سخنگوی شورای نگهبان: طرح قرارداد توتال در مجلس ضرورتی ندارد
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی ایران، میگوید ضرورتی ندارد که قرارداد ایران با شرکت توتال در مجلس طرح شده و به تایید نمایندگان برسد، هرچند به گفته او نمایندگان میتوانند درباره این قرارداد تحقیق کنند.
آقای کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره بررسی قرارداد توتال گفته است نمایندگان میتوانند "از باب نظارت" به این موضوع بپردازند.
او گفته است: "بر اساس تفسیری که وجود دارد دو طرف قرارداد باید دولت باشند، اگر قراردادهای کاری باشند که یک طرف بخش خصوصی است ضرورتی ندارد که به مجلس برود. در این مورد قرارداد یک طرف دولت و یک طرف توتال است که بخش خصوصی است."
حدود سه هفته پیش ایران و کنسرسیومی به ریاست شرکت توتال قراردادی برای توسعه فاز ١١ میدان گازی پارس جنوبی امضا کردند. ارزش این قرارداد تا ۵ میلیارد دلار عنوان شده است. علاوه بر این ایران و توتال برای سرمایهگذاری دو میلیاردی توتال در پتروشیمی ایران به توافق اولیه رسیدهاند.
گروهی از محافظهکاران در ایران منتقد قرارداد با توتال هستند.
فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس ایران به ایسنا خبر داده است که وزارت نفت متن قرارداد با توتال را در اختیار مجلس گذاشته و این قرارداد در روزهای سهشنبه و چهارشنبه در مجلس بررسی میشود.
تداوم نزاع بر سر قرارداد ایران با توتال
عباسعلی کدخدایی گفته است اگر مجلس به واسطه نقش نظارتی خود مصوبهای درباره قرارداد توتال داشته باشد شورای نگهبان آن را بررسی خواهد کرد، در غیر این صورت شورای نگهبان کاری به قرارداد ایران و توتال ندارد.
قرارداد ایران و توتال اولین قرارداد عمده انرژی ایران پس از توافق هستهای و یکی از بزرگترین قراردادهای این بخش پس از انقلاب ایران است. محافظهکاران از محرمانه بودن بخشهایی از قرارداد، دسترسی شرکتهای خارجی به اطلاعات و همچنین سهم شرکتهای خارجی انتقاد میکنند.