ابهام در مورد وصل مجدد اینترنت در ایران
در ایران، وزیر ارتباطات نسبت به وصل اینترنت ابراز امیدواری کرده و یک عضو شورای امنیت کشور چنین اقدامی را "یک تصمیم جمعی" دانسته است.
پنج روز پس از قطع ارتباط ایران با اینترنت بینالمللی، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران گفته است که پیگیر وصل مجدد اینترنت است تا "با صلاحدید مراجع امنیتی و شورای امنیت کشور، بتوانیم ارتباطات را مثل قبل برقرار کنیم."
آقای جهرمی قطع اینترنت را نتیجه تصمیم شورای امنیت کشور دانسته و گفته است: "به خاطر سوء استفادههایی که رخ داد، شورای امنیت کشور تشخیص داد محدودیتهایی در اینترنت بینالمللی اعمال شود که به اپراتورها ابلاغ شد."
وی افزود که "به طور مستمر گزارش شکایتهای مردم و پیگیریهای نمایندگان مجلس در این مورد را به شورا منعکس میکنیم."
در مورد زمان وصل مجدد اینترنت، او گفت که "برآورد زمانی ندارم اما این امیدواری وجود دارد که هرچه سریعتر مشکلات برطرف شود و به نظر من صد در صد اینترنت به زودی وصل خواهد شد."
آقای جهرمی در مورد اهمیت استفاده از اینترنت گفت که در حال حاضر، دو یا سه میلیون نفر راننده در تاکسیهای اینترنتی مشغول کار هستند و حدود ۱۰ میلیون ایرانی هم از تاکسیهای اینترنتی استفاده میکنند. وی افزود که به دلیل اهمیت ارتباط اینترنتی برای فعالیتهای اقتصادی، اینترنت داخلی به شکلی طراحی شده است که به اینترنت بینالمللی وابسته نباشد.
خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بیبیسی فارسی دنبال کنید
- ایران بدون اینترنت؛ چه بخشهایی بیشتر زیان میبینند؟
- جهرمی: اینترنت اختلال ندارد، به دستور شورای امنیت کشور قطع شده
- اعتراضها در ایران؛ 'مقامهای امنیتی دستور قطع اینترنت را دادهاند'
در عین حال او گفت که با وجود تلاش برای کاهش خسارات به صاحبان کسب و کارهای مجازی، برخی از کسب و کارها تا ۹۰ درصد کاهش فعالیت داشتهاند و دانشگاهیان نیز در جستجوی منابع درسی و تحقیقاتی با مشکلاتی مواجه بودهاند.
در مورد عملکرد شبکه ملی اطلاعات، وزیر ارتباطات گفت که "اینکه عده ای تصور کنند راهاندازی شبکه ملی اطلاعات مساوی با قطع کامل اینترنت و قطع ارتباط با شبکه جهانی اینترنت است، تصوری اشتباه و مغایر با مصوبات شورای عالی فضای مجازی و اصول عقلانی است." به گفته او، "هیچکس موافق نیست که ما خودمان را از دادههای موجود در شبکه جهانی اینترنت محروم کنیم."
در همین زمینه، محمدجواد کولیوند، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها و عضو شورای امنیت کشور، در مورد وصل مجدد اینترنت، به خبرگزاری ایسنا گفته است که "بحث امنیت در اولویت کشور قرار دارد و از هر موضع دیگری مهمتر است و اگر لازم باشد، باید همه چیز فدا شود تا مردم در فضایی امن زندگی کنند."
او گفت که تصمیم به قطع اینترنت در جلسه شورای امنیت کشور اتخاذ شد و افزود: "در این زمینه رتبهبندی انجام شده و شرکت ها و کسب و کارهایی که با اینترنت سروکار دارند، برای دسترسی به اینترنت در اولویت هستند."
وی گفت زمانی اینترنت به طور سراسری وصل میشود که "آرامش به کشور بازگشته باشد." آقای کولیوند افزود که "تصمیم قطع اینترنت یک تصمیم جمعی بود و تصمیمگیری برای برقراری مجدد آن نیز به تصمم جمع و وضعیت کشور باز میگردد."
شورای امنیت کشور برای بررسی شرایط امنیتی به ریاست وزیر کشور و با عضویت شماری از مقامات کشوری و نظامی ایجاد شده و در شرایط بحرانی، جلسات فوقالعاده برگزار میکند. وزیر کشور میتواند یکی از اعضای کمیسیون کشور و شوراهای مجلس را به این جلسات دعوت کند.
قطع ارتباط اینترنتی که با آغاز و ادامه تظاهرات گسترده اعتراضی در ایران صورت گرفت، انتقاد شماری از مقامات خارجی و نهادهای بینالمللی مدافع حق آزادی بیان و ارتباطات را در پی داشته است. خسارات اقتصادی این اقدام برای ایران نیز سنگین برآورد شده است.
روز چهارشنبه شبکه ناظران اینترنت - نتبلاکز - گفت که قطع تقریبا کامل ارتباط اینترنتی در ایران ادامه دارد و افزود این کشور "در انزوا از بقیه جهان" قرار گرفته است. این شبکه گفته است که صبح امروز، ارتباط اینترنتی ایران با جهان خارج از ۵ درصد به ۴ درصد تنزل کرد. همزمان، سایت وزارت خارجه آمریکا به زبان فارسی مسیری را برای برقراری اینترنت پیشنهاد کرده است.