سلام بر شما، با پوشش زنده آغازین روز رقابتهای رسمی انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۳ افغانستان با شما هستیم.
در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که قرار است در ۱۶ حمل/فروردین سال آینده یعنی دقیقا تا حدود دو ماه دیگر برگزار شود، یازده نامزد، هر یک با دو معاونش با هم به رقابت میپردازند.
مرحله رسمی مبارزات انتخاباتی برای انتخابات ریاست جمهوری از اوایل ساعات امروز آغاز شد و تا ۴۸ ساعت پیش از روز برگزاری انتخابات ادامه خواهد داشت.
انتخابات ریاست جمهوری پیشرو از نظر بسیاری تحلیلگران به دلایل متعدد مهمترین انتخابات ریاست جمهوری در دو دهه گذشته افغانستان به شمار میرود.
این انتخابات قرار است جانشین حامد کرزی را که برای سیزده زمام امور افغانستان را به دست داشته تعیین کند و در سال برگزار میشود که نیروهای خارجی از افغانستان خارج میشوند.
احمد رشید، روزنامه نگار پاکستانی در مورد اهمیت این انتخابات افغانستان مینویسد: "آینده ثبات در افغانستان برای سالهای پیشرو به این انتخابات وابسته است."
کارمندان ستادهای انتخاباتی نامزدها از ساعتهای نخست بامداد امروز (۱۳ دلو/بهمن) مشغول نصب بیلبوردها، عکسهای تبلیغاتی آنها و معاونانشان در خیابانها شدهاند.
نامزدان انتخابات برای مبارزات انتخاباتی چه قدر مهلت دارند؟ عمده ترین نگرانی مرحله مبارزات انتخاباتی چیست؟ حکومت چه برنامهای برای تامین امنیت نامزدان دارد؟
در این جا به این پرسش های بالا و دیگر سوالهای اساسی مربوط به مرحله مبارزات انتخاباتی پاسخ جستوجو کردهایم.
داکتر اشرف غنی احمدزی، یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در حال حاضر در ستاد انتخاباتی خودش مشغول سخنرانی است.
آقای غنی که به صورت مختلط به زبانها فارسی و پشتو صحبت میکند، رئوس اساسی برنامههای انتخاباتی خود را تشریح میکند.
او به ویژه بر ایجاد یک اقتصاد خودکفای ملی تاکید کرد
بخش از بیانیهای قیوم کرزی که در روزنامه هشت صبح منتشر شده: "با تمام توان تلاش می کنم که با تیم متعهد و متخصص خود حکومتی را رهبری کنم که هم دستاوردهای بی سابقه دوازده سال اخیر حفظ و تقویت شود و هم در برابر بی عدالتی ها و قانونگریزی ها به شدت مبارزه شود و با جهانیان در همکاری مشترک، تعامل سازنده و احترام متقابل به سر بریم."
آقای غنی: بیایید حلقه خبیثه خشونت با زنان را بشکنیم. خشونت در جامعه از خانواده آغاز می شود.
در همین حال قیوم کرزی یکی دیگر از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و برادر حامد کرزی بیانیهای آغاز کمپین خود را از طریق روزنامه هشت صبح افغانستان منتشر کرده است.
شعار عبدالرب رسول سیاف یکی از نامزان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان: "تامین امنیت، حاکمیت قانون و مبارزه با فساد"
اشرف غنی: " هر اشاره قانون اساسی را براساس قانون موجود و یا قانون نو به یک برنامه ملی تبدیل می کنیم و هر شش ماه در باره اجرات قانون اساسی به مردم گزارش خواهیم"
غنی: فساد اداری باید در فرهنگ حکومت داری ما جرم باشد
ستاد مبارزات انتخاباتی عبدالله عبدالله، از دیگر نامزدان انتخابات ریاست جمهوری:
اكنون كه قرار است تا چهار ماه ديگر قدرت سياسى بطور مسالمت آميز انتقال يابد كشور ما با هفت بحران شكننده و دشوار ذيل مواجه است:
(١) بحران امنيتى و حضور تروريستان تا دروازه هاى پايتخت ،
(٢) بحران اقتصادى ، فقر و نبود كار ،
(٣) بحران فساد گسترده ادارى و فقدان يك حكومتدارى خوب
(٤) بحران اعتياد به مواد مخدر كه شمار معتادان كشور ازمرز دو مليون نفر گذشته است
(٥) بحران مهاجرت هاى فردى جمعى به دلائل امنيتى و اقتصادى كه تعداد آن به رقم شش مليون نفر نزديك ميشود ،
(٦) بحران اعتماد ملى كه بعد از تلاش ١٣ ساله نظام و جامعه جهانى فاصله هاى قومى ، سمتى و زبانى حل ناشده باقى مانده است ،
(٧ ) بحران قانونيت ، كه قوانين بصورت وسيع در قدم اول ازسوى مجريان و حافظان آن نقض ميشود
ستاد انتخاباتی آقای عبدالله افزوده: "تيم بعدى كه روى كار ميايد در قدم اول بايد با اين هفت بحران كشنده بگونه اصولى و عملى با راهكار هاى روشن و شفاف مقابله نموده و راه هاى بيرون رفت از آن را پيدا كند، برخوردهاى دو پهلو و گنك خصوصاً با مسايل امنيتى، اقتصادى و فساد كه تا هنوز رايج بوده هيج گاهى مشكل فراگير كشور ما را حل نميكند"
آقای اشرف غنی و معاونانش که دقایقی پیش سخنرانی افتتاحی مبارزات انتخاباتی خود را به پایان رساند و در پایان وعده داد که بازهم به تمامی ولایات افغانستان سفر خواهد کرد و از وضعیت مردم از نزدیک دیدن خواهد کرد.
در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان یازده نامزد با هم به رقابت میپردازند. برای آشنایی بیشتر با این نامزدان به لینک زیر مراجعه کنید:
در این انتخابات هر یک از نامزدان دو معاون خود را نیز معرفی کرده و این معاونان جز تکت انتخاباتی به شمار میروند. برای آشنایی بیشتر با معاونان نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به این لینک مراجعه کنید:
احمد شفایی، گزارشگر بیبیسی که به ستاد شماری از نامزدان انتخابات و خیابانهای کابل سر زده: "تعداد از هواداران نامزدهای انتخابات با دهل و سورنا آمده بودند و در محل برگزاری مراسم اتن راه انداخته بودند."
احمد شفایی: "حضور زنان در شماری از مراسمهای که برگزار شده بود، چشمگیر نبود ولی در تعدادی دیگر حضور آنان مشهود بود و زنان چادرهای به رنگ پرچم افغانستان به سر کرده بودند."
اعلامیه وزارت داخله/کشور افغانستان: "یک مقدار مواد انفجاری ( باروت) که از سوی دشمنان صلح و ثبات به منظور رعب و وحشت مردم در چوک/چهارراه مستوفیت مربوط به حوزه چهارم ولایت ننگرهار جاسازی شده بود، حوالی ساعت۹:۳۰ صبح امروز(۱۳ دلو) منفجر گردیده که خوشبختانه تلفات در قبال نداشت."
تامین امنیت بزرگترین چالش در برابر برگزاری انتخابات پیشرو خوانده شده است. حدود۳۵۰ هزار نیروی امنیتی افغان که مسئولیت تامین امنیت بیشتر افغانستان را از نیروهای خارجی به عهده گرفتهاند، حالا با مهمترین آزمایش خود پس از به عهده گرفته مسئولیتها روبر هستند.
تنها ساعاتی پیش از آغاز رسمی مبارزات انتخاباتی افغانستان، دیشب دو تن از اعضای ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله در هرات هدف تیراندازی قرار گرفته و کشته شدند. یکی از کشته شدگان، رحمتالله همدرد، مسئول مبارزات انتخاباتی آقای عبدالله در هرات بود.
یان کوبیش فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل قتل مسئول ستاد آقای عبدالله در هرات را محکوم کرده و دفتر سازمان با صدور بیانیه گفته: آقای کوبیش مقامات افغانستان را ترغیب می کند تا تدابیر لازم را برای به محاکمه کشاندن مرتکبین چنین جنایت بگیرند. او از نیروهای امنیتی افغانستان میخواهد تا در جریان هفته های پیشرو که به انتخابات میانجامد، آمادگیهای خود را چند برابر بسازند.
وزارت امور داخله افغانستان نیز گفته که به هر یک از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ۳۵ محافظ و ۳ موتر/خودرو زرهی میدهد تا در جریان مبارزات انتخاباتی، نامزدان، از حملات احتمالی مصون باشند.
آمادگیها برای مبارزات انتخاباتی از چند روز پیش آغاز شده بود. چاپ تصاویر نامزدان و معاونانشان و نصب آنها بر در و دیوار شهرهای افغانستان یکی از راه های مبارزات انتخاباتی در افغانستان است.
عبدالله عبدالله در ستاد انتخاباتی خود در حال سخنرانی است و حمله علیه طرفدارانش در هرات را محکوم کرده و از دولت خواهان مجازات عاملان آن شد. سخنرانی آقای عبدالله از تلویزیونهای خصوصی طلوع و نور به صورت زنده پخش میشود.
هر دو آقایان اشرف غنی احمدزی و عبدالله عبدالله در انتخابات ریاست جمهوری سال 2009 رقیب حامد کرزی بودند. در آن زمان انتخابات میان آقای عبدالله و آقای کرزی به مرحله دوم کشیده شد و آقای عبدالله حاضر نشد در مرحله دوم انتخابات شرکت کند.
شعار انتخاباتی اشرف غنی احمدزی "تداوم و تحول" است.
شعار انتخاباتی آقای عبدالله "اصلاحات و همگرایی" است
شماری از حامیان آقای اشرف غنی در حال استماع سخنرانی امروز او.
شماری از نامزدها امروز برنامه خود را اعلام نکرده و در شبکه های اجتماعی هم خیلی فعال نیستند.
این بیانگر آن است که نامزدهایی که از روز نخست انتخابات به عنوان یک فرصت استفاده کردند، پیکارهای انتخاباتی را نسبت به آنهایی که در چنین روزی برنامه ندارند، جدی تر گرفته اند.