اعتراضها به گران شدن بنزین؛ آنچه میدانیم در ده نکته
۱. دولت ایران پنجشنبه (۱۴ نوامبر) ناگهان اعلام کرد که بنزین را سهمیهای و دو نرخی میکند، بنزین سهمیهای را پنجاه درصد و غیرسهمیهای را سه برابر گرانتر کرد. این افزایش از فردای آن روز آغاز شد.
۲. این تصمیم در "شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه" گرفته شده است و رهبر ایران هم حمایت خود را از آن اعلام کرده است.
۳. برخی نمایندگان مجلس ایران به این تصمیم اعتراض کرده و گفتهاند که این تصمیم مجلس نبوده و خواستار استعفای علی لاریجانی رئیس مجلس شدهاند. برخی نمایندگان هم از استیضاح حسن روحانی سخن گفتهاند.
۴. از روز شنبه درشبکههای مجازی و برخی رسانههای رسمی اخبار تجمعهای اعتراضی و درگیری با نیروهای انتظامی و امنیتی منتشر شد.
۵. قطع اینترنت و سکوت منابع رسمی سبب شده ابعاد اعتراضها مشخص نباشد.
۶. اینترنت کاملا قطع نیست اما محدودیتهای وسیعی اعمال شده است. گفته میشود ارسال محمولههای پستی هم تعلیق شده است.
۷. براساس گزارشها، حداقل دوازده نفر کشته و دهها نفر زخمی شدهاند. در بیش از"صد نقطه" اعتراض شده است، و "حدود هزار نفر" بازداشت شدهاند. برخی گزارشهای تایید نشده، تعداد کشتهشدگان را تا ۳۶ نفر ذکر کردهاند. بیبیسی فارسی قادر به تایید این تعداد از کشتهشدگان نیست.
۸. به حداقل صد بانک، دهها جایگاه سوخت و فروشگاه در شهرهای مختلف آسیب وارد شده اما آمار دقیقی وجود ندارد.
۹. گزارشها حاکی از ادامه اعتراضها در روز یکشنبه در برخی شهرها از جمله سنندج، شیراز، تبریز و کرمانشاه و برخی دانشگاهها بوده اما مشخص نیست آیا درگیریهایی رخ داده است یا نه.
۱۰. تمام مقامهای حکومتی اعتراضها را کار "اشرار"، "دشمنان"، "منافقین"، "فرصتطلبان" و غیره دانسته و گفتهاند که با آنها برخورد خواهند کرد.