آیا مهاجرت افغانها به اروپا رو به کاهش است؟
- عنایت شهیر
- بیبیسی
دهها هزار افغان به اروپا مهاجر شده اند
در دستکم دو سال گذشته دهها هزار افغان رو به کشورهایی اروپایی گذاشتند و نظر به آمار موجود، آنها دومین گروه بزرگ مهاجران در اروپا را تشکیل میدهند.
ولایت بلخ از جمله ولایاتی است که شاهد مهاجرت انبوهی از شهروندان افغانستان به خارج از کشور بود.
مقامات در بلخ گفته بودند که بر اساس گزارشهای سازمان مهاجرت و سفارت آلمان در کابل؛ ۱۵۰ هزار نفر از شهروندان ولایات شمالی در کشور آلمان درخواست پناهندگی داده اند.
ایستگاه 'باختر وطن'
سری زدم به یکی از ایستگاههای زمینی در شرق مزار شریف – ایستگاهی به نام 'باختر وطن' که شمال افغانستان را به ولایتهای شمال شرق و مرکز افغانستان وصل میکند، تا ببینم آیا هنوز هم شهروندان افغانستان همچنان عزم سفر دارند یا چیزی تغییر کرده است.
در ایستگاه 'باختر وطن' گروههای سه الی هفت نفری جوانان دیده میشوند که یا منتظر حرکت اتوبوس مسافربری شان هستند و یا در حال چانه زنی با شرکتهای مسافربری.
این جوانان با کولهبار کوچک شان به قصد کابل میروند و از آن جا با موتر (خودرو) به سوی ولایت نیمروز حرکت میکنند.
مقصد شان از همین جا معین و مشخص شده است. از ولایت نیمروز به ایران میروند و اگر توانایی مالی داشتند از رفتن به زمینهای دورتری هم دریغ نمی کنند.
در این ایستگاه بزرگ با سه گروه که قصد مهاجرت داشتند ملاقات کردم. جوانانی که از ولایت های فاریاب و بلخ بودند و لباسهای تابستانی به تن داشتند، اما پوشش پاهایشان گرم و محکم بود.
شخصی در این ایستگاه گفت که اکثر این جوانان روستایی هستند و سر وضع خوبی ندارند و بسیار چانه میزنند.
در ماههای گذشته در این ایستگاه خانوادهها هم به اراده سفر میآمدند
عبدالقادر، باشنده ولایت بلخ با شش نفر دگر قصد مهاجرت کرده است. او میگوید که به ایران میرود و در همان جا کار میکند. او میگوید که پس از چهار ماه برنامه ریزی و تلاش حالا میتواند به ایران برود. پول این سفر را نیز از کسی وام گرفته است.
او میگوید: "در افغانستان کار و بار نیست؛ چه کار کنیم، سلاح بگیرم و مردم را بکشم؟ دزدی و راهگیری کنم؟ مردم هم که آنقدر دارا نیستند از آنها بگیرم. مجبور می روم تا چهار قرانی به دست بیاورم."
قادر پدر یک کودک است. به گفته خودش؛ خداحافظی با فرزند و خانوادهاش خیلی گران تمام شده است. همه گریه کرده اند.
به گفته او، در یکی دو ماه اخیر دهها نفر از خویش و اقارب شان افغانستان را ترک کرده اند.
قادر و دهها قادر دیگر از فقر و بیکاری فرار میکنند و دنبال آرزوهایشان در آرمانشهر غرب و یا در کشور همسایه، ایران هستند.
'شمار روندگان به ایران کاهش یافته'
آمار رسمی در مورد مهاجرت های غیر قانونی در بلخ وجود ندارد، اما شماری از مسئولان شرکتهای ترانسپورتی (مسافرتی) در مزار شریف میگویند که نسبت به دستکم یک ماه پیش؛ شمار روندگان به ایران کاهش یافته است.
گفته میشود که حدود دو ماه پیش؛ گروههای بزرگتری از مهاجران به این ایستگاه میآمدند، اما حالا این رقم کاهش چشمگیری یافته است.
حبیب الله، مسئول شرکت ترانسپورتی خورشید میگوید: "یک ماه پیشتر؛ گروههای ۳۰ الی ۶۰ نفری مهاجران در این شرکت مراجعه میکردند و یک موتر را به کرایه میگرفتند، اما امروزها گروههای سه الی ده نفری مراجعه میکنند."
نظر به گفتههای او، در گذشته تمامی سرنشینان یک اتوبوس را مهاجران تشکیل می دادند، اما حالا اکثر مسافرانشان دکانداران و کسبه هستند.
گفته میشود که این گروههای بزرگ را قاچاقبران همراهی و راهنمایی میکرده اند.
محبوب شاه فرحتی، از مسئولان ایستگاه باختر وطن میگوید که آمار دقیق ندارند، اما شاهد رفتن انبوهی از مردم بوده است اما در حال حاضر گراف این مهاجرتها "خیلی پایین آمده است".
شمار دگری از کارمندان در این ایستگاه میگویند که در آن روزها میان مهاجران؛ زنان و کودکان نیز دیده شده اند.
مقامات محلی در ولایت بلخ در شمال افغانستان میگویند که شرایط سخت پناهندگی در اروپا شاید سبب شده است که شماری از مهاجران دوباره به کشور برگردند.
رئیس مهاجرت ولایت بلخ میگوید که در چند روز اخیر، حدود بیست مهاجر دوباره به خانههایشان برگشته اند. به گفته عبدالصبور قادری، رئیس مهاجرت بلخ، این عودت کنندهها جوانان استند.