این اظهارات در حالی بیان میشود که اختلافات میان اعضای کمیسیون و ادعاهایی از مداخله حکومت در تصمیم گیریهای آنها به خصوص در بخش نصب شدن برچسب بر اصل شناسنامه یا کپی آن، در هفتههای اخیر خبرساز شده بود.
آقای صیاد همچنین تعهد کمیسیون انتخابات به برگزاری انتخابات شفاف، عادلانه و سرتاسری را اعلام کرد و از مردم و ناظران خواست تقلب و فسادی را که میبینند و یا از آن با خبر میشوند، با آنها در میان بگذارند.
آقای صیاد میگوید به هیچ جناحی اجازه مداخله در انتخابات را نخواهد داد
رئیس کمیسیون مستقل انتخابات همچنین از نامزدان احتمالی انتخابات خواست از زور و قدرت خود کار نگیرند و مراحل ثبت نام و کارزار انتخاباتیشان را در چارچوب قانون انجام دهند.
او به خبرهایی مبنی بر فروش شناسنامهها به نامزدهای احتمالی از سوی مردم نیز اشاره کرد و گفت رای مردم یک امانت است و آنها نباید آن را در بدل رشوت و تطمیع به کسی بدهند.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در حالی از آمادگیهای کامل این نهاد خبر میدهد که مشکلاتی در نمایندگی این نهاد و روند ثبتنام رای دهندگان در ولایات و ولسوالیها وجود دارد.
آقای صیاد مشخصا مشکلات در ولایات غزنی و فراه را تایید کرد که ناامنی مانع کارهای آنها در این ولایات شده و از مقامهای امنیتی خواست با آنها برای حل این مشکلات همکاری کنند.
او همچنین تایید کرد که در بعضی از ولسوالیها به دلیل ناامنی و نرسیدن مواد مورد نیاز، ثبت نام رای دهندگان هنوز آغاز نشده است.
اما رئیس کمیسیون گفت در همچو مناطق به همان میزان تاخیر، روند بخشهای مختلف انتخابات تمدید خواهد شد.
روند ثبت نام رای دهندگان در اواخر ماه حمل/فروردین آغاز شد
شرایط نامزدان انتخابات
به اساس قانون انتخابات و طرزالعمل کمیسیون انتخابات افغانستان، کسانی که خود را برای انتخابات پارلمانی نامزد میکنند، باید تابعیت افغانستان را داشته، ۲۵ ساله باشند و از سوی دادگاه مجرم شناخته نشده و از حقوق مدنیشان محروم نباشند.
این نامزدان باید در کنار تکمیل اسناد دیگر برای ثبت نام، مشخصات شناسنامه، برچسب نصب شده بر شناسنامه و اثر انگشت یک هزار حامی خود را نیز به کمیسیون ارائه کنند.
کمیسیون مستقل انتخابات میگوید این شناسنامهها "حمایت کننده" هستند و این نهاد در مقابل ارائه آنها انعطاف پذیری داشته و تا ۳۵ درصد مشخصات مشابه آن را از کاندیداهای مختلف میپذیرد اما بیشتر از آن، درخواست نامزدی کاندیداها را رد میکند.
نامزدان انتخابات شوراهای ولسوالی افزون بر شرایط نامزدان پارلمان، باید سندی از فراغت صنف/کلاس دوازدهم را نیز به کمیسیون ارائه کنند. همچنین شمار شناسنامه حامیان آنها با توجه به نفوس هر ولسوالی از صد الی ۳۰۰ نفر است.
پس از پایان روند ثبت نام نامزدان، فهرست ابتدایی آنها به تاریخ هفتم سرطان/تیر نشر خواهد شد و بعد از بررسی شکایات احتمالی در مورد آنها، فهرست نهایی نامزدان به تاریخ ۱۲ اسد/مرداد اعلام میشود.
شهروندان افغانستان در انتخابات پیشرو با استفاده از شناسنامههای ورقی ثبت شده، رای خواهند داد
ثبت نام رای دهندگان
رئیس کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرد که تاکنون بیش از سه میلیون رای دهنده در سراسر افغانستان ثبت نام کردهاند.
به گفته او، از این جمع نزدیک به ۹۰۰ هزار نفرشان زنان هستند و بیش از ۶۲ هزار نفر، رایدهندگان کوچی و اهل هنود هستند.
روند ثبت نام رای دهندگان به تاریخ ۲۵ حمل/فروردین آغاز و با تمدید یک ماهه آن به تاریخ ۲۲ جوزا/خرداد به پایان خواهد رسید.
آقای صیاد میگوید امیدوار است تا ختم این روند، رقمی که برای رایدهندگان پیش بینی شده بود، بدست بیاید.
پیش از این شماری از مقامهای کمیسیون گفته بودند پیش بینی میکنند در این روند دستکم هفت میلیون نفر ثبت نام کنند.
در دورههای قبلی انتخابات، رای دهندگان در افغانستان با استفاده از کارت رای دهی در این روند اشتراک میکردند اما دولت تصمیم گرفت برای جلوگیری از تقلب و سوء استفاده از کارتهای رای دهی، در انتخابات پیشرو، رای دهندگان با استفاده از تذکره/شناسنامههای ورقی که برچسب به آن نصب شده و ثبت شده باشند، رای بدهند.
از آنجا که شماری از مردم افغانستان هنوز شناسنامه هم ندارند، روند توزیع شناسنامههای ورقی نیز همزمان با ثبت نام رای دهندگان آغاز شد.