رئیس بانک مرکزی ایران: سهم نفت در اقتصاد کمتر از ۵۰ درصد است
عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی ایران در گفتگویی با تلویزیون حکومتی ایران سهم نفت در اقتصاد این کشور را ۵۰ درصد اعلام کرده است.
او گفته: "سهم بخش نفت در اقتصاد ایران کمتر از ۵۰ درصد است، اما به خاطر کاهش شدید صادرات، اثر خود را روی کلیت اقتصاد ایران گذاشت که دولت به سرعت در جهت احیای این روند اقدام کرد."
در سالهای اخیر و با خروج آمریکا از توافق هستهای صادرات نفت ایران به شدت کاهش یافت و ایران را واردار کرد تا به منابع جدیدی برای کسری بودجه نظیر جذب نقدینگی از طریق بورس و افزایش درآمدهای مالیاتی روی آورد.
آقای همتی گفته: "در بخش نفتی در مسیری هستیم که تولیدات و صادرات قبلی را جبران کنیم، اما هنوز به میزان قبلی نرسیده ایم و با این وجود رشد بخش نفت نیز مثبت شده است."
ایران امیدوار است با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا بتواند شاهد رفع تحریمها و افزایش درآمدهای صادراتی از جمله نفت باشد.
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد ایران اخیرا گفته به دلیل تحریمهای نفتی آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ "از سال ۹۷، بودجه غیرنفتی شکل عملیاتی گرفت بهطوریکه در ۱۱ ماه سال جاری درآمد حاصل از فروش نفت بسیار کمتر از مقدار مشابه در سال گذشته و حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بود."
وزارت نفت ایران به دلیل "محرمانه بودن" و دور زدن تحریمها معمولا گزارشی از میزان تولید و صادرات نفت منتشر نمیکند اما بعضی گزارشها حاکی از آنست که صادرات نفت ایران طی ماههای اخیر افزایش یافته است؛ هر چند بر اساس تخمینها این میزان فاصله بسیاری با میزان صادرات نفت در دوران برجام دارد.
رئیس بانک مرکزی ایران، در بخش دیگری از صحبتهای خود به رشد اقتصادی "مثبت" ایران اشاره کرده است.
او گفته: "شیوع کرونا موجب شد رشد اقتصادی کشور که در آستانه مثبت شدن بود بار دیگر منفی شود، اما تاب آوری اقتصاد ایران سبب شد پس از مدتی از رکود عبور کرده و رشد اقتصادی کشور مثبت شود."
بانک مرکزی ایران ماه پیش (اسفند ۹۹) رشد اقتصادی ایران در پائیز با احتساب نفت را ۳/۹ درصد و این رشد را بدون نفت ۲/۹ درصد اعلام کرد؛ این نهاد گفته بود اقتصاد ایران در دو فصل بهار و پائیز از رکود دور بوده است.
این آمار در حالی ارائه شد که مرکز آمار ایران رشد اقتصادی این کشور در پائیز سال گذشته را ۰/۲ درصد اعلام کرده است.
مرکز آمار ایران همچنین رشد اقتصادی ایران در نه ماهه اول پارسال (۹۹) را با نفت ۱/۲- درصد و بدون احتساب نفت ۱- درصد اعلام کرده است.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران نرخ تورم این کشور در بهمن ماه پارسال به ۳۴/۲ درصد رسید
رئیس بانک مرکزی ایران رکود اقتصادی ایران را نتیجه "فشار حداکثری علیه ایران و شیوع کرونا" میداند.
آقای همتی تأثیر بخش خدمات در اقتصاد را بیش از ۵۰ درصد دانسته؛ او گفته: "بیشترین فرصتهای شغلی در این بخش از دست رفت و حدود یک میلیون نفر که عمدتاً مشاغل خدماتی نیمه وقت داشتند به علت از دست دادن فرصت شغلی خود بیکار شدند."
اشاره او به ماههای اولیه شیوع کرونا در سال قبل است که بسیاری را بیکار و واحدهای تولیدی را به تعطیلی یا رکود کشاند.
بانک مرکزی ایران "مهار تورم، تقویت ارزش پول ملی، ارتقای ثبات بازار، پیش بینی پذیر کردن روند نرخ ارز و آزادسازی منابع مسدود ارزی" را از اولویتهای خود در سال جاری عنوان کرده است.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران نرخ تورم این کشور در بهمن ماه پارسال به ۳۴/۲ درصد رسید؛ بانک مرکزی پیشتر هدف تورمی خود را ۲۲ درصد (با نوسان دو درصد مثبت و منفی) اعلام کرده است.
اهداف اعلام شده توسط رئیس بانک مرکزی ایران در حالیست "تقویت ارزش پول ملی" هم در دستور کار این بانک قرار گرفته و اسکناسهای جدید با صفرهای کمرنگ به چاپ رسیدهاند.
قیمت دلار در بازار آزاد ایران فروردین ماه سال ۹۹ حدود ۱۶ هزار تومان بود که در ماههای اخیر در مقاطعی به ۳۰ هزار هم تومان رسیده بود.