مارشال عبدالرشید دوستم پس از دو سال وارد کابل شد
مارشال عبدالرشید دوستم٬ معاون پیشین رئیس جمهوری افغانستان امروز، بعد از دو سال وارد کابل شد.
در مراسمی که برای ورود او امروز، شنبه (نهم حوت/ اسفند) در کابل برگزار شد، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان و محمد محقق، مشاور رئیس جمهوری افغانستان حضور داشتند.
آقای دوستم با ورود به کابل گفت که در روند صلح همیشه پیش قدم بوده ولی افزود "اینکه صلح گفته بشينيم خود به خود تامين نميشه."
او در هنگام ورود به کابل گفت که باید راهها و ولسوالیها آزاد شود. او تاکید کرد که "ما دولت هستيم كدام گروه نیستیم."
آقای دوستم گفت که او امروز با محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان دیدار خواهد داشت.
آقای دوستم گفت که فرزند رهبر شبکه حقانى را ديده و از او پرسیده است که چرا مکتبها/مدارس را میسوزاند. در مورد پاسخ این سوال، چیزی نگفت.
آقای دوستم در بهار سال ۱۳۹۸ بعد از سفری دو سال و نیم که به بیرون از افغانستان رفته بود، به ولایت بلخ در شمال افغانستان بازگشت و پس از سخنرانی در میان حامیانش دراین ولایت رهسپار ولایت جوزجان، زادگاه و پایگاه اصلیاش در شمال افغانستان شد.
آقای دوستم دیگر به کابل نیامد و حتی رتبه مارشالی او نیز در ولایت جوزجان طی مراسمی به او اعطا شد. آقای غنی در مراسم شرکت نداشت و آقای دوستم در گفتوگو با بیبیسی از عدم شرکت آقای غنی در این مراسم گلایه کرد.
اعطای رتبه مارشالی به آقای دوستم از شرایط او برای پذیرش نتایج انتخابات ریاست جمهوری دو سال پیش بود.
مارشال دوستم از جمله رهبران دوره مقاومت علیه طالبان در سالهای پایانی ۹۰ میلادی است. موضع او علیه طالبان همیشه تند بوده است. آقای دوستم همواره روی تجربه نظامی خود تاکید داشته است و از آمادگی خود برای مهار "دشمن" صحبت کرده است.
آقای دوستم، عبدالله عبدالله و محمد محقق در کنار احمدشاه مسعود، از جمله رهبران مقاومت علیه گروه طالبان بودند
جنجالهای آقای دوستم با رئیس جمهوری
تابستان سال ۱۳۹۷ آقای دوستم پس از یک سال "تبعید در ترکیه" به افغانستان بازگشت، برخیها به این تصور بودند که گویا این رهبر قدرتمند ازبک و محمد اشرفغنی باهم آشتی کردهاند و به گفته افغانها "شکررنجیها" تمام شده است؛ اما اینگونه نبود.
او در زمان حضور در کابل مدتها در جلسات کابینه حضور نداشت و نزدیکان آقای دوستم نیز گفته بودند که دولت محدودیتهایی را بر او اعمال کرده، از جمله ممانعت سفر به شمال افغانستان. اولین بار در بهار سال ۱۳۹۸ آقای دوستم بعد از اتهام بدرفتاری جنسی علیه احمد ایشچی از مخالفان سیاسیاش به شمال افغانستان رفت و تاکنون همانجا ماند.
اختلاف بین رئیس جمهوری افغانستان و معاون اولش به زمانی برمیگردد که آقای دوستم پس از یک سوء قصد نافرجام به جانش، اشرف غنی را به قومگرایی متهم کرد. او همچنین علنا از نداشتن اختیارات لازم در دولت و سهم کمتر از قدرت شکایت کرد.
مدتی بعد، احمد ایشچی از مخالفان سیاسی ژنرال دوستم او را به آدمربایی و آزار و اذیت جنسی متهم کرد، اتهاماتی که دفتر آقای دوستم آن را بیاساس و یک توطئه سیاسی خواند، اما منجر شد او به ترکیه سفر کند.
بازگشت آقای دوستم از ترکیه به کابل در ۳۱ سرطان/تیر سال ۱۳۹۷پس از اعتراضات ۱۹روزه هوادارانش صورت گرفت. این اعتراضات با بازداشت نظامالدین قیصاری، نماینده ویژه آقای دوستم در ولایت شمالی فاریاب آغاز شد. بازگشت آقای دوستم و رهایی قیصاری مهمترین خواست این معترضان بود.
مارشال عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش اسلامی افغانستان
هرچند که کارمندان آقای دوستم در این مدت در دفتر معاون اول رئیس جمهوری افغانستان در کابل حضور داشتند ولی عملا آقای دوستم در این دفتر حضور نیافت.