افغانستان؛ خروج بیش از ۱۱۰ هزار نفر از فرودگاه کابل و هشدار درباره اتمام ذخایر دارویی
حضور نیروهای طالبان در اطراف فرودگاه کابل
بسیاری از کشورهای غربی اعلام کردند که به عملیات خود برای خروج شهروندان از فرودگاه کابل پایان دادهاند و بیشتر کشورهای عضو ناتو دیگر پروازی برای تخلیه شهروندان کشورهایشان و همکاران افغان آنها نخواهند داشت.
به گفته پنتاگون از حدود دو هفته پیش تا کنون بیش از ۱۱۱ هزار نفر از طریق میدان هوایی کابل از افغانستان خارج شدهاند.
نیروهای آمریکایی که رهبری عملیات خروج را بر عهده دارند روز ۳۱ اوت (۹ شهریور) حدود شش هزار نیروی خود را از فرودگاه کابل خارج میکند و کنترل آن را در اختیار طالبان میگذارند.
نیروهای آمریکایی و متحدانش در فرودگاه کابل در آمادهباش کامل هستند تا از تکرار انفجار مرگبار روز پنجشنبه جلوگیری کنند.
در انفجار در اطراف فرودگاه حامد کرزی که شاخه خراسان گروه داعش مسئولیت آن را پذیرفت، بیش از ۱۰۰ نفر از جمله ۱۳ نیروی نظامی آمریکا کشته شدند.
با وجود این هنوز صدها نفر از مردم افغانستان با تجمع در ورودیهای فرودگاه تلاش میکنند خود را به آخرین پروازها برسانند.
هشدار درباره وضعیت انسانی در افغانستان
همزمان با پایان عملیات خروج بسیاری از کشورهای غربی در فرودگاه کابل، سازمان بینالمللی امداد و نجات بینالمللی در افغانستان هشدار دادهاند که وضعیت انسانی در این کشور به سرعت در حال وخیمتر شدن است.
صلیب سرخ جهانی میگوید "بحرانی چندلایه" افغانستان را تهدید میکند و از جامعه جهانی خواسته ارائه خدمات اساسی به این کشور را تضمین کنند.
نهاد پناهجویان سازمان ملل متحد برآورد کرده است که تا پایان سال ۲۰۲۱ (طی چهار ماه آینده) تا نیم میلیون افغان در کشورهای همسایه تقاضای پناهندگی کنند.
در عملیات خروج از فرودگاه کابل تحت رهبری نیروهای آمریکایی تا کنون بیش از ۱۰۵ هزار نفر به کشورهای دیگر منتقل شدهاند که هزاران نفر از آنها افغان هستند.
همزمان سازمان بهداشت جهانی گفته است که ذخایر و تجهیزات پزشکی و دارویی این سازمان در صورت ادامه وضعیت امنیتی جاری تا چند روز دیگر به پایان میرسد.
این سازمان هشدار داده که انفجارهای مرگبار روز پنجشنبه در اطراف فرودگاه کابل حمل و نقل مواد ضروری را با مشکل جدی روبرو کرده است. در این دو انفجار بیش از ۹۰ نفر از جمله ۱۳ نیروی نظامی آمریکایی کشته شدند.
مقامهای سازمان بهداشت جهانی خبر دادهاند که میان مذاکرات با طالبان برای استفاده از فرودگاه مزار شریف در شمال افغانستان برای نقل و انتقال دارو و تجهیزات پزشکی در جریان است. این سازمان فرار کادر درمان از افغانستان را هم مشکلی بزرگ توصیف کرده است.
بیمارستانهای کابل که بعد از تسلط طالبان با کارکنان کمتری در حال فعالیت بودند، برای درمان بیش از ۱۵۰ زخمی انفجارهای فرودگاه با سختی و مشکلات زیادی روبرو شدهاند.
مسافری از آخرین پرواز آلمان از کابل در فرودگاه فرانکفورت
واکنش به جا گذاشتن اسناد همکاران افغان سفارت بریتانیا
عملیات شتابزده خروج از کابل بعد از پیشروی غافلگیرکننده طالبان، دولتهای غربی را با مشکلات زیادی روبرو کرده است.
گزارش روزنامه تایمز درباره جا ماندن اسنادی از اطلاعات همکاران افغان سفارت بریتانیا در کابل، انتقادهای زیادی به دنبال داشت.
وزارت خارجه بریتانیا در واکنش به این گزارش گفت که همزمان با خروج کارکنان سفارت "تمام تلاشها" برای از بین بردن اسناد و مدارک حساس انجام شده است.
وزارت خارجه بریتانیا میگوید به خانوادههای افغان که در گزارش تایمز به آنها اشاره شده، کمک کرده تا به جای امنی برسند.
روزنامه تایمز گزارش داده بود که روز سهشنبه اسنادی که هویت کارکنان افغان و درخواستهای شغلی آنها را مشخص میکند، در محوطه سفارت بریتانیا کف زمین پخش شده بود.
شهروندان افغانستان که با سفارتخانهها یا نیروهای خارجی در این کشور همکاری کردهاند، نگران امنیت خود و خانوادههایشان بعد از تسلط طالبان هستند. بخشی از عملیات خروج کشورهای غربی شامل همین شهروندان بوده است.
کشورهایی که به عملیات تخلیه از فرودگاه کابل پایان دادهاند
در حالی که بریتانیا به مرحله آخر عملیات تخلیه از فرودگاه کابل رسیده است، برخی کشورهای دیگر نیز به کار تخلیه پایان دادهاند.
اما وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) گفته که تا روز ۳۱اوت/آگوست به عملیات تخلیه ادامه میدهد تا افراد بیشتری را از کابل خارج کند.
کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که در مجموع حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر تنها روز پنجشنبه از کابل بیرون کرده شدند که مجموع تخلیهشدگان از زمان تسلط طالبان در ۱۴ اوت/آگوست به حدود ۱۱۱ هزار نفر رسیده است.
دولت اسپانیا نیز گفته که به کار تخلیه خود پایان داده است. آخرین مورد ماموریت تخلیه اسپانیا، دو هواپیمای نظامی بود که ۸۱ اسپانیایی را صبح روز جمعه از کابل خارج کرده و وارد دبی شدند. به گفته دولت اسپانیا، هواپیماها همچنین حامل چهار سرباز پرتغالی و ۸۳ افغان بودند که با کشورهای عضو ناتو کار کردهاند.
کانادا و چند کشور دیگر اروپایی پیش از حادثه روز گذشته پایان عملیات تخلیه را اعلام کرده بودند.
آلمان نیز روز پنجشنبه به پروازهای تخلیه خود پایان داد.
ارتش آلمان ۵۳۴۷ نفر از جمله بیش از ۴۱۰۰ افغان را خارج کرده است. آلمان گفته که در حال گفتگو با طالبان است تا پس از پایان ماه آگوست نیز از طریق پروازهای مسافربری و از کشورهای همسایه همکاران افغان خود را به این کشور منتقل کند.
وزارت دفاع فرانسه گفته که تا عصر پنجشنبه بیش از ۱۰۰ تبعه فرانسوی و بیش از ۲۵۰۰ افغان پس از تخلیه از کابل به فرانسه رسید اند. ژان کاستکس، نخست وزیر فرانسه به یک رادیو محلی گفت: فرانسه دیگر نمیتواند مردم را بعد از عصر جمعه خارج کند.
اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا گفت که تلاشهای این کشور برای تخلیه شهروندانش و همکاران افغان کامل شده و عملیات خود را در زمین متوقف میکند. کانبرا طی ۹ روز گذشته بیش از ۴۱۰۰ نفر را از جمله شهروندان و افغانهایی را که ویزای استرالیا داشتند، از افغانستان خارج کرده است.