۲۶ نماینده پارلمان اروپا در نامهای به روحانی خواهان آزادی فعالان محیط زیستی زندانی شدند
۲۶ نماینده پارلمان اروپا در نامهای به حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، نسبت به بازداشت طولانی هشت فعال محیط زیستی در ایران ابراز نگرانی کردند.
این نمایندگان با اشاره به نقض حقوق این فعالان محیط زیستی زندانی و عدم دسترسی آنها به محاکمه عادلانه و وکیل خواستار آزادی "فوری و بدون قید و شرط" این زندانیان شدند.
هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان، مراد طاهباز، و عبدالرضا کوهپایه هشت فعال محیط زیستی هستند که بیش از یک سال است در بازداشت موقت به سر میبرند.
بعد از گذشت یک سال از این بازداشت موقت دادگاه این فعالان محیط زیستی به شکل غیرعلنی و با حضور وکلای تسخیری در حال برگزاری است.
نیلوفر بیانی، یکی از بازداشتیهای این پرونده در اولین و دومین جلسه دادگاه از "شکنجههای دوران بازداشت" گفته بود و به آقای صلواتی، قاضی دادگاه اعتراض کرده بود.
به گفته وکلای تسخیری خانم بیانی در جلسات سوم چهارم و پنجم حضور نداشته است. احتمال داده میشود وی به دلیل اشارهاش به شکنجه در دوره بازداشت از حضور در دادگاه منع شده است.
در عین حال نیز سام رجبی، دیگر فعال محیط زیستی که در بازداشت است بعد از جلسه نخست دادگاه محمدحسین آقاسی، وکیل خود را عزل کرده است. خانواده آقای رجبی میگوید احتمال دارد که او با فشار ماموران امنیتی مجبور به عزل وکیل خود شده است.
به گفته خانواده به آقای رجبی گفته شده وکیل خود را عزل کند، چون نیازی به وکیل ندارد.
کاووس سیدامامی استاد ۶۳ دانشگاه که او هم فعال محیط زیست بود همزمان با این گروه دستگیر شد اما دو هفته بعد در زندان درگذشت.
مقامهای قضایی ایران ادعا کردند که آقای سیدامامی در زندان خودکشی کرده و او را متهم کردند که بخشی از یک شبکه جاسوسی برای دستگاههای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل بوده است.
خانواده سیدامامی خودکشی او را رد کرده و خواستار تحقیقات مستقل در این باره شده اند. آقای سیدامامی شهروند کانادا بود و بعد از مرگ او مقام ها مانع خروج همسرش از کشور برای عزیمت به کانادا شده اند.
تحقیقات مقدماتی و بازجویی این فعالان مهر ماه امسال به پایان رسید و اوایل آبان ماه عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، گفت کیفرخواست آنها صادر شده است.
بیشتر بخوانید:
او گفت اتهام چهار نفر از آنها اکنون "افساد فی الارض" است؛ اتهامی که می تواند مجازات اعدام داشته باشد.
آقای دولت آبادی روز دوم آبان (۲۴ اکتبر) گفت "اقداماتی که تعدادی از متهمان این پرونده انجام دادهاند، تقرب جستن به اماکن نظامی در پوشش اقدامات محیط زیستی و کسب اطلاعات نظامی این محیطها بوده است". او افزود "در اختیار بازپرس است که نوع اتهام را تعیین کند".
به گزارش ایرنا سه متهم دیگر به جاسوسی و یک نفر هم به "اقدام علیه امنیت ملی" متهم هستند.
این درحالی است که وزارت اطلاعات و دولت حسن روحانی اتهام جاسوسی فعالان محیط زیست موسسه میراث پارسیان را رد کرده بودند.