کرونا در ایران؛ مشاغل 'پرخطر' برای بازگشایی معرفی شد
اتاق اصناف ایران فهرست مشاغل 'پرخطر' در دوران شیوع ویروس کرونا را اعلام کرده است.
سعید ممبینی، رئیس این اتاق اصناف پرخطر را مشاغلی برشمرده "که فعالیت آنها مستلزم حضور بیشتر مردم است و لازم است تا اطلاع ثانوی تعطیل باشند."
بر این اساس تالارها، رستورانها، کافهها، استخر و سونا، سالنهای زیبایی زنانه، مراکز تجاری و بازارهای سرپوشیده، باشگاههای ورزشی و آموزشگاههای علمی از جمله مشاغل پرخطر شناخته شدهاند.
اتاق اصناف همچنین از پاساژها و مجتمعهای تجاری و بازارهای مرکزی مسقف، ، آموزشگاههای رانندگی، طباخی و فستفود، تالار پذیرایی و سالن مراسم، قهوهخانه، چایخانه و تریا نام برده که تا اطلاع ثانوی امکان فعالیت ندارند.
بر اساس مصوبه ستاد ملی مدیریت کرونا در ایران که اتاق اصناف آن را اعلام کرده رستورانهای غذای بیرونبر مجاز به فعالیت هستند.
پیشتر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفته بود مشاغل کمخطر از سیام فروردین در استان تهران و از ٢٣ فروردین در شهرستانها میتوانند فعالیت خود را آغاز کنند.
گفته شده این واحدها باید "گواهی سلامت" دریافت کنند و بارکد را هم در محل کسب خود نصب کنند.
رئیس اتاق اصناف ایران دیروز گفته بود که از روز شنبه (۲۳ فروردین) ۷۵ درصد واحدهای صنفی در ایران، به جز استان تهران، فعالیت خود را از سر میگیرند.
بر اساس اعلام دولت ایران از ابتدای هفته آینده (شنبه) ساعات کاری ادارات از ۷ صبح تا دو بعدازظهر خواهد بود . حسن روحانی گفته است: "فعالیت ادارات به این شکل است که دو سوم سر کار خواهند بود و یکسوم مجازند که حاضر نباشند."
او همچنین حضور افراد مبتلا به کرونا در سر کار را ممنوع کرده است.
دولت ایران در حالی تصمیم به بازگشایی بعضی از واحدهای صنفی گرفته که این اقدام پیشتر مایه اختلاف وزارت بهداشت و وزارت صمت شده بود . وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای بر "عدم وقفه در کار و تولید کشور" تاکید داشت و وزارت بهداشت هم این دستورالعمل را مغایر با مسؤولیت ستاد ملی مقابله با کرونا در ایران دانسته بود.
هفته پیش سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران در نامه ای به آقای روحانی نسبت به آغاز فعالیت کسب و کارها انتقاد کرده بود.
او گفته بود "هر گونه تصمیم آتش به اختیار توسط هر دستگاه دولتی، غیردولتی، فرهنگی، مذهبی و غیره که مورد تأیید نباشد شعلههایش به سرعت دامن نظام سلامت و متعاقب آن اقتصادی کشور را خواهد گرفت".
وزیر بهداشت ایران هشدار داده بود که "کوچکترین حرکت نسنجیده و غیرمنطبق با نظر کارشناسی آسیبهای غیرقابل جبرانی در پی خواهد داشت."
بر اساس آنچه اخیرا اتاق اصناف ایران اعلام کرده بازگشایی اصناف "تدریجی" است و بر اساس اولویت انجام میشود.
- آیا کشورهای ثروتمند میتوانند واکسن کرونا را احتکار کنند؟
- خطر کرونا برای جوانترها چقدر است؟
- آیا کشورهای ثروتمند میتوانند واکسن کرونا را احتکار کنند؟
- ۵ راهبرد موفق برای مهار ویروس کرونا
- کرونا؛ رباتهایی که با پرتو فرابنفش به شکار ویروس میروند
- پنج دلیل برای امید در میان هرج و مرج ویروس کرونا
- ویروس کرونا؛ حفظ فاصله اجتماعی و جداسازی خود از دیگران یعنی چه؟
- ویروس کرونا؛ چقدر تا ختم غائله و بازگشت زندگی عادی فاصله داریم؟
کمتر از دو هفته پیش بود که ستاد ملی کرونا هم درباره از سرگیری فعالیت بعضی مشاغل و واحدهای تولیدی اطلاعیهای صادر کرد که در بخشی از آن آمده بود: "فعالیت کلیه واحدهای تولیدی، با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی اعلام شده از سوی ستاد ملی کرونا، از تاریخ ۱۶ فروردین ماه بلامانع خواهد بود."
در این اطلاعیه البته آمده بود واحدهایی که پیشتر مشمول ممنوعیت و محدودیت "تردد و تجمع" بودند همچنان تعطیل خواهند بود.
بعضی از صاحبان کسب و کار به تصور این که میتوانند از شنبه (شانزدهم فروردین) کار خود را شروع کنند کرکره مغازههای خود را بالا بردند که البته بعضی از آنها پلمپ شدند و با تکذیب مسئولان دولتی مشخص شد ستاد ملی کرونا فقط واحدهای عرضهکننده کالاهای ضروری را مجاز به فعالیت دانسته بود.
اقتصاد ایران در حالی تبعات اقتصادی شیوع کرونا را به دوش میکشد که بسیاری از شهروندان ایرانی روزهای سختی را سپری میکنند و بین خانه ماندن و امرار معاش باید یکی را انتخاب کنند.
بعضی از کسبه بازار میگویند بهای ابتلا به کرونا به اندازه رکود اقتصادی برای آنها سنگین است.