آیتالله خامنهای: آشتی ملی معنی ندارد

منبع تصویر، khamenei.ir
رهبر ایران: چرا میگویید آشتی؟ مگر مردم با هم قهرند؟
آیتالله علی خامنهای رهبر ایران طرح "آشتی ملی" را که از سوی محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران مطرح شده بود، رد کرده و گفته است این طرح از نظر او معنی ندارد.
آقای خامنهای امروز، چهارشنبه ۲۷ بهمن در جمع گروهی از مردم آذربایجان شرقی گفت "مگر مردم با هم قهر هستند که بخواهند آشتی کنند؟ قهری وجود ندارد. البته مردم ما با کسانی که در سال ۸۸ به روز عاشورای حسینی اهانت کردند و با قساوت و لودگی و بیحیایی، جوان بسیجی را در خیابان لخت کردند و کتک زدند، قهر هستند و با آنها آشتی هم نمیکنند."
هفته گذشته محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران با اشاره به تهدیدهای احتمالی دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا علیه ایران گفته بود که معتقد است "الان بهترین موقعیتی است که میتوان فضای آشتی ملی را در کشور حکمفرما کرد".
جواب قاطع
جمشید برزگر، تحلیلگر بیبیسی در امور ایران: پاسخ منفی قاطعانه آیتالله خامنهای به پیشنهاد آشتی ملی، که از سوی محمد خاتمی مطرح و مورد حمایت حسن روحانی، جناح اصلاح طلب- معتدل جمهوری اسلامی قرار گرفته بود، به هیچ وجه غیرمنتظره نبود. رهبر جمهوری اسلامی، کمی پیش از نامه محمد خاتمی، در جریان مراسم مربوط به درگذشت اکبر هاشمی رفسنجانی هم نشان داده بود که قصد تجدید نظر در سیاستها و رویکردهای جاری خود را ندارد. در چنین شرایطی، سوال مهمتر این است که چرا محمد خاتمی و اصلاحطلبان پیرو او همچنان بر پیگیری رویکردی که ناکارآمدیاش در بیش از یک دهه گذشته بارها به اثبات رسیده، پافشاری میکنند؟
هدف اصلی از طرح آشتی ملی، باز کردن فضایی مجدد و بزرگتر از عرصه کنونی در درون ساخت قدرت برای بخشی از نیروهای وفادار به جمهوری اسلامی بوده است که از دوره دوم ریاست جمهوری آقای خاتمی به این سو، به حاشیه رانده شدهاند. هسته اصلی قدرت در جمهوری اسلامی اما نیاز یا ضرورتی برای چنین کاری نمیبیند و درست به همین دلیل، تمامی اقدامات آقای خاتمی و اصلاح طلبان جمهوری اسلامی تا به امروز بینتیجه بوده است. به عبارت دیگر، فارغ از تمایل آقای خاتمی و اصلاح طلبان جمهوری اسلامی، به نظر میرسد که تنها این طرف مقابل است که خواه به اجبار تحولات خارجی و داخلی و خواه از سر دوراندیشی، میتواند اصلاح طلبان را از این بنبست خارج کند.
آیا پرونده طرح آشتی ملی خاتمی بسته شد؟
آقای خاتمی با اشاره به حصر رهبران معترض به نتایج انتخابات سال ۸۸ گفته بود "کسانی که در حصر و زندان هستند هم در این زمینه دلشان برای انقلاب و کشور میسوزد و نسبت به تهدیدهایی خارجی موضع دارند و بیشک بیشتر از خیلی از کسانی که در جامعه، مدعی انقلابیگری هستند دلشان به درد آمده است. باید از این فرصت حسن استفاده کنیم و زمینه آشتی ملی را فراهم آوریم و از این مرحله با درایت به سوی دفاع از اصل اسلام و انقلاب و کشور و منافع مردم حرکت کنیم".
آقای خاتمی در همان سخنان تاکید کرد که زمینه آشتی ملی "باید از سوی حاکمان فراهم شود".
اظهارات آقای خاتمی واکنش مقامهاو چهرههای سیاسی را به دنبال داشت.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، گفت همه به دنبال "آشتی و انسجام ملی" هستند، اما صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه تاکید کرد که "آشتی ملی" در صورت اختلاف اساسی معنا دارد، که چنین اختلافی در ایران وجود ندارد.