'تقسیم شمال و جنوب'؛ نقشهای از نتیجه ابتدایی انتخابات اففانستان که جنجالی شد
در این نقشه که از سوی کمیسیون مستقل انتخابات تهیه و منتشر شد، در ولایتهای با رنگ سبز آقای غنی نسبت به آقای عبدالله رای بیشتری آورده و در ولایتهای آبیرنگ آرای بیشتری به آقای عبدالله تعلق گرفته است
پس از اعلام نتایج ابتدایی انتخابات افغانستان نقشهای از افغانستان که از سوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان منتشر شد، بحثهایی را در میان کاربران شبکههای اجتماعی این کشور ایجاد کرد.
در این نقشه ١٨ ولایت عمدتاً شمالی و مرکزی به رنگ آبی و ١٦ ولایت عمدتاً جنوبی دیگر افغانستان به رنگ سبز از هم تفکیک شده بود.
پس از ایجاد موجی از واکنشها کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان این نقشه دو رنگ را از صفحههای رسمیاش حذف کرد و آن را با نقشهای یکرنگ جایگزین کرد، اما مباحث در این مورد همچنان ادامه دارد.
کمیسیون انتخابات دلیلی برای انتشار و حذف این نقشه جنجالی ارایه نکرد. اما یک عضو این کمیسیون به بیبیسی فارسی گفت که یکی از دلایل "عدم آگاهی کافی بخش تکنیکی این کمیسیون" بوده است.
علی عادلی، کاربری در فیسبوک نوشته که "کمیسیون انتخابات ظاهرا نقشه سبز و آبی...را به رنگ واحد تغییر داده است تا ظاهرا از تأثیرات شکاف میان شمال و جنوب بکاهد."
در نقشه دو رنگ، آماری که کمیسیون انتخابات از میزان آرای نامزدان منتشر کرده دیده میشد که در ولایتهای با رنگ سبز در این نقشه محمد اشرف غنی بیشترین آرا را گرفته است و در ولایتهای با رنگ آبی عبدالله عبدالله نسبت به آقای غنی رای بیشتری آورده است.
به دلیل این که ولایتهای جنوبی افغانستان عمدتاً پشتوننشین است و در ولایتهای شمالی و مرکزی هم عمدتاً اقوام تاجیک، ازبیک و هزاره ساکن هستند، برخی این نقشه را نشاندهنده برخورد رایدهندگان براساس عوامل قومیتی تعبیر کردهاند و برخی هم گفتهاند که این میتواند بر ساختار و کارکرد دولت آینده افغانستان تاثیر بگذارد.
فهیم رسا، فعال اجتماعی در کابل نوشته است نتایج ابتدایی انتخابات نشان میدهد که عوامل قومی و زبانی و سمتی بر رفتار انتخاباتی مردم بسیار اثرگذار است.
برخی از کاربران مثل ایوب نسیمی این کار کمیسیون را زیر سوال برده و پرسیده که انتشار این نقشه از سوی کمیسیون چه معنایی میتواند داشته باشد.
اختلاف رای دو رقیب پیشتاز تنها در ولایت فراه با کمتر از ٢ هزار رای به هم نزدیک اند. و در ٣٣ ولایت دیگر نکته قابل توجه میزان اختلاف زیاد آرای هر یک از این دو نامزد پیشتاز است.
هیچ کدام از ۱۳ نامزد دیگر انتخابات در هیچ ولایتی در صدر فهرست قرار ندارد.
برخی از کاربران این دو رنگی را شکاف شمال-جنوب تعبیر کردهاند از جمله صالحه سادات که با تذکر این "تقسیمبندی" اضافه کرده است:"آبی، آفرین، اما سبز برنده است".
توماس روتیگ، رئیس شبکه تحلیلگران افغانستان با انتشار نقشه دیگری که اختلاف آرای دو نامزد را با رنگهای تیره و روشن در توئیتر نوشته انتخابات به دور دوم برود یا نه، رسیدگی به شکایتها و ضدشکایتها به صورت بالقوه ظرفیت این را دارد که جنجالهای فعلی پس از انتخابات ٢٠١٩ هم ادامه پیدا کند.
داوود ناجی، فعال سیاسی-اجتماعی از کابل در تویییتر با اشاره به نقشه دو رنگ نوشته است که در هر دو منطقه هر دو نامزد پیشتاز رای آوردهاند، اما از یکی بیشتر و از دیگری کمتر بوده است. او در ادامه گفته است:"عدهای با سادهسازی آنرا مبنایی ]برای [ تجزیه قرار داده اند که غلط است."
کمیسیون انتخابات افغانستان با اعلام نتایج اولیه انتخابات افغانستان پس از حدود سه ماه پس از برگزاری انتخابات تنها یک میلیون و ۸۲۴ هزار و ۴۰۱ رای معتبر دانست.
نظر به این نتایج محمد اشرف غنی با گرفتن ۹۲۳ هزار و ۸۶۸ رای ( ۵۰.۶۴ درصد) در صدر قرار دارد. و عبدالله عبدالله، با گرفتن ۷۲۰ هزار و ۹۹۰ رای (۳۹.۵۲ درصد) در جایگاه دوم فهرست نتایج ابتدایی قرار گرفت.
جزئیات مشارکت مردم و میزان رای دو نامزد پیشتاز در ولایتها: