مدیر پروژه کتواک مجازی: هدف، حمایت از زنان است نه حذف آنها
- مریم زهدی
- بیبیسی
کت واک مجازی در تهران
ویدا جاننثار مدیر پروژه "کت واک مجازی" در واکنش به انتقادها در شبکههای مجازی به بیبیسی فارسی گفت برعکس آنچه منتقدان میگویند هدف این پروژه حذف زنان نیست بلکه کمک به زنان طراح و کارآفرین است تا آثار خود را در معرض دید قرار بدهند.
ویدیویی که به تازگی از کت واک مدلها به شیوهای کاملا متفاوت در شبکههای مجازی منتشر شد، واکنشهای بسیار زیادی به همراه داشت. در این ویدئو با استفاده از تکنیک کروماکی، بدن و صورت مدلها نامرئی شد و فقط لباسهایی که این مدلها برتن داشتند دیده میشد.
ویدا جاننثار در این ویدیو میگوید با استفاده از تکنولوژی "واقعیت افزوده" موفق شده محدودیت استفاده از مدل زن در ایران را حل کند.
به گفته ویدا جاننثار "ما در کشوری زندگی میکنیم با قوانین ویژه خودش؛ عمل کردن به قوانین و خلاقیت با استقاده از قوانین به پیشرفت ما در این شرایط کمک میکند؛ حالا ما می توانیم همدیگر را حمایت کنیم و پیشرفت کنیم یا جلوی پیشرفت همدیگر را بگیریم و به هر چیزی نگاه منفی داشته باشیم."
این "کت واک مجازی" روزهای دوم، سوم و چهارم دی ماه در پارک رویال تهران برگزار شد و بعد از انتشار تصاویر ان در شبکههای اجتماعی برخی کاربران گفتند چنین ایدهای بیشتر "کاسبکارانه" است، برخی دیگر برگزارکنندگان را به "خط بطلان" کشیدن روی موجودیت زن متهم کردند و برخی دیگر نتیجه گرفتند که زن بودن در ایران اساسا "محدودیت" است.
دور زدن محدویتها یا حذف جنسیت زنان؟
برخی از انتقادها این بود که این کار، راه حل دور زدن محدودیتها نیست بلکه حذف صورت مسئله است یعنی همان جنسیت زن.
خانم جاننثار در پاسخ به این انتقاد گفت: "از آنجایی که با توجه قوانین ایران ما نمیتوانیم کتواک داشته باشیم، این ایده به ذهنمان رسید که با استفاده از تکنولوژی این مشکل را حل کنیم."
به گفته خانم جاننثار "حدود نود درصد طراحان لباس در ایران زن هستند که مخاطب کارهای آنها هم عمدتا زن هستند و ما برای به ثمر رسیدن کار این افراد تلاش کردهایم."
"تا زمانی که در یک کشور زندگی نکنید و با قوانین آن دست و پنجه نرم نکنید نمیتوانید در مورد آن شرایط قضاوت کنید. به نظر من کسانی که خارج از ایران زندگی میکنند این حق را ندارند که ما را برای خلاقیتمان قضاوت کنند."
"ما نه تنها نخواستیم زنها را حذف کنیم بلکه اتفاقا خواستیم به زنهای طراح، خلاق و کارآفرین کمک کنیم که با وجود محدودیتهای موجود دیده شوند."
به گفته مدیر این پروژه، هدفی که دستاندرکاران برای این پروژه متصور بودهاند حاصل شده چون طراحان زیادی با آنها قرارداد بستهاند و میخواهند کارهایشان به این ترتیب نمایش داده شود.
خانم جاننثار در پاسخ به برخی از منتقدان که در ایران زندگی میکنند، گفت: "من خودم یک زن هستم کار می کنم و دوست دارم دیده شوم و با توجه به قوانین بتوانم کار درست انجام بدهم. توصیهام به منتقدان این است که هیچوقت هیچ چیز را از یک بعد قضاوت نکنند. جنسیتی نگاه نکنند."
"تکنولوژی واقعیت افزوده برای نشان دادن لباسهاست و اصلا تصور نکنید که زن حذف شده چون اصلا از اساس هم چنین اتفاقی نیفتاده، این پروژه برای کمک به زنان کارآفرین ایجاد شده و فقط کمک کننده یا کاتالیزور است برای رسیدن به هدف یک طراح. با ایعاد بزرگتر نگاه کنید، محدودیتها را ببینید، به نظر شما آیا باید نشست و منتظر شد تا محدودیتها حذف شوند یا بهتر است که کاری بکنیم که چرخ صنعت مد و لباس بچرخد؟"
مدلینگ در ایران طرفداران بسیاری دارد اما حکومت ایران به آن حساسیت نشان میدهد. این پدیده به قدری امنیتی و حساس قلمداد میشود که همین تیرماه ماه گذشته فرمانده نیروی انتظامی استان هرمزگان وقتی میخواست از دستگیریها خبر بدهد گفت ۴۶ نفر در این استان در قالب "یک باند بزرگ مدلینگ" دستگیر شدهاند.
نیروی انتظامی در همان زمان گفت که این افراد را در ادامه طرح موسوم به ارتقا امنیت اجتماعی و با هدف برخورد با ناهنجاریهای اجتماعی و اخلاقی دستگیر کرده است. به گواه گزارشها بسیاری از افرادی که به کار در صنعت مد و مدلنیگ علاقمندند مجبور به ترک ایران شدهاند تا بتوانند آزادانه در زمینه مورد علاقهشان فعالیت کنند.
با وجود برخوردهایی که هر از چندگاهی با مدلها میشود، به نظر میرسد چیزی از جذابیت این حرفه و بازار پررونقش در ایران کم نمیشود.