آیتالله خامنهای: فلسطینیها درگیر اختلافهای درونی و منطقهای نشوند
تاکید رهبر ایران بر مبارزه مرحله به مرحله با اسراییل
آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، از گروههای فلسطینی خواسته است که درگیر اختلافهای درونی و منطقهای نشوند.
رهبر ایران در جلسهای با عنوان 'کنفرانس حمایت از انتفاضه فلسطین ' گفت: "مقاومت فلسطین نیز باید با عبرتگیری از گذشته خود به این نکته مهم توجه داشته باشد که مقاومت و فلسطین ارزشمندتر و والاتر از آن است که در اختلافات میان کشورهای اسلامی و عربی و یا اختلافات داخلی کشورها و یا اختلافات قومی و مذهبی درگیر شود."
او همچنین گفت اختلاف درونی میان گروههای مختلف فلسطینی باید مدیریت شود و به "نزاع و خدای ناکرده درگیری" کشیده نشود. آقای خامنهای هشدار داده "دوست نمایانی" میخواهند مبارزه فلسطینیها را "منحرف" کنند.
حسن روحانی، رئیس جمهور و همین طور علی و صادق لاریجانی، روسای مجلس و قوه قضاییه ایران آقای خامنهای را در این نشست همراهی میکردند. رسانههای ایرانی میگویند در این جلسه نمایندگانی از ۸۰ کشور مختلف شرکت کردهاند.
آیتالله خامنهای به درگیریهای جاری در منطقه خاورمیانه اشاره کرده و وضعیت جاری را "یکی از سختترین شرایط جهانی و منطقهای" توصیف کرده است. او گفته که در سالهای اخیر "کوتاهیهایی" درباره فلسطین شده و "کشورهای اسلامی و عربی و همه جریانهای اسلامی و ملی، موظفند در خدمت آرمان فلسطین قرار گیرند."
او گفته است کسی حق ندارد در ازای کمک به گروههای فلسطینی از آنها انتظار خاصی داشته باشد. آقای خامنهای همچنین گفت که موضع جمهوری اسلامی در حمایت از فلسطینیها "اصولی" است، به گروه خاصی محدود نمیشود و معیار ارتباط ایران با گروههای فلسطینی "پایبندی آنان به اصل مقاومت" است.
علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، در جلسه امروز گفته است که قانون اساسی ایران حکومت را موظف کرده است که حامی "مستضعفان" در کشورهای دیگر باشد و برای "وحدت ملل اسلامی" تلاش کند.
آقای لاریجانی اسرائیل را متهم کرده است که میخواهد تنش و اختلاف در منطقه را تشدید کند تا خود مجال تنفس داشته باشد.
جنگ داخلی سوریه و اختلاف موضع کشورهای مختلف منطقه در حمایت از طرفهای درگیری، به اختلاف میان گروههای مخالف اسرائیل نیز کشیده است. در حالی که اغلب کشورهای سنی منطقه و گروههای عمده فلسطینی حامی مخالفان مسلح بشار اسد بودهاند، حزبالله لبنان و برخی گروههای فلسطینی از بشار اسد پشتیبانی کردهاند.
حمید کیهان، بیبیسی
کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین که به گزارش رسانههای داخلی، نمایندگانی از هشتاد کشور جهان در آن حضور داشتند با سخنرانی آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، کار خود را در تهران آغاز کرد. مقامات و تشکیلات تبلیغاتی جمهوری اسلامی از همان ابتدا خصومت با اسرائیل را یکی از انگیزههای اصلی انقلاب، و حمایت از مخالفان موجودیت اسرائیل را از خواستهای اصلی مردم و اهداف عمده نظام قلمداد کردهاند.
در حالیکه اختلافات منطقهای، به خصوص بین حکومتهای ایران و عربستان سعودی در حال حاضر شدت کمسابقهای یافته و حتی شکل جنگ نیابتی به خود گرفته و شبهه دشمنی فرقهای را به همراه آورده، آیتالله خامنهای در سخنرانی روز سهشنبه از کشورهای اسلامی خواست تا توجه خود را بر مساله فلسطین و حمایت از فلسطینیان متمرکز کنند و حول این محور متحد شوند. مشخص نیست که آیا این اظهارات را باید به منزله آمادگی جمهوری اسلامی برای حل اختلاف با رقبای منطقهای خود تلقی کرد یا انتظار این است که آنها به خاطر مصالح فلسطینیان آماده مصالحه بر سر از خواستههای خود در برابر ایران باشند.
موضوع دیگری که مورد تاکید رهبر جمهوری اسلامی قرار گرفت، توصیه به فلسطینیان برای کنار گذاشتن اختلاف داخلی و مهمتر از آن، خودداری از جهتگیری در مناقشههای منطقه ای بود. جمهوری اسلامی گروههای فلسطینی مخالف صلح با اسرائیل، از جمله جنبش حماس را اعضای "جبهه مقاومت" نام داده و همواره از آنها حمایت مادی و سیاسی به عمل آورده است. با اینهمه، این حمایت مانع از آن نشده است که در برخی مقاطع، از جمله در جریان حرکت موسوم به بهار عربی، حماس به عنوان یک گروه اسلامگرای سنی، به سوی رقبای جمهوری اسلامی گرایش یابد. ممکن است شدت گرفتن اختلافات منطقهای باعث نگرانی ایران در این مورد شده باشد که ممکن است بعضی گروههای فلسطینی عضو "محور مقاومت" دوستی با رقبای جمهوری اسلامی را ترجیح دهند.
آیت الله خامنه ای همچنین گفت که کسی حق ندارد در برابر کمکی که به فلسطینیان می کند، از آنان "خواست ویژهای" داشته باشد. سخنرانی روز سهشنبه آیتالله خامنهای با حملات لفظی به اسرائیل و ابراز امیدواری به پیروزی فلسطینیان مخالف صلح همراه بود هر چند شاید لحن آن به شدت بعضی از اظهارات قبلی وی یا دیگر مقامات جمهوری اسلامی نبود.