'چه سرسبز بود دره ما' در آپارات

این هفته در آپارات فیلم 'چه سرسبز بود دره ما' ساخته فرشته جغتایی بهنمایش درمیآید.
درباره فیلم
ترک خانه و دیار همیشه سخت است، بهخصوص وقتی این کوچ اجباری باشد و این دوری از روی ناچاری. در دهه هفتاد و هشتاد شمسی در ایران سدسازی برای کمک به صنعت و کشاورزی مناطق مختلف رونق داشت، اما آبگیری این سدها میتوانست درعین حال بلای جان روستاهای کوچک حاشیه سدها شود. چنین اتفاقی معمولا به مذاق روستانشینانی که مجبور به ترک دیار خود میشوند، خوش نمیآید. مستند 'چه سرسبز بود دره ما' حکایت همین گروه از مردم است. آنها که برای نجات از زیر آب رفتن زندگیشان دل به امید معجزه امامزاده محل بستهاند. ماجرا در نزدیکی شهرستان ایذه در خوزستان رخ میدهد و حکایت یک روستا از ۶۳ روستایی است که در معرض خطر زیرآب رفتن قرار داشتهاند.
ویژگی فیلم
'چه سرسبز بود دره ما' یک مستند درخشان و بهیادماندنی است. فیلمی شاعرانه، چند لایه، عمیق و بسیار هوشمندانه با جذابیت بصری و صوتی ظریف و بسیار که در آن صدا و تدوین کارکرد خیلی خلاقانهای دارند. با یک ریتم خوب و موجز و بدون پرگویی. این فیلم در بیستوهفتمین جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین مستند و در فستیوال حقوق بشر آرژانتین موفق به دریافت جایزه بهترین مستند کوتاه شده است. فیلم تولیدش سه سال طول کشیده است و در فاصله سال های ۸۴ تا ۸۷ انجام شده است.
درباره پدیدآورندگان فیلم
فرشته جغتایی، کارگردان
فرشته جغتایی،کارگردان فیلم متولد ۱۳۵۶ در تهران و دانشآموخته نمایش عروسکی از دانشگاه سوره است. وی از سال ۱۳۶۷ با طراحی صحنه و ساخت دکور تئاتر فعالیتهای هنریاش را شروع کرد و از سال ۱۳۸۰ وارد عرصه سینما شد. او در مقام طراح و مجری صحنه، جلوههایویژه و گریم و نیز منشیصحنه و فیلمبردار پشتصحنه در فیلمهای سینمایی زیر همکاری داشته است: طراحی و اجرای جلوه های ویژه فیلم سینمایی 'توکیو بدون توقف' (کارگردان: سعید عالم زاده)، طراحی و اجرای گریم فیلم های سینمایی: 'چند کیلو خرما برای مراسم تدفین' (کارگردان : سامان سالور), 'کنار رودخانه' (کارگردان :علیرضا امینی), 'عبور از غبار' (کارگردان : شوکت امین - محصول کشور عراق) و طراح صحنه و لباس فیلمهای سینمایی: 'جینگو، روایت معلق' (کارگردان: تورج اصلانی), 'چند کیلو خرما برای مراسم تدفین' (کارگردان : سامان سالور), 'دیروقت' (کارگردان : اصغر نعیمی) و منشیصحنه فیلمهای سینمایی 'عبور از غبار'(کارگردان : شوکت امین - محصول کشور عراق) , 'چکمه ها در برف' (کارگردان : شمس الدین آروند) . فیلم 'چه سرسبز بود دره ما' اولین تجربه کارگردانی خانم جغتایی است که در بیش از سی جشنواره معتبر به نمایش درآمده و موفق به دریافت یازده جایزه داخلی و ۴ جایزه بینالمللی شامل بهترین فیلم مستند کوتاه از جشنوارههای سینه کوئست امریکا و محیط زیست تورین ایتالیا و حقوق بشر بوینوسآیرس آرژانتین و نیز بهترین مستند میان مدت فستیوال بینالمللی مردم در کالِدونیای جدید شده است.
تورج اصلانی، فیلمبردار و تهیهکننده فیلم
تورج اصلانی مدیرفیلمبرداری و تهیهکننده این فیلم، متولد دیماه ۱۳۵۲ در شهرستان سنقر استان کرمانشاه و دانشآموخته کارگردانی سینما از دانشگاه سوره تهران است. آغاز فعالیت حرفهای او در سینما در سال ۱۳۷۹ با فیلم سینمایی 'خواب سفید' به کارگردانی حمید جبلی بوده است که وی را به عنوان جوانترین مدیر فیلمبرداری به سینمای آن زمان ایران معرفی کرد. او مدیر فیلمبرداری بیش از ۳۵ فیلم بلند سینمایی از محصولات سینمای ایران، کردستان عراق و ترکیه و تهیهکننده چند فیلم سینمایی و مستند بوده است. او یکی از موفقترین فیلمبرداران ایرانی در جشنوارههای بینالمللی فیلم است. او موفق به دریافت شانزده جایزه داخلی و بینالمللی برای فیلمبرداری فیلمهای مختلف شده است. اولین تجربه بلند سینمایی اصلانی به عنوان کارگردان فیلم 'جینگو، روایت معلق ' نام دارد که در سال ۱۳۹۲ ساخته شده است.
درباره کارشناسان برنامه
فرید اسماعیلپور فیلمساز، پژوهشگر و دانشجوی مقطع دکترای سینما در دانشگاه سوربن فرانسه است. فعالیت سینمایی خود را در نوجوانی با تحصیل در دورههای آموزش فیلمسازی انجمن سینمای جوانان ایران و ساخت فیلمهای کوتاه تجربی آغاز کرد. پس از آن او کوشید تا با ساخت سه فیلم مستند درباره موسیقی فولکلور خراسان و یک فیلم درباره شیخ احمد جامی، صوفی و شاعر قرن ششم (مجموعه فرهنگ فولکلوریک خراسان)، سهم خود را در حفظ و انتقال این فرهنگ ایفا کند. وی تاکنون هشت فیلم مستند و چهار فیلم کوتاه داستانی و تجربی در کارنامه خود دارد. بعضی از فیلمهای او عبارتند از: 'نوایی '، 'ژنده پیل '، 'نیمکت سنگی '، 'آوریل بیرحمترین ماههاست ' و 'نامه ایرانی '. اسماعیلپور در کنار فیلمسازی به عنوان نویسنده و مترجم با نشریههای سینمایی همکاری میکند و به تازگی کتاب 'پیدایش سینمای مولف ایران، ابراهیم گلستان ' از وی به زبان فرانسه در پاریس منتشر شده است.
رحمان عالمی فیلمساز افغانستانی مقیم انگلستان و دانشآموخته علوم ومعارف دینی از ایران و دانشجوی کارشناسیارشد رشته دیجتال فیلم در دانشگاه ساوت بنک لندن است.او سالها قبل فیلمسازی را از ایران آغاز و در کشور فنلاند تکمیل کرده است . آقای عالمی تاکنون بیش از ۱۵ فیلم مستند کوتاه و بلند تهیه وکارگردانی نموده که تعدادی از ساختههای او در تلویزیونهای ملی ایران، افغانستان و فنلاند و چنین فستیوال فیلم بهنمایش درآمدهاند و کارگردانش را صاحب جوایزی کردهاند. از مهمترین فیلمهای او میتوان بهفیلمهای 'مادر وطن 'ازمجموعه روایت هجر ( ۲۰۰۲)، بچهها ساکت (۲۰۰۳)، مستند بودا (۲۰۰۴)، باید فروخت (۲۰۰۷)، بازگشت به افغانستان(۲۰۰۸) و وقتی بهار می آید (۲۰۱۳) اشاره کرد.
دکتر مازیار اشرفیانبناب، متولد شهریور ۱۳۴۵ در تهران و دانشآموخته دکتری پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی و جمعیتی از دانشگاه کمبریج انگلستان است. وی همچنین موفق به اخذ کارشناسیارشد باستانشناسی در دانشگاه یومیست شهر منچستر و دانشگاه شفیلد در انگلستان نیز گردیده است و علاوه بر اشتغال به عنوان پزشک قانونی، تاکنون به عنوان مدرس و عضو هیئت علمی در دانشگاه پورتموث، دانشگاه ووستر و دانشگاه شهر لستر مشغول تحقیق و تدریس بوده است. تحقیقات و مطالعات علمی وی عموما بر مطالعه تاریخ و سرگذشت اقوام ایرانی و غیرایرانی ساکن در خاورمیانه و خاور نزدیک (لِوانت و اراضی فلسطینی) و بررسی ارتباطات تاریخی و ژنتیکی این اقوام کهن متمرکز است.
گفتگوی آپارات
گفتگوی آپارات با فرید اسماعیلپور تحلیلگر فیلم، رحمان عالمی مستندساز و دکتر مازیار اشرفیان بناب کارشناس ژنتیک درباره فیلم "چه سرسبز بود دره ما" ساخته فرشته جغتایی را اینجا ببینید.

زمان پخش برنامه آپارات به وقت ایران و افغانستان :
جمعه ساعت ۲۱:۰۰ ایران
شنبه ساعت ۱۱:۰۰ ایران
یکشنبه ساعت ۲۴:۰۰ ایران
سهشنبه ساعت ۱۶:۰۰ ایران
چهارشنبه ساعت ۲۴:۰۰ ایران
پنجشنبه ساعت ۲۳:۰۰ اروپای مرکزی
آرشیو برنامه های آپارات
برای دسترسی به صفحات برنامههای گذشته آپارات روی اینجاکلیک کنید.
مشاهده برنامه از طریق وبسایت بیبیسی فارسی
این فیلم در ساعات اعلام شده در جدول فوق از طریق کلیک بر روی اینجا، لینک پخش زنده تلویزیون وبسایت بیبیسی فارسی
و یا اینجا، لینک پخش زنده تلویزیون بیبیسی فارسی در کانال بیبیسی فارسی در یوتیوب نیز قابل مشاهده است.
آدرس پست الکترونیک برنامه آپارات: aparat@bbc.co.uk
آدرس فیس بوک برنامه آپارات: https://www.facebook.com/aparatonbbc
می توانید از طریق پنجره زیر هم با ما تماس بگیرید: