وزارت بهداشت افغانستان: مراقب شیوع تب کریمه کنگو در عید قربان باشید
این بیماری ازطریق گزیدن کنه و یا نفوذ خون حیوان آلوده به این ویروس به انسان سرایت میکند.
وزارت بهداشت افغانستان با فرا رسیدن عید قربان از افزایش بیماری تب کنگو هشدار داده و افزوده که شمار مبتلایان این بیماری در سال گذشته حدود ۲۵۰ مورد بوده است، اما فقط در هشت ماه اول سال جاری میلادی شمار آن به ۲۵۰ مورد رسیده است.
در سال گذشته از ۲۵۰ فرد مبتلا به این بیماری، ۳۴ نفر جان داده بودند، اما قربانیان این بیماری در هشت ماه گذشته ۵۰ نفر اعلام شده که بیشتر قربانیان ساکن کابل، پایتخت و هرات در غرب افغانستان بودهاند.
تب کنگو یا "تب خونریزی دهنده کریمه کنگو" بیماری ویروسی است که توسط کنهها از حیوانات به انسان انتقال مییابد.
نشانههای آن سردردی، تب بالا، درد کمر و مفاصل، تهوع، سرخ شدن چشم، گلودردی و افسردگی است. در حالات شدید خونریزی از بینی و خونریزی زیرپوستی در بیمار دیده میشود.
هرچند گفته شده که این بیماری تا ۵۰ درصد مرگ بیمار را در پی دارد، اما اگر به موقع رسیدگی شود، قابل درمان است.
بیشترمردم در افغانستان در مورد این بیماری و نحوه انتقال آن اطلاعات لازم را ندارند، اکنون وزارت بهداشت از ملاها (روحانیون) افغانستان خواسته که به مردم اعلام کنند تا هنگام نگهداری و ذبح دامها از ماسک و وسایل حافظتی استفاده کنند.
مردم افغانستان در عید قربان اقدام به ذبح دام میکنند. مسئولان بهداشت از این نگرانند که تماس بیشتر مردم سبب افزایش میزان آلودگی میان فروشندگان دامها، قصابها، آشپزها و کارگران رستورانتها شود.
شایعترین ناقلهای این ویروس کنهای به نام هیالوما است
این بیماری ازطریق گزیدن کنه و یا نفوذ خون حیوان آلوده به این ویروس به انسان سرایت میکند.
بشیر احمد حمید، رئیس پیشگری از بیماریها در وزارت بهداشت افغانستان اعلام کرد که پوشیدن دستکش، ماسک و پوشاندن تمام بدن در هنگام خرید و فروش و ذبح حیوانات، جلوگیری از تجمع افراد در هنگام ذبح و قطعه قطعه کردن گوشت سبب میشود که کنه حامل این بیماری نتواند خود را به انسانها برساند.
این بیماری اولین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین پیدا شد و در سال ۱۹۶۹ متخصصان دریافتند که این ویروس مشابه همان بیماری است که در سال ۱۹۵۶در جمهوری دموکراتیک کنگو مشاهده شده است. از این رو نام کنونی کنگو به آن داده شد.
این بیماری بیشتر در مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی، خاورمیانه (عراق، افغانستان، پاکستان، ایران)، هند و غرب چین مشاهده میشود.
مخزن و ناقل ویروس در طبیعت، اصولاً کنهها هستند و گاو، گوسفند، بز، خرگوش، خرگوش صحرایی و جوجهتیغی و حتی جوندگان مثل موش نیز به عنوان ناقل شناخته میشوند.
ویروس تب کنگو تا ۲۴ ساعت قابلیت انتقال از بدن مرده به افراد دیگر را دارد و با توجه به انتقال سریع بیماری از طریق مخاط، ترشح و خون مرده به افراد دیگر، بیماران فوتی با رعایت شرایط بهداشتی، در پوشش مخصوص و پلمپ شده، توسط افراد مجهز به لباسهای مخصوص به خاک سپرده میشوند.