دونالد ترامپ دیگر به حرف ژنرالها گوش نمیدهد؟
گفته میشود که تصمیم خروج از سوریه و افغانستان با مخالفت ژنرالان و اعضای ارشد کابینه ترامپ روبرو شده است
رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که دونالد ترامپ قصد دارد در چند ماه آینده نیمی از سربازان آمریکایی را از افغانستان خارج کند.
رئیس جمهوری آمریکا دو روز پیش به صورت غیرمنتظره اعلام کرد که نیروهایش را از سوریه نیز خارج میکند.
در پی این تصمیم، جیمس متیس، وزیر دفاع آمریکا از مقامش کنارهگیری کرد و گفت که با رئیس جمهوری اختلاف نظر دارد.
خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، پاسخ مثبت به طالبان؟
خبر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در حالی مطرح میشود که مذاکرات فشرده صلح میان نماینده آمریکا با نمایندگان طالبان در جریان است.
آمریکا تایید کرده که در این مذاکرات چگونگی حضور و خروج نیروهایش از افغانستان را با طالبان مطرح کرده است. به گفته زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا این موضوع "خط قرمز" طالبان در گفتوگوها بوده است.
آقای ترامپ سال گذشته گفته بود که برای جلوگیری از افتادن افغانستان به دست طالبان، ممکن است نیروهای آمریکایی را برای همیشه در افغانستان نگه دارد. از این رو خبر خروج نیمی از نیروهای آمریکا از افغانستان یک "چرخش ناگهانی" در استراتژی این کشور است.
آیا ترامپ دیگر به ژنرالان گوش نمیدهد؟
ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا در استعفانامهاش ذکر نکرده که در اعتراض به تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه و افغانستان کنار میرود اما تحلیلگران در واشنگتن گفتهاند که مسلم است استعفای او به خروج نیروهای آمریکایی ازاین دو کشور ربط دارد.
گفته میشود که این تصمیم آقای ترامپ با مخالفت ژنرالان و اعضای ارشد کابینه او از جمله جان بولتن مشاور امنیت ملی و جان کلی، رئیس دفتر ترامپ روبرو شده است.
صدها هزار سرباز آمریکایی در هفده سال گذشته در طولانیترین جنگ تاریخ آمریکا در افغانستان جنگیدهاند
لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه در توئیتی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را "استراتژی خطرناک" خوانده و گفته که "به سمتی میرویم که تمامی دستاورهای خود را از دست بدهیم".
او این خروج را مسیری میداند که ممکن است به "دومین یازدهم سپتامبر" ختم شود.
مارک وارنر، سناتور دموکرات و معاون کمیته اطلاعات سنای آمریکا نیز این تحولات را "ترسناک" خوانده است.
آنتونی زورکر تحلیلگر بیبیسی در واشنگتن میگوید حالا که یکی از آخرین سنگرهای "عقلانیت" در برابر رئیس جمهوری آمریکا کنار رفته باید منتظر تلاطم زیادی در سیاستهای دولت آمریکا بود.
به گفته او "متیس تنها مقام ارشد در دولت آقای ترامپ است که از تداوم حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان دفاع میکرد و حالا رئیس جمهور آمریکا مانع کمتری در مقابل خروج نیروها میبیند."
متحدان غربی آمریکا چه میگویند؟
در ماههای اخیر، دیپلماتهای غربی در کابل به شوخی میگفتند که موضوع خروج آمریکا از افغانستان مانند "توئیت داموکلس" بالای سر افغانستان است. همه از این میترسیدند که یک روز صبح، با توییت آقای ترامپ باخبر شوند که آمریکا از افغانستان خارج میشود.
رویترز گزارش داده که خبر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در میان متحدان آمریکا در افغانستان "غیرمنتظره" بوده و محافل سیاسی و دیپلماتیک در کابل را "تکان داده" است.
یک دیپلمات غربی در کابل گفته که آمریکا در مورد خروج نیروهایش از افغانستان با ما "مشورت" نکرده است.
دیپلمات ارشد دیگری نیز میگوید که "کشورهایی که تعهدات نظامی یا توسعهای در افغانستان دارند، برنامه مستقل و جدا از استراتژی آمریکا را دنبال میکنند."
این دیپلمات میگوید حالا هر کشوری باید به این سوال پاسخ دهد که "آیا باید در افغانستان بمانند؟"
افغانستان چه میشود؟
حالا تقریبا مشخص شده که دونالد ترامپ در پی پایان طولانیترین جنگ تاریخ آمریکا برآمده است و پیشبینی میشود که در هفتهها و ماههای آینده، رئیس جمهوری آمریکا تصمیمهای سیاسی و نظامی تعیینکننده را در مورد افغانستان اعلام کند.
آمریکا در حال حاضر در افغانستان حدود ۱۵ هزار نیرو دارد که بیشتر از شش هزار آن نیروهای ویژه درگیر جنگ با گروه طالبان و دیگر گروههای شورشی است.
۳۵۰ هزار نیروی ارتش و پلیس افغانستان هم مشغول کارزار بسیار خونین با طالبان و داعش هستند.
به نظر میرسد گروه طالبان به هدف عمده خود که خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است، نزدیک شده است.
مایک کوگلمن، معاون برنامه آسیا در مرکز ویلسن آمریکا میگوید که پیامدهای خبر خروج به دست بالاتر طالبان در میدان جنگ میانجامد و یک پیروزی تبلیغاتی برای گروه است. حتی اگر طالبان خروج نیروهای آمریکایی را از طریق روند صلح بدست آورند."
آنتونی زورکر تحلیلگر بیبیسی در واشنگتن میگوید کاملا مشخص است که ژنرال متیس در اعتراض به سیاست آقای ترامپ استعفا داده است