بیژن صفاری معمار و نقاش معاصر در پاریس درگذشت
اعضای کارگاه نمایش: ردیف پایین نفر چهارم از سمت راست بیژن صفاری
بیژن صفاری، هنرمند و هنرشناس روز دوشنبه دوم اردیبهشت، ۲۲ آوریل در سن ۸۶ سالگی در شهر پاریس درگذشت.
از جمله کارهای ماندگار او در معماری میتوان از طراحی پارک دانشجو در کنار تئاتر شهر و مرمت باغ فردوس در نزدیکی تجریش نام برد.
منبع تصویر، kargah nemayesh
طراحی پوستر از بیژن صفاری
او فرزند تیمسار محمدعلی صفاری، سیاستمدار، نماینده مجالس سنا و شورای ملی و نویسنده ایرانی بود.
پس از اتمام تحصیلات متوسطه برای ادامه تحصیل به سوئیس و فرانسه رفت و در فرانسه در رشته معماری تحصیل کرد.
در سال ۱۹۵۹ میلادی پس از پایان تحصیل به تهران بازگشت و شرکت معماری خود را تاسیس کرد.
طراحی و نقاشی از دیگر فعالیتهای مستمر بیژن صفاری بوده و آثار متعددی از او در سبکهای مختلف به جای مانده است.
با این حال فعالیت فرهنگی و هنری بیژن صفاری محدود به معماری و نقاشی نبود.
او در دانشکده هنرهای تزئینی تهران رشتههای مختلف هنرهای تجسمی را تدریس و به عنوان مشاور با تلویزیون ملی ایران و جشن هنر شیراز همکاری میکرد.
بیژن صفاری در کنار مارکو گریگوریان، سیراک ملکونیان، سهراب سپهری، پرویز تناولی و منوچهر شیبانی از اعضای "گروه هنرمندان معاصر" ایران بود و مدیریت "کارگاه نمایش" را به عهده داشت.
این تشکل تئاتری با هدف "کمک به نویسندگان، بازیگران، کارگردانان و طراحان برای خودآزماییها و تجربههایی خارج از محدودیتهای متداول حرفۀ نمایش" از ۱۴ خرداد ۱۳۴۸ آغاز به کار کرد و یک دهه پیش از انقلاب موج جدیدی در اجرای تئاتر ایجاد کرد.
کارگاه نمایش به پیشنهاد رضا قطبی، رئیس وقت تلویزیون ملی ایران تاسیس شد که می خواست" محیطی برای کارکردن تئاتر به شکل آزاد" به وجود آورد.
این کارگاه با همیاری ایرج انور، بیژن صفاری، آربی اُوانسیان، داوود رشیدی و عباس نعلبندیان شکل گرفت و بیژن صفاری مدیریت آن را برعهده داشت.
بیژن صفاری با ترجمه دو فصل "تئاتر و فرهنگ" و "تئاتر شرق و غرب" از کتاب "تئاتر و همزادش" اثر آنتونن آرتو، نظریه "تئاتر شقاوت" را به جامعه تئاتر ایران معرفی کرد.
بیژن صفاری پس از انقلاب به فرانسه مهاجرت کرد و در آنجا به فعالیت هنری خود ادامه داد.
سفارت فرانسه در تهران در توییتی درباره درگذشت این هنرمند نوشت: "درگذشت بیژن صفاری، معمار و نقاش ایرانی ما را غرق اندوهی عمیق کرد. او که پاریس را برای زندگی برگزیده بود، چندین نسل از هنرمندان ایرانی و فرانسوی را با حس نوآوری و زیباییشناسیاش تحت تاثیر قرار داد."
بیژن صفاری تحولات فرهنگی و اجتماعی ایران و جهان را بخوبی درک میکرد و معتقد بود که ایران باید با کشورهای مختلف غرب و شرق وارد گفتوگوی فرهنگی شود.
با این دیدگاه او به هنرمندان جوانی که در رشته های مختلف دست به ابداع میزدند پر و بال داد و در رشد هنر مدرن ایران نقش موثری داشت.