روزنامه های تهران: با احمدی نژاد چه باید کرد
- مسعود بهنود
- روزنامه نگار
روزنامه های تهران، در صدر مطالب داخلی خود به برخورد احتمالی با محمود احمدی نژاد اشاره کرده و هر یک به زبانی درباره آینده وی گمانه زنی کرده اند. نتایج حاصل از قطعنامه مصوبه شورای امنیت برای آتش بس در غوطه شرقی موضوع مقالات درباره شرایط منطقه است.
اظهارنظرهای حقوقدانان و قوه قضاییه درباره دختران معترض به حجاب اجباری بحث در این باره را به صفحات روزنامه ها کشانده است.
تیتر و عکس صفحه اول بهار
هزینه سنگین برای آبروی نظام
محمد قسیم عثمانی در مقاله ای در شرق با اشاره به گفته ها و کرده های محمود احمدی نژاد ابراز عقیده کرده که شوراي عالي امنيت ملي بايد هرچه سريعتر با اين پديده برخورد قانوني انجام دهد. به زبان دیگر به علت عدم تعادل روحي و رواني، ممکن است رییس دولت پیشین خود بلايي به سر خود بياورند و با مظلومنمايي و عوامفريبي، موجسواري کنند که در اين زمينه ممارست و تجربه کافي نيز دارند. به علت سخنان بدون مرز و بيبندوباريهاي سياسي ممکن است مورد سوءقصد جريانات بيروني قرار گيرد تا از اين طريق نيز نظام را متهم و براي کشور مسئله ايجاد کنند.
به نظر نماینده بوکان در مجلس: با استمرار رفتار احمدی نژاد، در داخل کشور بيعاري و بياخلاقي سياسى باب ميشود و موجب ميشود حريمهاي ضرورى براي ارکان نظام مورد حمله و هجمه قرار گيرد و احترام برخي از جايگاهها که هم محترماند و هم بايد احترام آنها محفوظ بماند، مورد خدشه قرار گيرد. برخورد قانوني و قاطع با وی نمونه بارز رعايت حقوق و فرصت مساوي به آحاد ملت است.
مقاله شرق تاکید کرده: برخورد با او ضمن رد و تكذيب عملى شايعه دسترسي آن ها به برخي اطلاعات سري و دانستن نقاط ضعف نظام و نگراني نظام از افشاي آنها را، براي هميشه خنثي خواهد کرد و ثابت خواهد شد که با روش «بگم بگم» شايد بتوان با افراد در افتاد اما با نظام هرگز.
غافلگیری در راه
داریوش احمدیان در سرمقاله بهار نوشته: اعتراضـات دى مـاه۹۶ را مى توان نقطه عطفى در تاریخ سیاسـى پس از انقلاب دانسـت که بر اسـاس آن جایگاه جریان هاى مختلف سیاسى به نسبت نوع واکنش شـان به آن اعتراضات تعیین مى شود. جریان اصولگرا عقب ماند و با سیاسـت بازى هاى معمول و انتساب آن اعتراضات به بیگانگان شیوهاى فرافکنانه را پیش گرفت و با دورى گزیدن از مردم تلاش کرد اعتراضات واقعى موجود در جامعه را به اعتراض به سیاست هاى اقتصادى دولت مستقر و اغتشاش و آشـوب تقلیل دهد. اصلاح طلبان هم وضعیتى بهتر نداشـتند. آنان از یک سـو آن اعتراضات را طراحى رقباى سیاسـى خود دانسـتند و از طرف دیگر به جاى همدلى و همراهى واقعى با مردم تنها در حد کلام و حرف خود را مدافع "حق اعتراض" نشـان دادند.
به نظر نویسنده این مقاله: بـه موازات آنچه از عملکرد اصلاح طلبان، دولت و اصولگرایان ظاهر شد، محمود احمدى نژاد و یارانش هم پدیده اى تازه را در عرصه سیاست از خود نشان مى دهند. آنان که تا همین چندى پیش به دلیل عملکرد فاجعه بارشـان به چهره هایى منفور در سـطح جامعه تبدیل شده بودند حالا با مـوج سـوارى بر هر نارضایتـى و اعتراضى و همراه نشـان دادن خود با آن اعتراض و انتقاد در تلاش هستند تا براى خود وجهه اى کسب کنند.
بهار در نهایت نوشته: جریانات سیاسى کشور تهدید احمدى نژاد و همراهانش را به خوبى احسـاس کرده اند ولی به جاى اصـلاح روشهـاى تعامـل خود با مـردم در هنگامه هاى حساسـى همچون اعتراضات دى ماه، عصبانیت و ناراحتى خود را علیه فردى نشان مى دهند که با وجود کارنامه سـیاه به جاى مانده از او، این بار حداقل در ظاهر در پى همراهى با مردم و مطالبات آنان اسـت. پس شاید غافلگیرى دیگرى از جنس انتخابات۸۴ در راه باشد!
با شعار عدالت علیه عدالت
یدالله جوانی در مقاله ای در جوان با اشاره به شعارهای عدالت خواهی گروه های سیاسی نوشته: سهم در واقع نقش اصلی در پیادهسازی عدالت بر عهده قوه مجریه است. قوای مقننه و قضائيه باید به صورت مکمل و همافزا بر اساس صلاحیتها و اختیارات، قوه مجریه را در امر تحقق عدالت، مبارزه با فساد، تبعیض و بی عدالتی کمک کنند.
مقاله روزنامه نزدیک به سپاه پاسداران در مقام دفاع از قوه مقننه در مقابل حملات منتقدان نوشته: برخی از منتخبان مردم در مرحله انتخابات و پس از آن، روی عدالت به صورت جدی و پررنگتر شعار میدهند، لکن به مرور زمان با حفظ شعار عدالت در کلام و سخن، در عمل به جنگ با عدالت میروند! به عبارت دقیقتر و صریحتر، کسانی که باید پیادهکننده عدالت و عدالت گستر باشند، خود به دلیل منافع فردی، باندی و جریانی، تبدیل به مانع سر راه پیادهسازی عدالت شده و عدالتستیز میشوند.
جوان در نهایت به هدف اصلی مقاله اشاره کرده و نوشته: مصداق برجسته این نگاه را، میتوان در رفتارهای عدالتستیزانه رئیس دولت نهم و دهم، در سالهای پایانی ریاستش دید. او در پرونده معاون اول خود، در حالی که ریاست قوه قضائیه بر اساس قانون و اصل عدالت اصرار بر رسیدگی داشت، خود یه یک مانع بزرگ تبدیل شد. او اکنون که دستگاه قضا در راستای عدالتگستری و مبارزه با فساد، سراغ برخی از اطرافیانش رفته، با شعار عدالت به جنگ با دستگاه قضا روی آورده است!
یک بام و دو هوا
سجاد وجدانیان در جهان صنعت نوشته: هر چقدر به زمان اعلام حکم بقایی نزدیکتر میشویم، گرد و خاک احمدینژاد بیشتر میشود. او همچنان طبق همان عادت پیشین که در دوران ریاستجمهوری داشت، رفتار میکند؛ با اعتماد به نفس حرف میزند و برای همه خط و نشان میکشد. چیزی که در این میان تعجب همگان را برانگیخته، آزاد ماندن اوست. در مقام مقایسه میتوان به نفر دوم انتخابات ۸۸ اشاره کرد که الان هشت سال است با همسرش در حصر خانگی به سر میبرد.
مقاله بدون نام بردن از میرحسین موسوی و کروبی نوشته: این دو علاوه بر حصر خانگی، حصر نام هم دارند. شاید در شرایط فعلی تنها کسی که بتواند نام آنها را ببرد و همچنان آزاد بماند، محمود احمدینژاد است. اگر این کارهایی که احمدینژاد میکند، دیگران جرات انجام فقط یکی از آنها را داشتند، قطعا سرنوشت بسیار متفاوتی پیدا میکردند. ولی یک تفاوت عمده باعث شده یکی آزاد بگردد و دیگری در حصر بماند.
جهان صنعت در نهایت افزوده: نخست وزیر دوران جنگ پس از برنده نشدن در انتخابات، نه تنها نتوانست جوانان پرشوری که سودای ریاستجمهوری او را در سر داشتند، مدیریت کند بلکه در آخرین اشتباه خود آنها را دعوت به تجمع خیابانی کرد. اما احمدینژاد تا الان هر کاری کرده- مصاحبه، بیانیه و نامه- فردی بوده و به هیچ وجه دعوت به تجمع اعتراضی نکرده است که چه بسا این دلیل آزاد ماندن او باشد.
منبع تصویر، شهروند
کارتون هادی حیدری. شهروند
از احتمالات تا عشق و حالات!
فریور خراباتی در ستون طنز روزنامه ایران نوشته: شوخی ما با علم آمار و احتمالات رسماً به مرحله شوخی دستی و «ول کن تا ول کنم» رسیده است. تا آنجا که اگر احتمال زیر صفر را «کولموگروف» دانشمند روسی علم احتمالات در زمان حیات میشنید قطعاً تسمه تایم پاره میکرد و نام خودش را به «آندره شوچنکو» تغییر داده و روی وانت برادرش کار میکرد و خیار و صیفیجات میفروخت.
ظنزنویس افزوده: اخیراً توانستهایم علم احتمالات را به علم «عشق و حالات» تغییر بدهیم، دو نمونه جدیدش هم برمیگردد بهجشنواره فیلم فجر و اداره آموزش و پرورش یکی از شهرستانهای کشور.مثلاً چقدر احتمال دارد برنده یک جایزه بیش از یک نفر باشد؟ (زیر صفر درصد؟) خب در جشنواره فجر ثابت کردیم بستگی به زوربازو و پول توی جیب تهیهکنندگان، این احتمال میتواند عوض شود و دو نفر برنده سیمرغ شوند.
طنزنویس روزنامه ایران نمونه دیگر را افزایش قیمتها دانسته و نوشته: یکی دیگر از مسئولان در ادامه تحقیر علم احتمالات گفته شایعه افزایش قیمت بنزین، به قیمت مسکن شوک وارد کرده است.ای من فدای دل نازک قیمت مسکن شوم که اگر شوهر عمه بنده روزی بیش از یک بار عطسه کند، روی قیمت این نازنین تأثیر میگذارد، وجداناً چرا؟
توافق روی آتش بس
مانیا شبیری در مردم سالاری نوشته: در هفت سال درگیری و آشوب در سوریه، غوطه شرقی همواره کانون بحران برای دمشق بوده است. وجود گروههای تروریستی در این منطقه امنیت پایتخت را مختل کرده و همواره شاهد درگیری، جنگ و سپس آرامش بین گروههای تروریسی در غوطه شرقی و ارتش سوریه بوده است. این بار نیز با قطعنامه آتش بس شورای امینت آرامشی موقت بر منطقه حاکم شده است.
به نوشته این مقاله: در کشمکش غوطه شرقی، موضع گیری آمریکا در قبال همپیمانان کرد خود در حمله نظامیترکیه به عفرین نشان داد که آنچه آمریکا در سوریه به دنبال آن است، سیطره بر منطقه شرق فرات است و حمایت از کردها به عنوان یک ابزار سیاسی. از طرفی کردهای عفرین که این روزها از حمایت آمریکا ناامید شدهاند به سمت دولت سوریه بازگشتهاند، حالا دولت دمشق برای بازگشت به منطقه عفرین برای کردها شرط گذاشته است، که از جمله آنها تحویل تمامیسلاحهای نیمه سنگین و سنگین کردها به ارتش سوریه است.
مردم سالاری تاکید کرده: ارتش سوریه برای بازگرداندن امنیت کامل به دمشق چارهای جز پاکسازی غوطهشرقی از تروریستها ندارد. در همین حال، کشورهای درگیر در سوریه پیش از پایان این درگیری در فکر غنیمتی هستند که بدست خواهند آورد، در این میان آمریکا که در مقابله روسیه خود را بازنده این مناقشه میداند در تلاش است تا با حربههای مختلف از معرکه شکست بگریزد و چه راهکاری بهتر از قدرت بخشیدن به تروریستهای موجود در سوریه!؟
هوشیاری برای فاز جدید جنگ
جاوید قربان اوغلی در مقاله ای در شرق نوشته: با وجود همه ابهامات درباره آینده سوریه، تردیدی نیست که این جنگ دیر یا زود با حضور بشار اسد و یا بدون او به پایان خواهد رسید. آنچه مهم است حفظ تمامیت ارضی این کشور و جلوگیری از یک سایکس پیکو دیگر در این منطقه، ولی اینبار نه بهوسیله فاتحان جنگ بلکه توسط بازیگران اصلی برای تقسیم منافع است.
به نوشته این دیپلمات پیشین: مهمترین نگرانی درباره آینده سوریه نگاه مردم این کشور به کشورهایی است که امروز نقشآفرینان مثبت یا منفی این کشور هستند. ایران بهعنوان کشوری اسلامی باید بهشدت نسبت به این مسئله حساس باشد.
ایران بهعنوان یکی از بازیگران اصلی در مناقشه سوریه بلافاصله از آتشبس اعلامشده در سوریه حمایت و سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران با اعلام این موضوع تأکید کرد: «ما به قطعنامه آتشبس پایبند خواهیم بود»؛ موضعی هوشمندانه و انسانی که برخلاف نیات شوم آمریکا باید آن را به فال نیک گرفت و از آن استقبال کرد. ضروری است از این فرصت استفاده کرده و ایران نیز در ارسال کمکهای انسانی به اهالی این منطقه که از اهل سنت هستند، اقدامات عملی انجام دهد. این کار شائبه طائفیبودن حضور ایران در جنگ سوریه را تا حد زیادی خنثی خواهد کرد.
منبع تصویر، قانون
کارتون هادی لطفی. قانون
تعریف تروریسم و پولشویی
احمد انارکیمحمدی در مقاله ای در جهان صنعت نوشته: با توجه به اینکه کارگروه اقدام مالی اف ا تی اف یک تجربه جهانی است. اصلیترین اختلافنظر ایران و اعضایی که در این کارگروه حضور دارند و موجب تعلیق ایران شده است مقوله تروریست است.برخی اعضا ایران را حامی تروریسم میدانند و همین موجب تمدید تعلیق ایران شده است. در حالی که نحوه تشخیص و شناسایی تفکرات سیاسی کشورهای مختلف با هم تفاوت دارد. ایران آن بخش از جامعه جهانی را که برخی تروریست مینامند به هیچ عنوان تروریست ندانسته و معتقد است این گروه در حال مقاومت است.
به نوشته این مقاله: تعلیق ایران زمان طولانیای را گذرانده و در دورههای مختلف تمدید شده است اما دلیل ادامه این تعلیق اینبار بیش از اینکه به مسایل پولشویی مربوط باشد، ارتباطی مستقیم و تنگاتنگ با تفکرات مرتبط با تروریست یا حمایت از مقاومت دارد. ایران خوشبختانه بعد از بررسیها و اظهارات نهادهای بینالمللی قدمهای بسیار مثبتی در راستای بهبود مسایل مرتبط با پولشویی برداشته است.
مقاله جهان صنعت تاکید کرده: تفاوت در تفکر و تعاریف بینالمللی موجب طولانی شدن مسیر کنترل و حل کردن مشکلات کشور شده است اما جمهوری اسلامی ایران همچنان بر مسیر خود ثابتقدم است و با حفظ چارچوب تعاریف خود مبنی بر حمایت از گروههای مقاومت همچنان در مسیر مبارزه با پولشویی قدم برداشته و تلاش خود را برای اثبات سلامت رفتار مالی کشور خواهد کرد. اما ایران از معدود کشورهایی است که با تروریسم در منطقه به شکلی کاملا جدی مبارزه کرده است.
سنگشكني تضميني
علي ميرفتاح در ستون کرگدن نامه در اعتماد نوشته: چطور ميشود كه يك نفر، به عقيده و مرامش كار ندارم، تيشه و پتك دست بگيرد، از خانه بيرون بزند، با موتور يا ماشين، به قبرستان برود، دقيق و حساب شده قبري را پيدا كند و به جاي فاتحه، بزند وسنگ مرحوم را -هركه بوده و هرعقيدهاي كه داشته- خرد خاكشير كند. كه چه؟
نویسنده پرسیده: آيا كسي يا جايي هست كه براي چنين خدمتي پول ميدهد؟ آيا بنگاههايي، افرادي، دفاتري، سازمانهايي هستند كه سفارش توهين به مرده قبول ميكنند يا نه؟ عدهاي هستند كه بنا به هردليلي احساس وظيفه ميكنند و خودجوش و از سر ضرورت شكستن سنگ قبري را به عهده ميگيرند؟ يكي گفت باور كن مزد و منتي در كار نيست. تهش به همين دعواهاي سياسي روزگار مربوط است. بنا به ملاحظاتي، دوستان احساس وظيفه ميكنند كه بروند و زورشان را نه به ميت كه به بازماندههاي ميت برسانند.
ستون کرگدن به این جا رسیده که: هيچ شنيدهايد كه با پتك به سراغ قبر شاعر و سياستمدار و حتي اعدامي بروند و سنگش را بشكنند؟ من مطلقا زير بار نميروم كه اين سنگشكنها در زمره مومنين و متدينين باشند؟ بالاخره دينداري، آدابي دارد، قواعدي دارد، بايدها و نبايدهايي دارد كه با سنگشكني جور درنميآيد. پس اينها كه هستند؟ آيا ضدانقلاب نيست كه چنين مستمر و كوبنده و تضمين شده پا به گورستان ميگذارد؟ آيا اينها اخلاف همانها نيستند كه عادت به مثله كردن داشتند يا به...؟
حدود اختیارات ضابط دادگستری
بهمن کشاورز در مقاله ای در اعتماد با اشاره به اطلاعیه نیروی انتظامی در مورد مجازات دختران خیابان ولیعصر به بررسی ابعاد حقوقی این اطلاعیه پرداخته و نوشته ماده ۶۳۸ تكليف اين مورد را به نحو صريح روشن و اعلام كرده است «زناني كه بدون حجاب شرعي در معابر و انظار عمومي ظاهر شوند به حبس از ١٠ روز تا دو ماه يا پرداخت جزاي نقدي از ٥٠ هزار تا ٥٠٠ هزار ريال محكوم خواهند شد».
اشاره دیگر این حقوقدان به مفهوم ماده ٦٣٩ است كه مجازات در آن يك تا ده سال حبس است از نظر عرفي روشن است اما معناي مركز فساد، ناظر به محلهاي محدود و سرپوشيده مانند منازل و آپارتمانها و امثال اينها است. نه كوچه و خيابان. حکم قوادي هم روشن ميكند.
مقاله اعتماد تاکید کرده که: انطباق اعمالي كه ممكن است وصف كيفري داشته باشد با قانون و توصيف موارد با مقام قضايي يعني دادستان است. نه نيروي انتظامي. نيروي انتظامي ضابط دادگستري و تحت امر دادستان است و فرامين و دستورات او را اجرا ميكند. آنچه گفتيم مويد است به ماده ٥٧٧ قانون مجازات اسلامي كه ميگويد چنانچه مستخدمين و مامورين دولتي اعم از استانداران و فرمانداران و بخشداران يا معاونان آنها و مامورين انتظامي در غير مورد حكميت، در اموري كه در صلاحيت مراجع قضايي است؛ دخالت نمايند و با وجود اعتراض متداعيين يا يكي از آن يا اعتراض مقامات صلاحيتدار قضايي رفع مداخله نكنند به حبس از دو ماه تا سه سال محكوم خواهند شد.
تک و پاتک در خیابان انقلاب
منبع تصویر، قانون
کارتون ساسان خادم. قانون
محمدرضا ستوده در ستون طنز جهان صنعت نوشته: محمدرضا ستوده- دیروز نقطه عطفی در تاریخ طنز معاصر ایران بود.همانطور که در تصویر میبینید، چند روز پیش بزرگان کشور به این نتیجه رسیدند که برای خاموش کردن خواسته حجاب اختیاری و مهار آن، روی پُستهای مخابرات یک سطح شیروانی درست کنند تا بانوان نتوانند روی آن بایستند. اما غافل از اینکه بانوان ایران روی کفش پاشنه ۱۰ سانتی میایستند و نه تنها میایستند بلکه راه میروند و نه تنها راه میروند بلکه حرکات موزون انجام میدهند!
به نوشته این طنزنویس: اما پریشب یک شهروند تهرانی که احتمالا از صنف امدیافکاران یا نجاران بود، پاسخ شیروانیکاران را داد و همانطور که در تصویر میبینید با حداقل هزینه یک سازه خلاقانه را روی این شیروانی نصب کرد تا باز هم مسیر ایستادگی روی پُستهای برق را هموار کند. اگر همین روال ادامه داشته باشد احتمالا در روزهای آینده یک شیروانی دیگر روی این سطح ساخته میشود و در آن صورت فرد نجار دوباره دست به هموارسازی خواهد زد
ستون طنز جهان صنعت به این جا رسیده که: اگر همین سیکل ادامه پیدا کند، تنها راه پیروزی شیروانیکاران این است که با تاسیس یک معاونت ضدجاسوسی، یک شب کشیک بکشند و منتظر باشند تا فرد نجار برای صاف کردن شیروانی به محل نزاع برگردد. اما اگر این نجار هم پیدا شود، این شهر هزاران نجار و هزاران پُست مخابرات دارد که کشیک کشیدن برای همه آنها، نیاز به چندین گردان و لجستیک سنگین است.باید منتظر بنشینیم تا نتیجه این جنگ نرم و خلاقانه مشخص شود…