افزایش قیمت مسکن؛ نرخ تورم شهریور ماه در ایران به حدود ۴۳ درصد رسید

منبع تصویر، AFP
مرکز آمار ایران در تازهترین گزارشی که منتشر کرده نرخ تورم سالانه در شهریور ماه امسال برای خانوارهای این کشور را ۴۲/۷ اعلام کرده است. با این احتساب نرخ تورم اعلام شده نسبت به ماه قبلی (دوازده ماهه منتهی به مرداد) حدود نیم درصد افزایش داشته است.
این سازمان همچنین در گزارشی که همزمان منتشر کرده اعلام کرده که در مناطق شهری ایرانی متوسط قیمت معامله یک متر مربع زمین در بهار امسال نسبت به بهار پارسال حدود یک و نیم برابر شده است.
منظور از نرخ تورم سالانه در شهریور، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (CPI) در یک سال منتهی به این ماه، نسبت به دوره مشابه سال قبل (شهریور ۱۳۹۷) است.
خانوارهای شهری در ایران در دوازده ماه منتهی به شهریور شاهد تورم ۴۱/۹ درصدی و خانوارهای روستایی در همین مدت تورم ۴۷/۴ درصدی را تجربه کردهاند.

شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (CPI) معیار سنجش تغییرات قیمت کالاها و خدماتی است که خانوارها از آن استفاده میکنند؛ این شاخص به عنوان وسیلهای برای اندازهگیری سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات مورد مصرف خانوارها، یکی از بهترین معیارهای سنجش تغییر قدرت خرید پول به شمار میرود.
نرخ تورم منتهی به هر ماه از محاسبه درصد تغییر متوسط شاخص CPI در دوازده ماه منتهی به ماه مورد نظر نسبت به دوره مشابه قبلی به دست میآید.

بر اساس اعلام مرکز آمار در این مدت (دوازده ماه منتهی به شهریور) اقلامی مانند گوشت قرمز، ماهی، دخانیات و تفریح و فرهنگ شاهد بیشترین افزایش قیمت بودهاند.
کمترین تغییر قیمت مربوط آب، برق و سوخت بوده که حدود ۲۲ درصد نرخ آنها افزایش یافته است.

مرکز آمار ایران در حالی نرخ تورم خانوارهای ایرانی را اعلام کرده که اخیرا دولت این کشور از حذف بخشی از یارانه بگیران خبر داده است؛ جمعیت یارانه بگیران در ایران به حدود ۷۸ میلیون نفر میرسد.
در ماههای اخیر آییننامه حذف سه دهک بر اساس قانون بودجه تصویب شده است.
قیمت سوخت در حالی کمترین تغییرات قیمت را در دوازده ماه منتهی به شهریور نشان داده که اخیرا بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران گفته هنوز تصمیمی برای افزایش قیمت حاملهای انرژی "نهایی نشده است."
سال گذشته (۱۳۹۷) یکی از نامتلاطمترین سالهای اقتصادی برای ایرانیان بود؛ نرخ تورم که تا خرداد ماه بنابر اعلام منابع رسمی تک رقمی مانده بود، دورقمی شد.
طی این مدت قیمت بسیاری از اقلام خوراکی و مصرفی نظیر سیب زمینی و گوجه فرنگی بشدت افزایش یافت و قیمت مسکن هم در اوایل سال بعد (۱۳۹۸) تقریبا دو برابر شد.
این روند افزایش قیمتها معیشت بسیاری خانوارهای ایرانی را بشدت تحت تاثیر قرار داد.

منبع تصویر، Getty Images
یکی از دلایل افزایش قیمت کمبود عرضه مسکن بوده که به تشدید گرانی و اجاره بها دامن زده است
افزایش قیمت مسکن
مرکز آمار ایران همزمان با انتشار نرخ تورم، در گزارشی به تحولات بازار زمین و مسکن هم پرداخته است.
در این گزارش متوسط قیمتها در بهار امسال (۱۳۹۸) با بهار پارسال مقایسه شده که منعکس کننده افزایش قیمت در نقاط شهریست.
در این گزارش آمده که متوسط قیمت معامله یک متر مربع زمین یا زمین ساختمان کلنگی در بهار امسال نسبت به بهار پارسال حدود یک و نیم برابر شده است.
در همین گزارش متوسط قیمت هر متر مربع بنای مسکونی در مقایسه با پارسال بیش از ۸۲ درصد افزایش داشته است؛ بر همین اساس اجاره بها در بهار امسال در مقایسه با فصل مشابه سال قبل حدود ۳۰ درصد افزایش نشان داده است.
با کاهش ارزش ریال در سالهای اخیر و افزایش نرخ تورم، قیمت مسکن هم در ایران رو به افزایش گذاشت و به تبع آن نرخ اجاره بها هم افزایش یافت.
یکی از دلایل افزایش قیمت کمبود عرضه مسکن بوده که به تشدید گرانی و اجاره بها دامن زده است تا جایی که در تابستانی که گذشت رسانههای ایران گزارشهایی درباره چادرنشینی هم منتشر کردهاند.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی البته در گزارشی گفته با احتساب مسکن خالی، تعداد خانههای موجود پاسخگوی نیازهاست.
بر اساس سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، آمار خانههای خالی در ایران از یک میلیون و ۶۶۳ هزار واحد در سال ۱۳۹۰ به ۲ میلیون و ۵۸۷ هزار واحد در سال ۱۳۹۵ افزایش یافته که حدود ۵۵ درصد رشد داشته است.
آمارهای رسمی نشان میدهد بیش از شش میلیون خانوار یعنی ۲۵/۹ درصد خانوارها در ایران اجارهنشین هستند.