سازمان خصوصی سازی ایران جزئیات 'آزادسازی' سهام عدالت را اعلام کرد
یک روز پس از انتشار ابلاغیهای درباره موافقت رسمی آیتالله خامنهای، رهبر ایران با 'آزاد سازی" سهام عدالت، سازمان خصوصیسازی جزئیاتی در این باره ارائه کرده است.
علیرضا صالح، رئیس سازمان خصوصیسازی ایران در گفتگویی با خبرگزاری مهر گفته سامانه سهام عدالت در بورس از امروز چهارشنبه (دهم اردبیهشت)"آماده سرویس دهی میشود" و آزادسازی تا یک ماه دیگر انجام خواهد شد.
او مدتی پیش از ابلاغیه اخیر اظهار امیدواری کرده بود تا آبان ماه سهام عدالت "در بورس قابل معامله شود."
۳۶ شرکت بورسی۳۶۶ هزار میلیارد تومان
۱۳شرکت غیربورسی۳/۵ هزار میلیارد تومان
با اتفاقات اخیر حالا "سهامداران عدالت۳۰ روز فرصت دارند انتخاب کنند که خودشان مدیریت سهامشان را مدیریت خواهند کرد یا خیر."
آقای صالح همچنین گفته در صورت ورود مستقیم سهامداران به بورس، این سهام به سپرده گذاری بورس داده خواهد شد؛ اما در غیر اینصورت یک شرکت سرمایهگذاری سهام آنها را مدیریت میکند.
سبد سهام عدالت مرتبط با ۴۹ شرکت است که از این تعداد ۳۶ شرکت در بورس حضور دارند و مابقی غیربورسی هستند.
بنابر اعلام سازمان خصوصی سازی قرار شده سهام ۱۳ شرکت غیربورسی در شرکت سرمایه گذاری سهام عدالت استانها باقی بمانند و به تدریج وارد بورس شوند.
رئیس سازمان خصوصی سازی گفته: "افرادی که مدیریت سهام را در اختیار خودشان بگیرند نمیتوانند بلافاصله سهام خود را بفروشند بلکه باید منتظر بمانند تا شورای عالی بورس مکانیزم و دستورالعمل فروش سهام عدالت را بررسی و تصویب کند و شرایط و نحوه فروش مشخص شود."
بر اساس آنچه این سازمان گفته با انتقال سهام عدالت به بورس؛ از یک ماه دیگر بورس اوراق بهادار تهران حدود ۶۰ میلیون سهامدار خواهد داشت.
سازمان خصوصی سازی در اسفند ماه پارسال، سود "علیالحساب" سهام عدالت در سال ۹۷ را حدود ۲۰۵ هزار تومان اعلام کرد.
بعضی از مقامهای رسمی در ایران گفتهاند با این ورود به بورس، حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه خواهد شد.
بر اساس دادههای به روز شده پایگاه اطلاع رسانی سهام عدالت، تعداد کلی مشمولان سهام عدالت بیش از ۴۹ میلیون نفر اعلام شده که از این تعداد حدود ۴۶/۵ میلیون نفر زنده هستند.
ارزش مجموع ۴۹ شرکت سبد سهام عدالت (بورسی غیربورسی) در اردیبهشت ماه امسال بیش از ۳۷۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده است.
در میان شرکتهای مشارکت کننده در طرح توزیع سهام عدالت نامهای مختلفی به چشم میخورد؛ از جمله بانکهایی نظیر تجارت، صادرات و ملت یا خودروسازانی نظیر سایپا و ایران خودرو.
تعداد زیادی از شرکتهای پتروشیمی نظیر هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس هم در این فهرست حضور دارند.
ثرونمتدترین شرکت در این فهرست ایران خودروست ( با سرمایه ۳۰ هزار میلیارد تومان) که یک درصد سهام آن به سهام عدالت اختصاص یافته.
بالاترین سهام اختصاص یافته به سهام عدالت در میان این شرکتها شرکت پالایش نفت تهران است. (۷۰ درصد)
سود سهام عدالت در سال ۹۵ به ازای هر سهم یک میلیونی ۱۵۰ هزار تومان، و در سال ۹۶ معادل ۱۷۵هزار تومان بود.
سازمان خصوصی سازی در اسفند ماه پارسال، سود "علیالحساب" این سهام در سال ۹۷ را حدود ۲۰۵ هزار تومان اعلام کرد.
جزئیات واگذاری سهام عدالت در حالی اعلام شده که امروز شاخص کل بورس تهران باز هم افزایش یافت و به بالای ۸۷۸ هزار رسید.
ترغیب شهروندان به سرمایهگذاری در بورس از سوی دولت در حالی در ماههای گذشته ادامه یافته که عدهای این رشد را "حباب" میدانند. نگاهی به اعداد شاخص از فروردین ماه پارسال (۹۸) تا به امروز حاکی از رشد ۴/۵ برابری است.
بعضی از منتقدان میگویند ارزش بعضی از سهامها بیشتر از ارزش ذاتی آنهاست؛ به عنوان مثال آنها به چند برابر شدن سهام شرکتهای زیانده اشاره میکنند.
رشد بورس در حالی صورت میگیرد که دولت ایران اخیرا سقف مجاز برای سود سپردههای بلندمدت را ۱۵ درصد و سپردههای کوتاه مدت را ۱۰ درصد اعلام کرده که این کاهش به همراه افزایش نرخ ارز عامل مضاعفی برای جذاب شدن بازار بورس در مقایسه با بازارهای موازی شده است.
عدهای کاهش درآمدهای ارزی ایران به دلیل تحریمهای آمریکا را دلیل حمایت دولت از بورس میدانند؛ بعضی منتقدان میگویند سقوط بورس میتواند بحرانی بدتر از موسسات مالی را برای سرمایهگذاران در پی داشته باشد.