روزنامههای صبح تهران: حملات تروریستی و انسجام ملی
روزنامههای ایران در روز پنجشنبه هجدهم خرداد ۱۳۹۶، یکپارچه حمله مرگبار گروه داعش به مجلس و آرامگاه آیتالله خمینی را در صدر مطالب خود قرار دادهاند.
گر تو سنگ خارهای من آهنم
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در روزنامه قانون نوشته که مرتکبان این حادثه آنانی بودند که تاب و تحمل مشاهده فضای دموکراتیک موجود در کشور و حضور پرشور مردم ایران در این انتخابات را نداشتند. آنها قصد داشتند با این اقدام کور و خشن، انتقام خود را از ایران که مهد دموکراسی منطقه است، بگیرند.
میرا قربانیفر، روزنامهنگار هم در روزنامه قانون نوشته که خشم سلفیها و تندورهای افراطی منطقه میخواهد ایران را به گردابی بکشاند که بارها پیش از این از آن سربلند بیرون آمده است. در این میان نباید از یاد ببریم که پیش از تهران، شهرهای نیویورک، بوستون، پاریس، بروکسل، برلین، منچستر، مادرید، آنکارا و لندن و کلی شهر در خاورمیانه، طعم تروریسم را چشیده بودند؛ بنابراین به نظر خانم قربانیفر، این حمله تروریستی اتفاق غریبی در دنیای امروز نیست.
یک صدا ایستادهایم
علیرضا کیانپور که خود به عنوان خبرنگار پارلمانی، شاهد عینی وقایع دیروز مجلس بوده، شرح کاملی از آنچه در مدت پنج ساعت به چشم دیده بود را در گزارش اول روزنامه شهروند منتشر کرده است. در سرمقاله این روزنامه هم با عنوان «چگونه تروریسم شکست میخورد؟» از جمله آمده است که بخشی از امنیت ایران از آنجا ناشی میشود که تروریستهای سلفی در داخل کشور پایگاه ندارند. علت دیگر هم قدرت نیروهای امنیتی در کنترل مرزها و شناسایی افرادی است که وارد ایران میشوند. ولی همیشه این احتمال داده میشد و این قاعده هم برقرار بود که هیچ نظامی نمیتواند به صورت صددرصدی از رخنه بیگانگان جلوگیری کند و دیر یا زود شاهد حوادث تروریستی خواهیم بود.
انتقام میگیریم
جعفر تکبیری در گزارشی در جوان که عنوان آن برگرفته از بیانیه سپاه پاسداران است نوشته که تهران دیروز لحظات پرالتهابی را پشت سر گذاشت. لحظاتی که در آن گروهکهای تروریستی برای ساعاتی توانستند آرامش کشور را برهم بزنند. این اتفاق تلخ در حالی در تهران روی داد که چندی پیش دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با سفری پر سر و صدا به منطقه، دست دوستی خود را به سوی آل سعود، یکی از مهمترین حامیان تروریسم در منطقه دراز کرد و در ازای دریافت چند صد میلیارد دلار رشوه، چشم روی اعمال تروریستی آنها بست.
حالا در تهران، گروهک تروریستی داعش که به ادعای روزنامه جوان، حمایت مستقیم آل سعود را با خود همراه میبیند، دست به سلسله عملیاتهای تروریستی زده است. به نوشته این گزارش، ادعای دخالت سعودیها در وقایع تلخ روز گذشته تهران در حالی است که ساعتها قبل از آغاز حملات تروریستی تهران، وزیر امور خارجه عربستان گفته بود که ایران به خاطر دخالت و حمایت از تروریسم در منطقه باید تنبیه شود.
با ناخدا و قطب نما در کشتی انقلاب
محمد صرفی در سرمقاله روزنامه کیهان نوشته که در این که داعش و آل سعود به خون ایرانیها تشنهاند، شکی نیست اما این مسئله نباید ذهن و چشم را از کارگردان اصلی ماجرا غافل سازد. ردپای کدام عملیات تروریستی در ایران را میتوان گرفت و به آمریکا نرسید؟!
اما حادثه دیروز فارغ از تمام ابعاد و جوانب مختلف امنیتی، حاوی هشدارها و عبرتهای عمیقی برای مردم و اهل سیاست نیز بود. آن هم اینکه همه ما سوار بر یک کشتی هستیم و در این دریای طوفانی و پر از دزدان دریایی، اتحاد و یک صدایی و گوش به فرمان ناخدا بودن است که میتواند کشتی را به ساحل آرامش برساند. سرمقاله کیهان با این پرسش به پایان رسیده که آیا آنان که امنیت و سرنوشت کشور و منافع ملی را قربانی مطامع زودگذر سیاسی و جناحی میکنند، از حوادث دیروز درس میگیرند؟
روز التهاب و اتحاد
مرتضی مبلغ، فعال سیاسی در سرمقاله روزنامه ایران نوشته، گروه تروریستی داعش که دشمن قسم خورده را جمهوری اسلامی ایران میداند، تلاش داشت که به هر نحو ممکن آرزوی دیرینه خود را محقق کند و طلسم امنیتی جمهوری اسلامی را بشکند. اما نکته مهم اقدامات نیروهای امنیتی و انتظامی است که خیلی زود ماجرا را جمع کرده و تروریستها را به هلاکت رساندند.
نکته قابل تامل به نظر آقای مبلغ در این فضا، خیز احتمالی برخی برای سوء استفادههای جناحی از این رخداد است. نباید فراموش کنیم رقابتهای سیاسی در کشور ما که یک نظام مردمسالار دینی است، هیچ وقت تعطیل نشده، منتها رقابتهای سیاسی نباید به موضوعهای مهم ملی و امنیتی تسری داده شود.
نویسنده مقاله روزنامه دولت در پایان نوشته که بدون تردید این عملیات کور تروریستی هم عامل دیگری خواهد شد در جهت تقویت همدلی و انسجام ملی. چنانکه پیامها و واکنشهای مردمی در فضای مجازی هم تایید کننده همین نکته است.
صدا و سیما پاسخگو باشد
کامبیز نوروزی در سرمقاله روزنامه شرق نوشته که به مقدمهای نیاز نیست. اخبار سازمان صدا و سیما خصوصا در مسائل مهم، حیاتی و فوری کشور که با ایمنی اجتماعی و امنیت ملی سر و کار دارد، از تمام رسانههای رقیب عقبتر است. این را تجربه ثابت کرده است. حادثه پلاسکو در مقیاسی کوچکتر نمونهای دیگر بود. همه میدانند که در دنیای رسانهای شده امروز خبر با سرعت نور منتقل میشود و هر کسی میتواند تولیدکننده خبر باشد.
به نوشته آقای نوروزی در لحظاتی که رسانههای خبری جهان که در ادبیات سیاسی کشور به آنها رسانههای بیگانه میگویند در خارج از ساعات اصلی پخش خود اقدام به پخش خبر، گزارش و مصاحبه در باره حملات تروریستی تهران کردند، شبکه خبر سازمان صدا وسیما در باره مسائل مهد کودکها، کنکور دانشگاههای چین و کارآموزی فارغالتحصیلان فلان رشته حرف میزد.
نویسنده از نهادهای قانونی ذیربطی مانند شورای عالی امنیت ملی، شورای سیاستگذاری صدا و سیما و مجلس شورای اسلامی خواسته که در این زمینه تحقیق و تفحص کنند.