آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بار دیگر پایبندی ایران به برجام را تایید کرد

تصویری از جلسه روز جمعه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

منبع تصویر، AFP

توضیح تصویر،

تصویری از جلسه روز جمعه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، عصر جمعه در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که ایران همچنان به تعهدات خود در برجام پایبند است.

توافق برجام که در سال ۲۰۱۵ میلادی به دست آمد، محدودیت‌هایی برای برنامه هسته‌ای ایران ایجاد می‌کند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر اساس قطعنامه‌ای در شورای امنیت وظیفه نظارت بر اجرای این توافق را بر عهده دارد.

در آخرین گزارش این آژانس آمده که هم حجم آب سنگین و هم میزان اورانیوم غنی شده در ایران افزایش یافته است. با این حال در گزارش تاکید شده که میزان این مواد همچنان در محدوده‌ای است که در برجام تعیین شده است.

هر دوی این مواد به رغم استفاده‌های صلح‌آمیز می‌توانند در تولید سلاح هسته‌ای نیز استفاده شوند.

توافق برجام با مخالفت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا روبه‌رو بود و او به رغم تعهد دولت قبلی آمریکا به اجرای این توافق، از برجام خارج شد.

اما باقی امضا کنندگان برجام، از جمله متحدین اروپایی آمریکا همچنان به دنبال حفظ این توافق هستند.

هفته گذشته، قدرت‌های اروپایی درخواست مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا را برای پیروی از این کشور و خروج از برجام رد کردند.

خروج آمریکا از برجام از حمایت اسرائیل برخوردار است که رهبرانش معتقدند با تهدید جمهوری اسلامی ایران روبه‌رو هستند و از احتمال ساخت بمب اتمی در ایران نگرانند.

اسرائیل می‌گوید که برجام مانع از دستیبابی ایران به سلاح اتمی نیست.

یوکیو آمانو، دبیر کل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، در ماه ژانویه بدون نام بردن از اسرائیل گفت که زیر سئوال بردن اعتبار آژانس، به این سازمان ضربه می‌زند.

منبع تصویر، AFP

توضیح تصویر،

یوکیو آمانو، دبیر کل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای در جلسه روز جمعه

ایالات متحده آمریکا نیز در حالی از برجام خارج شد که حتی سازمان‌های اطلاعاتی این کشور پایبندی ایران به برجام را تایید کرده بودند.

ماه گذشته، جینا هسپل، رئیس سازمان سی‌آی‌ای نیز در گزارش به کنگره آمریکا گفت که ایران، برجام را اجرا کرده و از تعهداتش تخطی نکرده است.

اتحادیه اروپا و سه قدرت اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان که از امضاکنندگان برجام هستند، از زمان بازگشت تحریم‌های واشنگتن علیه تهران در تلاشند تا راهی برای دور زدن این تحریم‌ها بیابند.

این تلاش‌ها در نهایت به راه‌اندازی سازوکاری منجر شد تا مبادلات بازرگانی اروپا و ایران را تسهیل کند.

ایران به رغم استقبال از این تلاش‌ها می‌گوید که این ابتکارات کافی نیستند.