'عصبانی نیستم'؛ فیلمی درباره دانشجویان 'ستاره‌دار' که خود ستاره‌دار شد

  • مریم زهدی
  • بی‌بی‌سی
نوید محمدزاده، باران کوثری و رضا درمیشیان

منبع تصویر، .

توضیح تصویر،

در جشنواره سی و دوم فیلم فجر نوید محمدزاده و باران کوثری بازیگران "عصبانی نیستم" برای بازی در این فیلم نامزد دریافت دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد و زن شده بودند

فیلم "عصبانی نیستم" به کارگردانی رضا درمیشیان تا به حال ۵ مجوز اکران دریافت کرده اما برای چندمین بار از نوبت اکران بیرون کشیده شده و هنوز بلاتکلیف است. احمد مازنی، نماینده تهران، در مجلس ایران روز سوم دی ماه از وزارت ارشاد در این باره توضیح خواسته و گفته این وزارتخانه باید به ما توضیح دهد که دلیل این بلاتکلیفی چیست.

این فیلم یک بار با حواشی و درگیری های زیاد در جشنواره سی و دوم فیلم فجر اکران شد، اما بعد از آن با اینکه چند نوبت مجوز اکران گرفت در سینماها به نمایش در نیامد. نوبد محمد زاده که امروز یکی از بازیگران پرکار سینما و تئاتر ایران است با حضور در این فیلم شهرت یافت و نامزد دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.

باران کوثری هم به خاطر بازی در این فیلم، نامزد بهترین بازیگر سیمرغ بلورین نقش اول زن، هایده صفی یاری، نامزد بهترین تدوین، نظام الدین کیایی نامزد بهترین صدابرداری ، محمد رضا دلپاک، نامزد بهترین صداگذاری و امیر سحرخیز و کامران سحرخیز نامزد دریافت سیمرغ بهترین جلوه‌های ویژه این دوره از جشنواره شده بودند.

شورای صنفی نمایش روز ۲۷ آذر اعلام کرده که اکران فیلم "عصبانی نیستم" به کارگردانی رضا درمیشیان به زمانی نامعلوم موکول شده است. این در حالی است که همین شورا پیشتر اعلام کرده بود که این فیلم از ۲۹ آذرماه اکران می شود. سخنگوی شورای صنفی نمایش که یک هفته پیش بر اکران این فیلم تأکید کرده بود، گفت که "عصبانی نیستم" به دلیل تراکم فیلم‌های در حال نمایش فعلا اکران نمی شود.

نصرالله پژمان‌فر، نماینده اصولگرای مجلس چندی پیش از قول عباس صالحی، وزیر ارشاد گفت که این فیلم اکران نمی شود. وزیر ارشاد فردای آن روز این گفته را تکذیب کرد و گفت که سیاست وزیر درباره اکران و مجوزها، اعتماد و اتکا به شوراهای تخصصی است و به طور موردی ورود نمی کند.

بعد از آن، بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق در نامه‌ای به وزارت ارشاد هشدار داد و گفت که وزارت ارشاد در صورت اکران فیلم "عصبانی نیستم"، "سیلی می خورد". به نظر می‌رسد این تهدید در نهایت منجر به عدم اکران این فیلم در زمان مقرر شد. این فیلم ماجرای "ستاره‌دار" شدن عده‌ای از دانشجویان ایرانی را در سال‌های ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد و در دوران پس از انتخابات بحث برانگیز سال ۱۳۸۸ روایت می‌کند.

موضوع "ستاره‌دار" شدن دانشجویان و باز ماندن آنها از ادامه تحصیل این روزها به دلیل اظهار نظر تازه وزیر علوم موضوع داغ بحث محافل اجتماعی و سیاسی است.

از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
پادکست
صفحه ۲

در این برنامه با صاحب‌نظران درباره مسائل سیاسی و اجتماعی روز گفت‌ و‌ گو می‌کنیم.

پادکست

پایان پادکست

منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران روز شنبه ۲۵ آذرماه گفته بود که دانشجوی ستاره دار سیاسی در ایران وجود ندارد و مشکل اکثر این دانشجویان نقص پرونده است.

گروهی از منتقدان آقای روحانی، وزارت ارشاد را به خالی کردن میدان به نفع تندروها و تن دادن به محدودیت اکران متهم می‌کند و این را گواهی بر این نکته می‌دانند که فرهنگ و هنر در دولت او اولویت ندارد.

''''شرایط و حال خوبی ندارم اما عصبانی نیستم ''''

رضا درمیشیان، کارگردان فیلم عصبانی نیستم در اینستاگرام خود نوشته: "عصبانى نیستم، اما بى نهایت ناامید، ناامید، ناامید، غمگین، دلسرد، تنها، تنها، تنهاتر، افسرده، تلخ، تلخ‌تر هستم. عصبانى نیستم، اما با اشک نوشتم، با اشک ساختم و با اشک شاهد اتفاقاتش هستم. صدها بار بازبینى در شوراهاى مختلف، دریافت پنج پروانه نمایش و سه بار ثبت تاریخ اکران در شوراى صنفى، بالا و پائین رفتن هاى مختلف و... و..."

او اضافه کرده: "من به عنوان تهیه کننده و کارگردان فیلم 'عصبانى نیستم ' به هیچ عنوان از اکران انصراف نداده ام و تمامى نقل قول هایى که مى شود را تکذیب مى‌کنم و همچنان پى‌گیر نمایش این فیلم هستم. عصبانى نیستم، هرچند فیلمم به راحتى ذبح و قربانى مى شود، چون سازنده‌اش در هیچ اردوگاه سیاسى‌اى نیست و هیچ پشتوانه‌اى ندارد."

"عصبانى نیستم، اما ... شرایط و حال خوبى ندارم..."

ظاهرا آقای درمیشیان همچنان منتظر است تا این فیلم بالاخره بعد از ۴ سال به سالن‌های سینما راه پیدا کند.

به نظر می‌رسد که هواداران حکومت اکران این فیلم در آستانه سالگرد تظاهرات نهم دی ماه را معنادار یافته و با آن مخالفت کرده‌اند.

این تظاهرات در واکنش به تظاهرات هواداران جنبش سبز در تاسوعا و عاشورای ۱۳۸۸ و به دعوت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به ریاست احمد جنتی انجام شد.

در نامه بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق به وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده بود: "جناب آقای وزیر! به شما هشدار می‌دهیم که هرگز در برابر وهن حماسه ۹دی، توهین به نظام اسلامی و پایمال شدن خون شهدای فتنه سکوت نخواهیم کرد و چنانچه وزارت ارشاد از اکران فیلم مذکور جلوگیری نکند، از جنبش دانشجویی و سایر اقشار ملت شریف ایران سیلی خواهد خورد."

محمد حسینی وزیر ارشاد دولت آقای احمدی‌نژاد چندی پیش گفته بود که این فیلم اساسا بدون مجوز ساخته شده، اما آقای درمیشیان در واکنش به این ادعای آقای حسینی، پروانه ساخت فیلم را منتشر کرد.

کمیسیون فرهنگی مجلس نهم به شدت با اکران فیلم "عصبانی نیستم" مخالف بود. احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس نهم در نامه‌ای به وزیر ارشاد وقت از او خواست تا به ۸ فیلم سینمایی از جمله "عصبانی نیستم"مجوز اکران داده نشود. آقای سالک گفته بود کمیسیون فرهنگی مجلس نمی‌تواند شاهد گسترش "ضدارزش‌ها به سبک دشمن در جامعه باشد" و "ما تا هستیم نمی‌گذاریم این اتفاقات و جریانات صورت گیرد".

اما به نظر می‌رسد با تغییری که در بافت مجلس دهم ایجاد شده، کمیسیون فرهنگی مجلس فعلی بیش از آنکه در پی توقف اکران این فیلم باشد، در پی تعیین تکلیف وضعیت اکران آن است.

عباس صالحی، وزیر ارشاد هم که پیشتر با وعده رفع توقیف فیلم‌های توقیف شده پا به عرصه مدیریت فرهنگی گذاشته بود و در گفتگو با مطبوعات گفته بود وجود یک فیلم توقیفی هم برای سینمای ایران زیاد است، فعلا درباره عصبانی نیستم سکوت کرده است.